avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... facultate + master la zi = vechime?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

facultate + master la zi = vechime?

1 an de facultate se echivaleaza cu 1 an vechime?
Cel mai recent răspuns: paul anghelea , utilizator 13:36, 8 Septembrie 2010
Multumesc pentru raspunsuri, acum mi-e clar, desi speram ca si masteratul sa fie considerat ca sa mai am doar 2 ani pana la 30 de ani de cotizare.
Daca se depasesc cei 30 de ani vechime in munca se calculeaza o pensie mai mare ramane acelasi salariu? Dar daca salariul scade?
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
petje, utilizator
Daca salarul scade , atunci si punctajul anual scade si , implicit, valoarea pensiei.
Daca ati lucrat in aceasta perioada nu se valorifica facultatea ca stagiu asimilat!
Si in nici un caz nu se aduna la stagiu, in sensul ca pentru cei cinci ani in care ati urmat cursurile universitare, daca ati avut si calitatea de asigurat in temeiul unui contract de munca sau ca functionar public sa se valorifice 10 ani!
5 facultate + 5 asigurat...

Masterul nu se valorifica la stabilirea drepturilor de pensie.
Daca depasiti stagiul de cotizare de 30 de ani, este in avantajul dumneavoastra intrucat numarul de puncte obtinut pentru cei peste 30 de ani de stagiu se impart la 30, cat reprezinta stagiul complet cerut de lege si in mod cert va rezulta un nr de puncte mai mare decat daca impartiti numarul de puncte acumulat in 30 de ani, la 30.:D

Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
florisiris, utilizator
Cei 5 ani de facultate facuti la zi constituie stagiu asimilat la vechimea in munca si se iau numai la calculul pensiei pentru limita de varsta, nu si la pensia anticipata sau pensia anticipata partiala. Mai mult, daca in perioada facultatii ati si lucrat, cum spuneti atunci perioada facultatii nu se mai ia in calcul deloc ( ex:daca in C. de Munca perioada angajat/facultate se suprapune).Daca tot aveti studii superioare, va sfatuiesc, sincer, sa cititi singur(a) Legea pensiilor 19/2000 pentru ca lucrurile sunt cu mult mai complicate decat credeti. Cu stima.
Numai masteratul l-am facut in perioada in care am si lucrat.
Oricum raspunsurile m-au lamurit, nu cred ca are rost sa citesc stufoasa lege 19/2000 care probabil va avea multe modificari in viitor. Daca va trebui sa ies la pensie anticipata nu se ia in calcul, iar pana la 65 de ani ca sa fac pensie pentru limita de varsta nu am cum sa ajung din cauza sanatatii.
Concluzia e una, ori te mutumesti cu o pensie infima rezultata din numarul de puncte obtinute impartite la 30 de ani din cauza salariului mic care este sub valoarea punctului de pensie muncind pana la 65 de ani si sperand sa se adune ceva la vechime si la pensie sau.........cauti si alte venituri din care sa traiesti la batranete. Ca sa nu mai spun ca punctul de pensie va fi stabilit anual prin decizia guvernului in functie de cresterea economica, nu?

Cred ca numai de sanatate e absolut necesar sa iti faci rost si asta ti-o da Dumnezeu daca vrea.

Alte discuții în legătură

Facultatea=vechime dalis dalis as vrea sa stiu daca facultatea e considerata vechime in urmatoarele conditii: am lucrat din timpul facultatii pe post de 'functionar' stare care a continuat ... (vezi toată discuția)
Facultatea se considera vechime? Nico-Lavi Nico-Lavi Buna ziua, sunt inca studenta la zi la UPB si as vrea sa stiu daca pe perioada facultatii am fost angajata dar doar sezonier iar unde m-am angajat mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta de pensionare asandulescu asandulescu Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care ar fi varsta la care pot sa ma pensionez tinand cont de Legea 380/24.12.2013 referitor la grupa 1 de munca.Datele mele ... (vezi toată discuția)