sunt pfa care desfasoara o activitate independenta, realizez exclusiv venituri de natura profesionala lunar, deci datorez contributiile individuale de asigurari prevazute de ordonanta 58/2010. am declarat venitul net pe luna iulie 2010 si am calculat fiecare din contributiile de mai sus in termenul prevazut. DAR, in baza legii 19/2000, art.5, al.1,pct.IV, sunt asigurat obligatoriu in sistemul public de pensii, avand contract cu casa de pensii si platind lunar contributia de 31,3% inca din 2007. acest contract mi s-a spus la casa de pensii ca nu poate fi reziliat, prin urmare va trebui sa platesc atat 31,3% cas conform legii 19/2000, cat si 10,5% conform oug 58/2010, in baza uneia şi aceleiaşi calităţi (persoana care realizează în mod independent venituri de natură profesională), ceea ce inseamna dubla impunere. este corect? ce ma sfatuiti sa fac?
Mi-au spus sa nu mai vin cu declaratia cf Oug 58/2010 nici de-acum incolo, iar cand am intrebat-o pe d-na director a Casei de Pensii ce dovada pot sa am ca nu trebuie sa depun declaratia, mi-a aratat acel Comunicat afisat deja pe perete. De ieri au schimbat si contul de trezorerie in care se incaseaza cei 10.50%. Pana ieri au folosit acelasi cont, iar acum sunt doua diferite(unul pt L 19/2000 si unul pt Oug 58/2010). Dar in ziua de azi, intr-adevar, te poti astepta la orice, asa ca voi urmari si luna viitoare ce se intampla...
Pentru cei care au depus ambele declaratii au spus ca vor face notificari si le vor trimite.
Eu am depus declaratia la pensie luni. Aveam declaratie si dupa legea veche. Femeia de la pensiinu stia sigur ce se va intampla avandin vedere ca aveam declaratie si dupa legea 19. Dupa legea 19 plateam 100 RON / luna. Dupa ordonanta ar trebui sa platesc 171 RON / luna. Femeia de la pensii mi-a zis sa revin dupa 5-10 zile sa aiba timp sa verifice stiva de dosare si sa se dumireasca cum decurg lucrurile pentru cei ce au declaratii si pe legea 19. Rabdare si tutun ...
fiindca nu m-au lasat sa reziliez contractul dupa legea 19, l-am modificat pe suma asigurata de 4 lei, astfel incat sa platesc 1 leu lunar. pe langa asta, voi mai plati 10,5% din ceea ce castig lunar conform oug 58. pana se clarifica dubla impunere, cred ca e mai cuminte asa, chiar daca pentru iulie si august 2010, platisem deja in baza contractului vechi cate 125 lei, bani pe care practic i-am pierdut...
Eu aveam contract pe 31,3 din venitul declarat, cu casa de pensii.Am depus pe 25 si dclaratia cf OUG 58.Nu au intrebat si nu i-a interesat decat declaratia si o copie dupa CI.
Am vazut multe opinii scrise, cum casa de pensii nu le-a mai primit declaratia cf.OUG 58 intrucat aveau deja contract cf. Legii 19.
Ieri la realitatea a vorbit domnul Visan, precizand ca NU SE POATE PLATI de doua ori si cf. Legii 19 si cf OUG 58.
Mi se pare logic si legal, intrucat procentul de 31,3% este format din 20,8% contributia angajatorului plus 10,5% contributia angajatului.Acum nu ar fi corect sa dublam contributia de 10,5%, avand in vedere ca este vorba de aceeasi persoana si aceeasi perioada de referinta. Aici a ramas un semn de intrebare si sigur casele de pensii judetene nu aplica masuri sau nu iau decizii identice. Fiecare dupa cum interpreteaza.......
Totusi, consider ca, cel putin cei care aveau contract cu casa de pensii(era obligatoriu pentru toata lumea care nu avea carte de munca in alta parte) ,ar trebui sa plateasca contributia la pensii doar conform Legii 19 procentul de 31,3 din venitul declarat.
Bravos, ordonanta asta noua a fost data cu scopul incasarii unor sume mai mari per contribuabil. Multi dintre cei ce sunt PFA s-au asigurat pe venituri derizorii. Prin 10.5% din venitul net realizat statul incearca sa elimine chestia asta. Fiecare directie de pensii se conduce se pare dupa legile proprii, o prietena este acum in Alba incercat sa-si depuna declaratia, cei de la pensii nu o primesc spunand ca e asigurata dupa legea 19 (venitul asigurat dupa legea 19 e ~ 30 RON / luna, plateste 10 RON / luna). Conform ordonantei ea ar trebui sa plateasca 94 RON, la o suma asigurata 892 RON / luna. Eu pe legea 19 platesc 100 RON / luna, dupa ordonanta ar trebui sa platesc 172 RON. Cel mai tare ar fi ca astia sa trateze diferit, contribui mai mult dupa legea 19, te lasa cu legea 19, dai mai mult conform ordonantei, te trec asigurat pe baza ordonantei ...
Cas pentru pfa
camicami
Cum se aplica prin alte judete OG.58,referitor la plata contributiei la CAS pentru PFA?
Doresc si alte informatii, deoarece ,de la Casa de pensii ... (vezi toată discuția)