avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot pleca legal cu copilul,pentru a ma stabili in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot pleca legal cu copilul,pentru a ma stabili in strainatate?

Buna seara,

Sunt recasatorita si actualul meu sot lucreaza in strainatate ,cu acte legale, inclusiv buletin valabil. Din casatoria anterioara am un copil. Cu fostul sot sunt in proces de stabilire program de vizitare minor ,prin care i s-a dat dreptul sa ia copilul la domiciliul lui. Hotararea a fost atacata cu apel, si procesul se va judeca in continuare.
Peste cateva luni , voi pleca la actualul sot si imi voi lua si copilul .

Care ar fii consecintele daca fostului sot i s-ar da dreptul de a lua copilul la domiciliul lui?

Imi este interzis sa parasesc tara,doar pentru ca se stabileste un program de vizite ,posibil la domiciliul lui?

Cum as putea sa schimb acest program de vizitare?

Are dreptul de a avea legaturi personale cu minorul dar si copilul are drepturi.
In privinta obtinerii acordului de la fostul sot de a parasi tara, nu poate fii vorba!
Pot cere acordul in instanta?
Va multumesc!


Cel mai recent răspuns: ioana varga , utilizator 16:52, 14 August 2010
Va multumesc pemtru raspuns.

Insa art. 17.( lg 272/2004)

(1) Copilul ai carui parinti locuiesc in state diferite are dreptul de a intretine relatii personale si contacte directe cu acestia, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Exercitarea dreptului prevazut la alin. (1) va fi facilitata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, pe baza unei proceduri aprobate prin ordin comun.

Art. 18
(1) Copiii neinsotiti de parinti sau de un alt reprezentant legal ori care nu se gasesc sub supravegherea legala a unor persoane au dreptul de a li se asigura, in cel mai scurt timp posibil, reintoarcerea alaturi de reprezentantii lor legali.
(2) Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca.
Nu ma pot intelege cu fostul sot.

Ce instanta poate sa stabileasca ce e in interesul copilului?
Multumesc!

instanta e investita sa se pronunte numai in cazul existentei unui dezacord intre parintii minorului. instanta competenta e judecatoria in raza careia aveti domiciliul cu copilul.
ioana varga a scris:

Va multumesc pentru raspunsuri,insa citind prin alte mesaje am constatat ca ,in marea majoritate a cazurilor se pare ca ,in Romania, multe drepturi sunt nerespectate. .

Ca persoana nu-i ingradesc dreptul de a avea legaturi personale cu minorul. El imi ingradeste dreptul la viata privata .pentru ca nu e de acord sub nici o forma sa parasesc tara. Si ar trebui sa primeze interesul copilului.

Legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului e valabila?

In instanta de fond am cerut audierea copilului .Are 7 ani!
Am adus si evaluare psihologica prin care s-a dovedit raceala copilului fata de tata.Nu mi s-a admis. Art .24 din legea 272/2004 nu e valabil
Suntem un stat cu un regim democratic?!

Conventia CEDO
PROTOCOLUL nr. 4
la Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale recunoscând anumite drepturi şi libertăţi, altele decât cele deja înscrise în Convenţie şi în primul Protocol adiţional la Convenţie

Articolul 2
Libertatea de circulaţie

1. Oricine se găseşte în mod legal pe teritoriul unui Stat are dreptul să circule în mod liber şi să-şi aleagă în mod liber reşedinţa sa.
2. Orice persoană este liberă să părăsească orice ţară, inclusiv pe a sa.
3. Exercitarea acestor drepturi nu poate face obiectul altor restrângeri decât acelea care, prevăzute de lege, constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, siguranţa publică, menţinerea ordinii publice, prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii sau a moralei, ori pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor altora.

4. Drepturile recunoscute în paragraful 1 pot, de asemenea, în anumite zone determinate, să facă obiectul unor restrângeri care, prevăzute de lege, sunt justificate de interesul public într-o societate democratică.

Art. 8 („Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”).
Curtea aminteşte că în situaţii în care se pune problema drepturilor în legătură cu creşterea copiilor, cel care trebuie să primeze întotdeauna este interesul copilului.

Daca nu e de acord cu plecarea copilului ,in instanta nu ar trebui sa se dispuna ce e mai bine pentru copil? Totusi imi e incredintat mie!


Drepturile si interesele supreme ale minorului trebuie sa prevaleze.
Instanta are obligatia de a ajuta printr-o hotarare judecatoreasca la apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si de a pune capat, macar provizoriu acestei situatii de fapt.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)
Plecare din tara anoni anoni Buna ziua. Am nevoie de sfatul dumneavoastra inr-o problema. In scurt timp se va pronunta divortul dintre mine si sotul meu iar fetita noastra in varsta de 6 ... (vezi toată discuția)
Incuviintare legaturi personale cu minorii tudorioan tudorioan In fapt, se desface o casatorie prin hotarare judecatoreasca, minorii se incredinteaza spre crestere dsi educare mamei! Ulterior, tatal introduce o actiune ... (vezi toată discuția)