avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restructurea legea 63/2010 - personal contractul in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restructurea legea 63/2010 - personal contractul in institutii

Buna ziua.

Daca pentru restructurea (OUG 63/2010) posturilor functionarilor publici institutiile / ordonatorii de credite s-au folosit de art 100 legea 188/1999 (lege privind statutul functionarilor publici), precum si de ordinul 614/iulie 2010 pentru restructurare, care a fost baza legala ca sa organizeze concursuri pentru re-ocuparea locurilor ramase dupa restructurare si pentru personalul contractual? Exemplu in cazul functionarilor publici - daca erau 6 posturi de functionari si s-au desfiintat 4 (prin restructurare) cei 6 angajati trebuia sa concureze pentru cele 4 posturi ramase libere, deci se organiza un concurs (legea 188/1999, art 100, aliniat 4)...


Intrebare -
Personalul contractual din institutii se supune codului muncii (lege 53/2003) pe baza careia se desfasoara relatiile de serviciu (atat angajare, desfasurare cat si desfacerea relatiei de serviciu), precum si Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel National sau mai sunt si alte legi care pot admite ca se pot restructura posturi de contractuali pe baza de examinare (testarea angajatilor pentru re-ocuparea posturilor pe care sunt deja angajati). Exista o independenta fata de legile in vigoare care sa permita insitutiilor sa faca disponibilizari sau organizari de concursuri pentru personalul contractual??? Exista o lege a managementului propriu institutiilor care sa se prevaleze de legile deja existente, astfel incat o institutie poate organiza concurs pentru restructurarea posturilor in cazul personalului contractual, fara sa se tina cont de crtiteriile minime de disponibilizare stipulate in codul muncii si in CCMUNN, legile care se aplica in cazul contractualilor?

Multumesc pentru un raspuns...
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
radu_mc, utilizator
Cel mai recent răspuns: radu_mc , utilizator 20:31, 26 August 2010
Bine spus =D> Dar sigur multe cazuri se vor rezolva, cu bine sper, in instanta...pe asta s-a si mizat, sa se incadreze cu disponibilizarile pana in septembrie, chiar daca risca procese peste procese...totul facut de amatori, de mantuiala...ca de obiecei...
Nah, va inselati amarnic, ca "sa mizeze pe asta" ar fi trebuit sa existe o premeditare, ce ar fi necesitat totusi o gandire...:-/.
Din pacate cred ca este evident progresul legislativ din ultimii ani - de la legi concepute pe picior la acte normative facute cu piciorul (evident ca nu le pasa cum si in ce hal se vor aplica)...:thumbdown:
Tanjiani a scris:


Exista atatia specialisti care sustin ca functionarilor publici li se aplica CCMUN (in loc de acordul colectiv), asa ca de nu s-ar abera si invers, legislatia functionarilor publici sa se aplice si personalului contractual?...:O



ar fi mult de scris....dar, CCMUN2007-2010, se aplica si functionarilor publici.
p.s. nu sunt un specialist. :)
Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici

ART. 72 (1) Autorităţile şi instituţiile publice pot încheia anual, în condiţiile legii, acorduri cu sindicatele reprezentative ale funcţionarilor publici sau cu reprezentanţii funcţionarilor publici, care să cuprindă numai măsuri referitoare la...
ART. 117 Dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu reglementările de drept comun civile, administrative sau penale, după caz, în măsura în care nu contravin legislaţiei specifice funcţiei publice.
ART. 24 (2) Acordul colectiv se poate încheia exclusiv la nivelul unei autorităţi sau instituţii publice, clauzele acestuia producându-şi efectele numai pentru funcţionarii publici din cadrul autorităţii sau instituţiei publice respective.

Concluzie (pentru cei care nu sunt specialisti :) ) functionarilor publici dintr-o institutie nu le este aplicabil nici contractul colectiv la nivel national, nici cel de ramura, nici cel de unitate ci (exclusiv nu?..) doar acordul colectiv incheiat la nivelul acelei institutii.

Doar in situatia in care functionarii publici nu ar fi avut o reglementare specifica - acordul colectiv, legea nr. 188/1999 s-ar fi completat cu prevederile codului muncii referitoare la contractele colective de munca si s-ar fi aplicat CCMUN.:)


daca zici.... :)
asa...de delectare, citeste putin CCMUN 2007-2010. si nu uita o chestiune : toti angajatii la stat, sunt salariati...chiar si aia cu statut special. :)

Alte discuții în legătură

Restructurare/disponibilizare 2010 - functionari, contractuali, speciali... radu_mc radu_mc Un topic care-si propune sa ofere suport legislativ pentru situatiile intalnite (legale si mai putin legale) in cazul restructurarilor/disponibilizarilor ... (vezi toată discuția)
Disponibilizari in institutiile aflate in subordinea ministerului muncii camelia iosif camelia iosif sunt functionar public de 20 de ani, studii superioare de lunga durata, master in politici publice si administratie publica, in functia de consilier superior ... (vezi toată discuția)
Contractual sau functionar balta dumitru balta dumitru Buna ziua! Lucrez de multi ani in administratia publica locala, incadrat ca personal contractual (sofer). Acum imi finalizez studiile superioare (drept ... (vezi toată discuția)