avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum se face o cesionare a unei firme? Care sunt ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum se face o cesionare a unei firme? Care sunt documentele care tb sa se incheie?

Cand cesionezi care sunt actele legale care se intocmesc.
Cel mai recent răspuns: Alina Tabara , Consilier juridic 09:27, 3 Septembrie 2010
Nu, se poate face cesionare daca firma are datorii, insa acum noului asociat ii sunt aduse la cunostinta toate datoriile firmei, astfel incat sa stie ce preia.
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
Cabinet Avocat Serghie Daniela Cristina, Avocat
Conform OUG 54/ 2010 lucrurile stau cam asa:
(2.1) Hotararea adunarii asociatilor, adoptata in conditiile alin. (2), se depune in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionata in registru si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
(2.2) Oficiul registrului comertului va transmite de indata, pe cale electronica, hotararea prevazuta la alin. (2.1) Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.
(2.3) Creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, precum si, daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa isi cedeze partile sociale. Dispozitiile art. 62 se aplica in mod corespunzator.
(2.4) Transmiterea partilor sociale va opera, in lipsa unei opozitii, la data expirarii termenului de opozitie prevazut la art. 62, iar daca a fost formulata o opozitie, la data comunicarii hotararii de respingere a acesteia."

In cazul in care firma are datorii catre stat, aveti sanse foarte mari ca ANAF-ul sa formuleze o opozitie, caz in care nu veti putea cesiona firma si va veti putea confrunta si cu o eventuala actiune in instanta.

In ceea ce priveste opozitia, legea 31/ 1990 prevede in Art. 62. - (1) Opozitia se face in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii asociatilor sau a actului aditional modificator in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, daca prezenta lege nu prevede un alt termen. Ea se depune la oficiul registrului comertului care, in termen de 3 zile de la data depunerii, o va mentiona in registru si o va inainta instantei judecatoresti competente.
Primoris a scris:



In cazul in care firma are datorii catre stat, aveti sanse foarte mari ca ANAF-ul sa formuleze o opozitie, caz in care nu veti putea cesiona firma si va veti putea confrunta si cu o eventuala actiune in instanta.




in cazul in care se cesioneaza doar o parte din actiuni la ce ma pot astepta? de fapt prin cesiune noi urmarim intrarea unui nou asociat
Pai mai aveti la indemana o varianta mai simpla si mai rapida, respectiv o majorare de capital social prin aport al noului asociat cooptat.

Procedura dureaza, de obicei, cam 5 zile lucratoare de la depunerea dosarului, iar valoarea taxelor este similara cu cele din dosarul de cesiune.

Bineinteles, asociatul cooptat va trebui sa depuna o suma de bani, pentru care va primi parti sociale nou-create la valoarea prevazuta in actul constitutiv.
studiind documentele necesare pentru aceasta procedura privind majorarea capitalului am cateva nelamuriri

1. in ce consta acest raport de evaluare intocmit de expertul desemnat de directorul registrului comertului?
2. am nevoie de informatii si despre prospectul de emisiune? eventual un model (urmeaza sa ma documentez mai mult in ceea ce priveste acest document)

procedura mi se pare mai complicata (dar poate din cauza faptului ca nu am mai paricipat la efectuarea unei astfel de lucrari)

mentionez ca ar fi prima lucrare de acest gen pentru mine, orice informatie sau sugestie despre procedura imi e de folos
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
Alina Tabara, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale_acte obligatorii? nicoleta_85 nicoleta_85 la o cesiune de parti sociale este necesara si intocmirea unui [b]act aditional la actul constitutiv[/b]? in conditiile in care se face contract de cesiune, ... (vezi toată discuția)
Cesionare/vinzare firma ContSters262343 ContSters262343 Buna Ziua, As dori sa stiu pasii stricti de urmat pentru a putea cesiona/vinde firma mea, tot ce stiu este ca se realizeaza prin registrul comertului . ... (vezi toată discuția)
Cum pot iesi dintr-o societate care are datorii la stat elena badea elena badea Buna ziua, va rog sa-mi spuna cineva cum pot iesi dintr-o societate,fiind asociat cu 50%, care sunt pasii de urmat.Societatea are datorii la stat,care sunt ... (vezi toată discuția)