sunt pfa care desfasoara o activitate independenta, realizez exclusiv venituri de natura profesionala lunar, deci datorez contributiile individuale de asigurari prevazute de ordonanta 58/2010. am declarat venitul net pe luna iulie 2010 si am calculat fiecare din contributiile de mai sus in termenul prevazut. DAR, in baza legii 19/2000, art.5, al.1,pct.IV, sunt asigurat obligatoriu in sistemul public de pensii, avand contract cu casa de pensii si platind lunar contributia de 31,3% inca din 2007. acest contract mi s-a spus la casa de pensii ca nu poate fi reziliat, prin urmare va trebui sa platesc atat 31,3% cas conform legii 19/2000, cat si 10,5% conform oug 58/2010, in baza uneia şi aceleiaşi calităţi (persoana care realizează în mod independent venituri de natură profesională), ceea ce inseamna dubla impunere. este corect? ce ma sfatuiti sa fac?
Avand in vedere ca cele doua acte normative intra in conflict, mai ales prin dubla plata a procentului de 10,5% nu ne-ar strica o parere juridica.Care act are putere juridica mai mare si se aplica in cazul de fata...?
Legea 19 este in vigoare, iar pentru contractul vechi pensiile nu accepta rezilierea celor care nu mai au contract de munca in alta parte.
Totusi cred ca a vrut sa atinga prin OUG 58 si alte persoane care nu plateau pensii pe pfa si nu pe cele care aveau deja contract.
Cazul meu e altfel: platesc o suma de 200 cf.legii 19, iar cf.OUG 58 ar trebui sa platesc vreo 70 probabil.Eu am sa platesc cf.Legii 19 care este in vigoare si conform contractului cu casa de pensii nereziliat, cine m-ar impiedica?
Asa este cum spune si Popu, acum am fost din nou la Casa de Pensii si mi s-a spus ca, din prisma sumelor incasate zilele astea la buget, este mai avantajos pentru ei dupa Oug 58/2010. Dar sunt si exceptii: in cazul meu mi-a inregistrat declaratia pe minus(ca asa este pe iulie). Daca voi merge in continuare pe L 19/2000 voi plati 250 lei lunar, dar dupa Oug 58/2010 sumele vor fi mult mai mici. Iar la pensie daca nu contribui_nu beneficiezi, e clar.
Au spus ca urmeaza sa se discute pe ce lege se va merge.
Irina, faptul ca e mai avantajos nu inseamna ca este "mai legal".Scuze de expresie, se vad ghilimelele...
Probabil, ca multe pfa-uri s-au dus sa-si faca abia acum declaratia la pensii.Mai sunt si cazuri noi de plata la pensii.
Asta nu-mi exclude dreptul de a contribui la pensii cf.Legii 19, pe care o sustin si o vad mult mai corecta, si astfel sa beneficiez de o pensie corespunzatoare contributiei.Adica in cazul prezentat de tine mai sus, in luna iulie daca ai venit net zero, nu-ti este luata in calcul la pensie pentru ca nu ai avut venit.....Bun...Si daca vrei sa cotizezi nu-ti dau voie?Nu se poate asa ceva....cel putin NU , cat este in vigoare legea 19
Ai dreptate, Bravos. Nu ar trebui sa ma opreasca nimeni sa platesc ca si mai inainte_cf.Legii 19/2000. Eu am dorit sa ma asigur pentru batranete, de aceea am si stabilit venitul asigurat de 800 lei.
problema cu plata contributiei pentru pensie conform legii 19 este ca, desi pfa-ul plateste 31,3% (partea angajatului 10,5% şi partea angajatorului (???) 20,8%), de fapt se ia in calcul la calcularea pensiei doar partea mica, de 10,5%, restul banilor fiind plătiţi în van, aşa, ca să aibă statul român bani la buget. de aceea consider că e mai corectă ordonanţa 58, plătind doar contribuţia individuală, iar baza de calcul este venitul net realizat lunar. astfel, irina, deşi te-ai asigurat pentru un venit de 800 lei lunar in baza legii 19, plăteşti 250 lei pe lună contribuţii (31,3%), doar pentru suma de 84 lei lunar se calculează pensia viitoare, adica pentru 10,5%. mai bine ai avea venituri nete lunare de 2380 lei, ca plătind tot 250 lei pe luna în baza oug 58, toată suma să fie luată în calcul pentru pensie...
Cas pentru pfa
camicami
Cum se aplica prin alte judete OG.58,referitor la plata contributiei la CAS pentru PFA?
Doresc si alte informatii, deoarece ,de la Casa de pensii ... (vezi toată discuția)