avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - înregistrare în Registrul Operatorilor ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - înregistrare în Registrul Operatorilor Intracomunitari

Bună ziua,
Mi-am făcut un PFA, neplătitor TVA, determinarea venitului net în sistem real.
Activitatea principală: Alte activităţi de servicii suport pentru intreprinderi n.c.a.
(CAEN 8299)
Prestezi servicii de inginerie, consultanţă, studiul pieţei în favoarea unor intreprinderi din Uniunea Europeană (intreprinderile nu sunt din Romania).
Nu efectuez operaţii comerciale.

Întrebările mele: - trebuie să mă înregistrez în Reg.Op.Intrac.?
- pot să mă înregistrez ca neplătitor de TVA?
- ce act normativ reglementează această problemă?

Mulţumesc pentru răspuns !
Cel mai recent răspuns: amalia2009 , utilizator 15:27, 4 Octombrie 2010
Potrivit OUG nr. 54/2010 privind unele masuri de combatere a evaziunii fiscale, incepand cu data de 1 august 2010, se infiinteaza si se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de “Registrul operatorilor Administrare Fiscala intracomunitari” care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare.
Procedura de organizare si functionare a Registrului Operatorilor Intracomunitari a fost aprobata prin Ordinul ANAF nr. 2101/2010, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 429 din 25 iunie 2010.
În temeiul dispoziţiilor art. 158^2 din Codul fiscal, se înfiinţează Registrul operatorilor intracomunitari, care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, care efectuează operaţiuni intracomunitare de natura celor prevăzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
Înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari se realizează la cererea contribuabililor înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, înainte de a efectua operaţiuni intracomunitare de natura celor prevăzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.

Totusi, care sunt raspunsurile la primele doua intrebari puse de protechnik? #-o
(sa consideram ca raspunsul dvs. se refera la a treia intrebare ... desi nu ati mentionat nimic in acest sens ...).
Din raspuns rezulta cine trebuie sa se inregistreze in registru ,,cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, care efectuează operaţiuni intracomunitare de natura celor prevăzute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal,,.
Deoarece dpv.al TVA prestati un serviciu intracomunitar taxabil in Statul Membru al beneficiarului D-voastra, inainte de a presta serviciul trebuie :
1. sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA pe art.153^1
2. sa va inregistrati in ROI
Inregistrarea pe 153^1 nu va creaza obligatii de plata dpv. al TVA intrucat prestarile D-voastra sunt "neimpozabile in Romania", insa aveti obligatia sa le declarati lunar in Declaratia 390 si din acest motiv e obligatorie aceasta inregistrare.
Obtinerea codului de TVA pt operatiuni intracomunitare trebuie realizata inainte de inscrierea in registru sau se poate obtine odata cu inscrierea in registru? Cam cat ar dura procedura?
Firma care obtine cod de tva doar pt operatiuni intracomunitare este obligata sa-si cumpere un facturier prevazut cu o coloana dedicata TVA-ului, pentru a putea face facturi externe, chiar daca operatiunile (ex : prestari servicii informatice) sunt scutite de taxa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru operatori intracomunitari ncris78 ncris78 As dori sa stiu daca o firma care efectueaza transport international de marfa din Ro catre tarile Europei si din tarile Europei catre Ro, dar care are comanda ... (vezi toată discuția)
Lmport pe pfa calin andrei calin andrei Buna ziua, Am un Pfa si as dori sa incep import de marfa din tarile membre EU. In acest caz trebuie sa obtin cod caen de importator sau nu? Pentru aceste ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea in registrul operatorilor intracomunitari - pfa-ul trebuie declarat obligatoriu ca platitor de tva ? LaurentiuPopaBrasov LaurentiuPopaBrasov In urma incheierii unui contract de colaborare cu un partener extern ( prestare servicii ), este necesara inscrierea PFA-ului in Registrul Operatorilor ... (vezi toată discuția)