avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Intrebare disperata: pfa - consultanta; pana azi ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Intrebare disperata: pfa - consultanta; pana azi trebuia sa depun declaratii?

Buna seara,

Vin si eu cu o intrebare destul de disperata avand in vedere situatiile in care suntem pusi in aceasta tara condusa de niste oameni ffff ”destepti”: daca sunt PFA cu activitate independenta, impozitare in sistem real, CAEN 7022 - Activitati de consultanta, trebuie sa ma duc si eu maine (25 august) la Sanatate si Somaj pentru noile declaratii (mentionez ca de abia am primit decizia de impunere de la ANAF, deci nu am apucat sa ma inregistrez decat la Fisc si la Pensii - btw: la pensii am depus o Declaratie conform careia m-am asigurat la un venit ales de mine pentru care am platit deja contributia de 31,3% atat pt luna iunie, cat si pentru luna iulie) ???
Va adresez aceasta intrebare intrucat nu vreau sa ma trezesc cu amenzi usturatoare si astfel sa mai contribui cu niste banuti la Buget, din cauza aberatiilor si haosului creat de guvernantii nostri?


Va multumesc anticipat!!!! Mi-ati fi de mare folos cu un raspuns cate mai urgent ca sa stiu maine de la ce ora ma trezesc....


Cu stima
Andreea F.
Cel mai recent răspuns: Amat , utilizator 12:01, 26 August 2010
Mama dvs. fiind membru IF va trebui si dansa sa depuna declaratiile conform OUG 58/2010, baza de impozitare fiind la nivelul venitului net aferent cotei de partcipare la IF stabilit in Acordul de constituire al IF :

Vezi in acest sens si OUG 44/2010 art.29
Art. 29
(1)Întreprinderea familială se constituie printr-un acord de constituire, încheiat de membrii familiei în formă scrisă, ca o condiţie de validitate. Acordul de constituire va stipula numele şi prenumele membrilor, reprezentantul, data întocmirii, participarea fiecărui membru la întreprindere, condiţiile participării, cotele procentuale în care vor împărţi veniturile nete ale întreprinderii, raporturile dintre membrii întreprinderii familiale şi condiţiile de retragere, sub sancţiunea nulităţii absolute.


CONCLUZIE:
Si membrii IF platesc incepand cu 01 iulie 2010:
- cas 10,5%;
- cass 5,5%;
- somaj 0,5%.
baza de impozitare fiind cota de venit net conform Acordului de constituire al IF.
Azi am fost atat la ANOFM (pentru declaratia de somaj) cat si la Sanatate.
1. La somaj: se depune declaratia de catre toate PFA-urile (indiferent de tip, cu sau fara norme de venit, independente sau dependente, cu venituri sau fara), iar baza de impozitare este de 0,5% din venitul BRUT obtinut in luna iulie, 2010. Plata se face pe loc la casierie. In conditiile in care nu ati avut venituri, o depuneti cu 0 venituri si nu platiti nimic.
Daca veniturile pe luna august difera de cele din luna iulie, veniti pana pe 25 septembrie cu o noua declaratie, cu veniturile obtinute in august.....si tot asa

2. La sanatate: mi s-a explicat foarte clar si frumos (la centrul de pe Vasile Lascar 27) ca aceasta OUG 58 nu afecteaza contributiile PFA-urilor la sanatate, ci doar cele la somaj si pensii!!!! Pentru ca aceasta contributie este reglementata de o alta Lege, care pana acum nu a fost modificata.
Se depune o singura declaratie pe an, cu plata la trimestru, iar contributia este de 5,5% din salariul minim pe economie pe luna....adica la 3 luni baza de impozitare 600x3=1800RON, impozit 1800RONx5,5%=99RON. Plata se poate face la ei la casierie. Am completat acelasi formular, Declaratie, care se depunea si pana acum de catre PFA-uri.
Situatia mea a fost ceva mai speciala si slava Domnului mai usoara, intrucat mi-am infiintat PFA-ul in iunie, 2010, nu declarasem nimic pana acum la Sanatate, si, intrucat am pana in 26ani iar in iunie am finalizat si masterul, nu mi-a fost necesara nicio alta Adeverinta de venit de la Administratia Financiara (cum se cere in multe cazuri).

Maine ma voi duce si la Casa de Pensii, unde eu am platit deja pe iunie si IULIE, si sa vedem ce va mai fi si acolo.

Sper ca informatiile mele sa fie de folos.
Andreea F.

suteual a scris:

Fiind PFA obtineti venituri de natura profesionala asa cum sunt ele definite de art.III al OUG 58/2010, prin urmare datorati contributii individuale pentru veniturile obtinute incepand cu luna iulie 2010:
- cas 10,5%;
- cass 5,5%;
- somaj 0,5 %,
va trebui sa depuneti o declaratie lunara pentru cas la Casa de pensii si o declaratie lunara la ANOFM (somaj), pentru cass (sanatate) declaratia se depune anual si plata se face trimestrial ca si pana acum ( nu stiu ce va fi insa cu limita maxima a celor 5 salarii medii brute pe economie ).

CONCLUZIE:
- daca a ti avut venituri in iulie 2010 veti depune aceste declaratii si veti plati contributiile individuale;
- contractul dintre dvs. si Casa de pensii pentru acea suma nu inlocuieste obligatia de a va achita contributiile la nivelul de 10,5% din venitul net realizat dar nu mai mult de 5 salarii ( probabil ca se va face o conciliere intre aceste contracte deja incheiate si ceea ce veti palti dupa 01 iulie 2010.

AndreeaFP
1. La somaj: se depune declaratia de catre toate PFA-urile (indiferent de tip, cu sau fara norme de venit, independente sau dependente, cu venituri sau fara), iar baza de impozitare este de 0,5% din venitul BRUT obtinut in luna iulie, 2010


Cam toata lumea a citit ca cei 0.5% la somaj se aplica la venitul NET realizat. Punctul 1 vine si "spulbera" aceast crez (sper totusi sa nu fi gresit noi restul si sa fi tastat gresit acel BRUT cu litere mari)...
0.5% din venitul NET :)
1. Evident este vorba de venitul net (= venit brut - cheltuieli deductibile).

2. PFA-le ca si "tip" sunt numai independente. A se vedea Codul fiscal , OUG 44/2008 etc.
Prin urmare:
- activitatea PFA -lor este independenta;
- aceasta activitate, a PFA - lor, poate fi reconsiderata (dar numai in urma unui control fiscal) din activitate independenta in activitate dependenta conform art.7, pct.2.1. din Codul fiscal asa cum a fost modificat de OUG 58/2010;
- reconsiderarea activitatii nu inseamna ca PFA-ul devine din PFA independent PFA dependent, nici pe departe, aceasta insemna ca se considera ca reprezentantul PFA-ului a fost intr-o relatie de dependenta cu platitorul de venit si de aici vor decurge recalcularea contributiilor cu dobanzi si penalitati care vor cadea in sarcina angajatorului, insa raspunderea pentru plata acestora va fi solidara.

NOTA:
Se pune problema cum vor fi recalculate contributiile datorate:
- se vor recalcula toate, angajat / angajator, si se vor retine la sursa integral 5,5+5,2 ; 10,5+20,8 etc?
- ce se va face cu contributiile deja achitate de PFA se va tine cont de ele in actul de control , DA/NU ?
- pentru a se tine cont de contributiile deja achitate de PFA controlul ar trebui facut simultan atat la platiitorul de venit cat si la PFA ?

NOTA:
Eu am avut un control pe o societate care ar fi trebuit sa retina la sursa "sanatatea" dar nu a retinut-o pentru ca persoana fizica (administratorul unui SA) a platit-o direct pe declaratie la CNAS, insa organul de control nu a tinut cont de aceasta plata argumentand ca el este in control la persoana juridica si nu la persoana fizica si ca el aplica L95/2006 care spune ca , contributia pentru fondul de sanantate se retine de catre platitorul de venit si ca nu va tine cont de faptul ca aceasta contributie a fost deja achitata (5,5%) la bugetul de sanantate !
Speta se refera la momentul (2008) in care Administratorilor de SA-uri prin Legea nr.31/1990 rep li s-a suspendat contractul de munca ... ulterior legiuitorul a reglementat aceasta situatie prevazand in Legea 31/1990 rep ca prin derogare de la L19/2000... remuneratia primita prin contractul de mandat este asimilatra salariilor si ca se vor retine contributiile integral angajat/angajator desi administratorul are contractul de munca suspendat (Legea 31/1990 rep. art.152 , alin.(3)).

Alte discuții în legătură

Pfa traducator si interpret + angajata la o firma in afara domeniului - ce taxe trebuie sa platesc? Cbunescu Cbunescu Am urmarit multe discutii in ultima vreme legate de prevederile OUG 58, dar nicaieri nu am gasit explicatii pentru urmatoarea situatie, in care ma aflu: - ... (vezi toată discuția)
Cine ma lumineaza nicostin nicostin sunt angajat cu carte de munca ca curier,pe langa asta ma PUNE DRACU SA MAI FAC SI ASIGURARI AUTO,SI CA SA FIE TOTUL INTREG AM SI O INTREPRINDERE FAMILIALA ... (vezi toată discuția)
Birou notar public lylyan lylyan Buna ziua Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul ... (vezi toată discuția)