avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urgent - Revenire din concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urgent - Revenire din concediu ingrijire copil

Buna ziua ,
trebuie sa dau un raspuns maine legat de salariul cu care am incadrat o persoana dupa o reintoarcere din CIC si precis ca ma va actiona in judecata in baza la ce voi scrie acolo si de aceea am nevoie de sfatul unor profesionisti.
La data de 21.05.2008 persoanei i s-a suspendat contractul de munca cfr.art 51 lit a Codul muncii ( poziltia 25 in Cartea de Munca). La pozitia 24 persoana apare incadrata pe functia de asistenta medicala principal PL cu 691 lei salariul de baza. Si acum , cum inteleg eu, in conformitate cu art,17 din Legea 330/2009 :
personalul care s-a aflat in concediu platit pentru cresterea copilului..... , precum si personalul ale carui raporturi de munca au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, i se acorda, la reluarea activitatii, salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care a fost incadrat anterioara suspendarii
, deci, se incadreaza la poz. 24 din cartea de munca, acesta fiind anteriora pozitiei 25 cu suspendarea contractului de munca.
Ce vrea persoana care s-a intors din februarie 2010 la serviciu : sa o incadram la salariul de baza pe care il are personalul cu aceasi gardatie ca si ea din luna decembrie 2009, dar care in perioada celor 2 ani cat ea a avut contractul suspendat, a trecut prin niste evaluari in baza carora le-a crescut salariulde baza. (Si in plus sa-i mai dam si retroactiv diferenta din februarie pana acum )
Se poate intelege din acest art. 17 ca trebuie sa o incadrem la intoarcerea din CIC, la salariul pe care il au si ceilalti angajati incepand cu luna decembrie 2009? Va multumesc si astept parerile voastre cat mai urgent.
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
cameliaf, utilizator
Cel mai recent răspuns: cameliaf , utilizator 21:36, 18 August 2010
ellena a scris:

freeelis a scris:

Legea nr.330/2009 este clara in ceea ce priveste acordarea salariului la revenirea din CIC ... Personalului care s-a aflat in concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 7 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si personalului ale carui raporturi de munca sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, i se acorda, la reluarea activitatii, salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care a fost incadrat anterior suspendarii.

Nu vad nicio alta exceptie de la aceasta regula stabilita de legiuitor ...

Da, salariul de baza aferent, adica salariul actual, care se cuvine gradului sau treptei profesionale, in care a fost incadrat anterior suspendarii, deci vorbim de functia avuta anterior, NU de salariul avut anterior.

Chiar asa ? .. legea se refera la salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care a fost incadrat anterior suspendarii.
Nu face ncio referire la functia avuta anterior suspendarii..
DA, se poate aplica aceasta regula,insa numai pentru functionarii publici, la care exista un singur salariu de baza pentru fiecare treapta de salarizare.

Dar, pentru personalul contractual nu era un singur salariu pentru fiecare treapta/gradatie, ci doua: un minim si un maxim. Calcularea salariului se facea in functie de punctajul obtinut de salariat la angajare/promovar/evaluare anuala.
Insa cum capodopera:hammer: de Legea nr. 330/2009 a abrogat H.G. nr. 775/1998 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a criteriilor de stabilire a salariilor de bază între limite şi a normelor de evaluare a performanţelor profesionale individuale pentru personalul angajat în structurile administraţiei publice locale şi în serviciile publice din subordinea acestora, nu mai exista punctaj dupa care sa i se calculeze salariul.

Atunci,daca persoana in cauza a avut salariul de incadrare 691 de lei inainte de suspendare, iar ultima ordonanta de salarizare prevedea pt. functia de asistent medical PL un minim de 600 si un maxim de 900, cat este salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care a fost incadrat anterior suspendarii?...
Pe ce criteriu il stabilim? Pe ochi frumosi? Dam cu banul? Asta e consecinta asumarii raspunderii pe aceasta lege capitala...
In urma cresterii salariale cu 5,5%, a fost modificata si grila de salarizare din octombrie 2008 si cum nu mai exista un punctaj care sa fie aplicat la aceasta grila, mi se pare echitabil sa i se aplice aceasta majorare la salariul avut inainte de suspendare (la fel cum i-a fost majorat salariul cu 4,5% prin indexarea din aprilie 2008).
Sa presupunem ca avem o persoana , caz real, care sta de 4 ani in crestere copil, e referent asistent si avea salariul undeva in jur de 400 de lei, revine in septembrie 2010, cum o reincadrati???:" deci la functionarii publici e sigur asa cum am spus...la contractualii bugetari, subscriu la observatia colegului Tanjiani.

excelenta observatia Tanjiani!=D>=D>,
ellena, utilizator
Nu cred ca nu se poate sti care este ultimul salariul avut inainte de suspendare si carei gradati sau trepte ii corespundea ...

@ ellena
una este presupunerea si alta este cazul real ... cred ca topicul initial se referea la altceva decat unde s-a ajuns cu discutia ....

Oricum salariul i se va stabili cel putin 600 lei brut luand in considerare si celelalte modificari survenite ...
Tanjiani a scris:

1.NU, puteati sa ii dati acelasi salariu doar daca era nou angajata.
Intrebati-o daca poate face diferenta intre un salariat care revine din suspendare si nou angajat = care acum isi incepe activitatea....:hammer:
Daca vroia crestere din evaluarea anuala a performantelor profesionale, trebuia sa nu isi ceara suspendarea c.i.m. si sa ramana la lucru.

Revenim,
Nu cred ca pot , sa-i acord salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care a fost incadrat anterior suspendarii similar unui alt angajat care are evaluare pe perioada cand el a stat acasa.
Chiar ca sunt in ceata acum....Voi ce ma sfatuiti sa fac ?
cameliaf, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul salariu bugetar la revenirea din maternitate doru1971 doru1971 Va rog sa ma lamuriti asupra urmatorului aspect. Care ar trebui sa fie salariul fara sporuri pentru un bugetar angajat pe functia de bibliotecar Treapta l ... (vezi toată discuția)
Promovare in grad personal contractual Buna ziua. Spuneti-mi, va rog, la acest moment se pot face promovari in grad pentru personalul contractual din institutiile bugetare, de cultura, ... (vezi toată discuția)
Stabilire salariu dupa cic in sistemul sanitar maripet maripet Care este modalitatea corecta de aplicare a art.17 din Lg. nr.330/2009, avand in vedere faptul ca prevederile \"... i se acordă, la reluarea ... (vezi toată discuția)