avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Clauze contradictorii in contractele de credit ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Clauze contradictorii in contractele de credit ipotecare/imobiliare

Buna ziua,

am semnat in 2007 o conventie de credit ipotecar in Euro la o banca din Romania prevazuta cu Conditii speciale si Conditii generale.
Mentinonez ca in Conditiile speciale este prevazut un Comision de risc de "0.1% , aplicat la soldul creditului, pe toata perioada de de derulare a prezentei Conv. de credit."
Mentinonez ca in Conditiile generale scrie:“Comisionul de risc”: „Pentru punerea la dispoziţie a creditului, Împrumutatul poate datora Băncii un comision de risc, aplicat la valoarea creditului tras, care se plăteşte lunar, în primele 12 luni ale perioadei de credit; modul de calcul şi scadenţa/scadenţele plăţii acestuia se stabilesc în Condiţiile Speciale; În cazul în care, în primul an de derulare a Convenţiei de credit (primele 12 luni) există întârzieri la plata ratelor scadente, Banca poate decide, de la caz la caz, perceperea comisionului de risc şi în cel de-al doilea an (următoarele 12 luni).”

Cum imi pot recupera banii pentru acest comision care este inca perceput de banca, cum sa procedez pentru eliminarea acestui comision din graficul de rambursare si conventie din perspectiva OUG 50/2010?

ce pot face daca banca nu a raspuns in termenul legal de 30 de zile conform OUG50/2010?

pot recupera banii actionand prin ANPC/OPC?

Este suficienta legea 193/2000 pentru a rezolva problema?

In aceste cazuri de recuperare a banilor intervine termenul de presciere dupa 3 ani? cand se aplica termenul de prescriere..sau nu are legatura cu problema mea?
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 10:54, 22 August 2010
Ca regula generală, odată cu intrarea intrarea in vigoare a unei legi aceasta isi produce efecte pentru viitor, asupra raporturilor juridice existente la acea dată. (numai legea penala mai favorabila retroactiveaza, ceea ce nu e cazul in speta)

Cu privire la incidenta oug 50/2010 asupra contractelor incheiate, acesta va avea efecte de la data intrarii acesteia in vigoare, cu atat mai mult cu cât in cuprinsul conventiei exista referiri la incidenta interpretarii legilor aplicabile, si chiar dc nu era aceasta referinta, e de retinut ca in materia contractelor, clauzele indoielnice se interpreteaza in favoarea debitorului. Prin urmare, cum exista contradictie intre clauzele din conditiile generale si cele speciale la acest capitol, se aplica acea clauza care va este favorabilă.

Printr-o solicitare prealabila actiunii in instanta, cereți să vi se restituie ce ați platit după primul an si sa vă elimine comisionul de risc de la intrarea in vigoare a OUG 50/2010, deoarece art 36 din acest act normativ cuprinde o enumerare explicita a denumirilor tipurilor de comisioane (acesta de fata nemairegasindu-se) de la care nu se poate deroga.
daca banka nu raspunde in termenul legal clientul inainteaza o plangere bancii in acest sens si totodata catre ANPC. Daca nu veti primi un raspuns favorabil veti declanseaza procedura in fata instantei de judecata
În aparare veti invoca in fapt prejudiciul suferit si indeplinirea procedurii prealabile, iar in drept preverile conventiilor incheiate, Legea nr. 50/2010, Legea 193/2000.
Creantele se prescriu in termenul de 3 ani care incepe sa curga de la data nasterii dreptului dvs de a solicita returnarea banilor, respectiv 2008.

In aparare puteti invoca si prevederile dreptului comun, respectiv art. 966, 992 și 1092 C.civ. potrivit cărora se impune obligarea unei persoane a plăti suma de bani cu care s-a îmbogățit fară justa cauză.

si Art. 983 Cod civil - referitor la interpretarea conventiei in favoarea celui ce se obligă atunci când există îndoială cu privire la înțelesul acesteia
O precizare: prevederile dreptului comun, respectiv art. 993, 992, 994 și 1092 teza I din Codul civil potrivit cărora se impune obligarea unei persoane, numite accipiens, a plăti suma de bani perceputa cu titlu de plata nedatorata, solvensului, adica debitorului din conventia noastră, adica dumneavoastra.
termenul de prescriptie de trei ani este un termen special prevazut de art. 23 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958
dar poate ca termenul de presciprie de trei ani nu se aplica si in acest caz...fiind vorba de recuperarea unor sume platite in plus de mine si cerute ilegal d ecatre banca...deci sa mi se returneze intocmai sumele platite in plus.

asa nimeni nu-si mai recupereaza nimic..si bancile ne pot fura la nesfarsit din 3 in 3 ani...!????

Alte discuții în legătură

Comision de risc credit ipotecar banca cristian_pp cristian_pp Am un credit ipotecar la Volksbank incheiat in 2007. Cu riscul de a ma repeta am sa pun din nou problema comisionului de risc, pentru ca raspunsurile nu au ... (vezi toată discuția)
Comision de risc Ecaterina-Elisabeta Ecaterina-Elisabeta Buna ziua, Am un credit de nevoi personale cu ipoteca din 2008.Mi se percepe un comision de risc 0.26% aplicat la soldul creditului,platibili lunar in zilele ... (vezi toată discuția)
Comison de risc banca andra68 andra68 Ma alatur celor nemultumiti pe aceasta tema. Am sa punctez nelamuririle si intrebarile mele. 1.Am un credit de nevoi personale pe o perioada de 6 ani, dobanda ... (vezi toată discuția)