avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA plata CAS
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA plata CAS

PFA-urile platesc CAS-ul lunar sau trimestrial ?

Presupunem ca persoana respectiva nu are carte de munca si e obligata sa se asigure
In alta ordine de idei , "venitul asigurat " prevazut de legea 19/2000 este o suma aleasa de catre PFA sau omul trebuie sa asigure la nivelul intregului venit ?

Sa zicem ca are venituri de 3000 RON ca PFA . Se poate asigura pentru o suma mai mica sau trebuie neaparat la valoarea de 3000 RON ?

Va multumesc


Cel mai recent răspuns: ILDIKO KALAMAR , Consultant fiscal 23:03, 22 Octombrie 2007
Conf.legislatiei in vigoare aveti obligatia de a depune o declaratie de asigurare, "indiferent de venitul realizat" . Plata se face lunar, pana la finele lunii, pt.luna in curs , pe baza calculului efectuat si comunicat de Casa Teritoriala de Pensii la care sunteti asigurat.



tana a scris:

Conf.legislatiei in vigoare aveti obligatia de a depune o declaratie de asigurare, "indiferent de venitul realizat" . Plata se face lunar, pana la finele lunii, pt.luna in curs , pe baza calculului efectuat si comunicat de Casa Teritoriala de Pensii la care sunteti asigurat.






Codul de procedura fiscala art 111 Termene de plata

(7) Prin derogare de la dispozitiile legale in vigoare privind termenele de plata, impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii se platesc astfel:
a) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabilii persoane juridice care au statut de microintreprindere, in conditiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente;

Nu mai inteleg . Aici zice ca trimestrial
Nu era vorba despre scadenta platii CAS, ci de declaratia de CAS - lunar. Intr-adevar, microintreprinderile platesc trimestrial darile catre stat.
Si eu vreau sa stiu mai multe despre acest subiect. Va rog spuneti-mi si mie in ce act normativ apar modificarile referitor la obligarea la plata CAS a PFA si AF. Eu sunt salariat, deci sunt asigurat la CAS, insa as vrea sa-mi infiintez o PFA sau AF.
Atentie! Asigurarea pentru persoane fizice care nu au statut de salariati la o PFA se calculeaza si se plateste separat de persoana fizica respectiva si nu poate fi inclusa pe cheltuielile unei PFA din cauza ca chitanta nu se elibereaza pe numele PFA ci pe numele persoanei fizice asigurate! Ceea ce trebuie sa plateasca in plus o PFA este fondul de sanatate cxalculat asupras venitului net realizat anual! Cei de la asigurari de sanatate o numesc "venit brut" dar in fond este venitul net.(venituri- cheltuieli deductibile+ chelt.nedeductibile)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari sociale richy richy Buna ziua, Am cautat pe forum dar nu am gasit un raspuns clar. Vreau sa imi infiintez un PFA pe sistem real. Mentionez ca sunt angajat cu norma de 4 ore ... (vezi toată discuția)
Obligatiile pfa fata de bs si bass(fonduri) ContSters109653 ContSters109653 Caut sa gasesc un raspuns competent si corect vis a vis de obligatiile unei persoane fizice autorizate care obtine venituri in sistem real . Multumesc (vezi toată discuția)
Plata cas în cazul unui pensionar cu pfa Claudiu000 Claudiu000 Bună ziua. Am niște nelămuriri legate de plata CAS-ului și m-aș bucura dacă m-ați putea ajuta cu unele clarificări. Cât ar trebui să ... (vezi toată discuția)