avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... traducatorul autorizat
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

traducatorul autorizat

Persoanele care obtin autorizatia de traducator pot efectua traduceri doar pe raza tribunalului din orasul de rezidenta?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 16:46, 22 August 2010
Nu. Traducatorul isi poate desfasura activitatea pe intreg teritoriul tarii.
Cred ca sensul intrebarii dvs. este dat faptul ca:
- cererea de autorizare a traducatorului se depune la tribunalul in circumscriptia caruia se domiciliaza.

Dar din Legea nr. 178/1997 :

Art. 5
(1)Ministerul Justitiei intocmeste listele cu interpretii si traducatorii autorizati, pe care le comunica tuturor instantelor judecatoresti si aprchetelor de pe langa acestea. De asemenea, listele se comunica Ministerului de Interne, Uniunii Natiinale a Notarilor Publici si Uniunii Nationale a Avocatilor din Romania, care le vor aduce la cunostinta, dupa caz, organelor de cercetare penala din subordine, birourilor notarilor publici si barourilor de avocati.
(2)Actualizarea listelor prevazute la alin. 91) se va face periodic, in functie de autorizarea unor noi persoane sau de incetarea calitatii de interpret sau de traducator autorizat.
(1)Ministerul Justiţiei întocmeşte listele cu interpreţii şi traducătorii autorizaţi, precum şi cu cei prevăzuţi la art. 61 alin. (4), pe care le comunică Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetului Naţional Anticorupţie şi curţilor de apel.
(2)Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va comunica listele cu interpreţii şi traducătorii autorizaţi parchetelor din subordine.
(3)Curţile de apel vor transmite aceste liste tribunalelor şi judecătoriilor din circumscripţiile lor.
(4)Listele se comunică, de asemenea, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, care le vor aduce la cunoştinţă, după caz, organelor de cercetare penală din subordine, birourilor notarilor publici, barourilor de avocaţi şi birourilor executorilor judecătoreşti.
(5)Actualizarea listelor prevăzute la alin. (1)-(4) se va face periodic, în funcţie de autorizarea unor noi persoane sau de încetarea calităţii de interpret ori de traducător autorizat.


DAR mai ales din Regulamentul din 2005 de aplicare a legii 178/1997:
Art. 5
(1)În vederea îndeplinirii obligaţiei prevăzute la art. 61 din lege, în termen de 60 de zile de la data autorizării, interpreţii şi traducătorii vor depune la tribunalul în circumscripţia căruia domiciliază cererea de înregistrare, la care vor ataşa autorizaţia de traducător şi interpret, în original şi în copie, specimenul de semnătură şi modelul ştampilei. Aceştia pot desfăşura activitatea de traducător şi interpret în circumscripţiile tuturor tribunalelor.
,

REZULTA FOARTE CLAR CA:
- traducatorii autorizati isi pot desfasura activitatea in circumscriptiilor tuturor tribunalelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre traducatori alexccc11.@yahoo.com alexccc11.@yahoo.com scriu,citesc si vorbesc lb. spaniola.Nu stiu ce pasi trebuie sa urmez pentru a obtine autorizatie de traducator de la Ministerul Justitiei. Sa.mi raspunda ... (vezi toată discuția)
Autorizatie traducator leibazibal leibazibal Exista vreo sanctiune pentru neînregistrarea în termen de 60 de zile la Tribunal a traducătorului autorizat. Este vorba despre o autorizatie obtinuta in ... (vezi toată discuția)
Traducator autorizat dragosor dragosor Buna seara, as dorii sa stiu daca autorizatia de traducator, eliberata de minister , este recunoscuta si in Europa sau doar in Romania? Multumesc Sorana (vezi toată discuția)