avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA registru operatori intracomunitari
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

registru operatori intracomunitari

As dori sa stiu daca o firma care efectueaza transport international de marfa din Ro catre tarile Europei si din tarile Europei catre Ro, dar care are comanda de transport si factureaza contravaloarea transportului catreo firma din Ro, trebuie sa se inscrie in registrul operatorilor intracomunitari? Beneficiar al serviciului de transport fiind o firma din Ro, eu consider ca nu este nevoie sa se inscrie.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 18:02, 4 August 2010
S-au publicat comentarii la rubrica "specialistul raspunde" de pe acest forum, care va sunt utile in problema dvs.
In temeiul dispozitiilor art. 158^2 din Codul fiscal, se infiinteaza Registrul operatorilor intracomunitari, care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, care efectueaza operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
Inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari se realizeaza la cererea contribuabililor inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, inainte de a efectua operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.

In Registrul operatorilor intracomunitari nu se inscriu:
a) persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal;
b) persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, la cerere sau din oficiu, de catre organul fiscal;
c) persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana fata de care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si/sau care are inscrise in cazierul judiciar infractiuni, in legatura cu oricare dintre operatiunile prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.

Din dispoziţiile art. 158/2 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, rezultă că pentru a putea avea un cod de înregistrare în scopuri de TVA valid pentru operaţiuni intracomunitare, persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile, înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 153/1 din Codul fiscal, trebuie să figureze în Registrul operatorilor intracomunitari la data la care efectuează astfel de operaţiuni.

Prin urmare termenul de 1 august 2010 nu este un termen de decădere din dreptul de a solicita înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari pentru acele persoane impozabile sau persoane juridice neimpozabile care intenţionează să efectueze operaţiuni intracomunitare în perioadele ulterioare.

Înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari poate fi solicitată oricând, anterior efectuării de operaţiuni intracomunitare, astfel încât la data efectuării acestor operaţiuni persoana înregistrată în scopuri de TVA să figureze în registru.
Imi cer scuze, dar eu tot nu am inteles. As dori un raspuns simplu, da sau nu
Multumesc
veti factura cu tva catre firma din romania, deci nu trebuie sa va inscrieti in ROI daca prestati doar astfel de servicii, mentionate mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - înregistrare în registrul operatorilor intracomunitari protechnik protechnik Bună ziua, Mi-am făcut un PFA, neplătitor TVA, determinarea venitului net în sistem real. Activitatea principală: Alte activităţi de servicii suport ... (vezi toată discuția)
Anularea inregistrarii in scopuri de tva vs registrul operatorilor intracomunitari ctinescucristina ctinescucristina Am o societate austriaca inregistrata in scopuri de TVA prin reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei. Deoarece timp de 6 luni nu a desfasurat activitate, ... (vezi toată discuția)
Inscriere in registrul operatorilor intracomunitari ncris78 ncris78 O firma de transport marfa, care efectueaza transport marfa din Romania catre tarile UE si din tarile UE catre Romania, trebuie sa se inscrie in registrul ... (vezi toată discuția)