avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... facultate + master la zi = vechime?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

facultate + master la zi = vechime?

1 an de facultate se echivaleaza cu 1 an vechime?
Cel mai recent răspuns: paul anghelea , utilizator 13:36, 8 Septembrie 2010
In concluzie: unde este precizat la care din pensii se ia in considerare ca vechime in munca anii de facultate (perioada in care nu s-a cotizat la sistemul de asigurari social prin angajare sau prin alt mod)? Se ia ca stagiu de cotizare numai in cazul pensiei de varsta cu vechime integrala de 30 de ani in munca? sau si la pensia anticipata sau de boala?
1. Ati zis ca nu are rost sa cititi Legea 19/2000. ;)
2. Din Legea 19/2000:
Art. 38 - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a) - c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate, dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale prevăzute de prezenta lege.
(5) Se exceptează de la prevederile alin. (4) pensia anticipată şi pensia anticipată parţială, în cazul cărora nu se valorifică perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c), precum şi perioadele în care s-a beneficiat de pensie de invaliditate.
petje.In comentariile dvs., amintiti de cateva ori de "vechime integrala in munca de 30 de ani".Conf.Legii 19/2000 acest termen nu mai exista, a fost inlocuit cu "stagiul complet de cotizare", stagiu care nu mai este de 30 de ani de la 01.05. 2002, el (stagiul) creste treptat pana la 35 ani in martie 20015. Ex: Barbatii care vor pensionarea pentru limita de varsta in septembrie 2010, trebuie sa aiba un stagiu complet de cotizare de 32 ani si 8 luni si o varta de minim 63 ani si 10 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facultatea=vechime dalis dalis as vrea sa stiu daca facultatea e considerata vechime in urmatoarele conditii: am lucrat din timpul facultatii pe post de 'functionar' stare care a continuat ... (vezi toată discuția)
Facultatea se considera vechime? Nico-Lavi Nico-Lavi Buna ziua, sunt inca studenta la zi la UPB si as vrea sa stiu daca pe perioada facultatii am fost angajata dar doar sezonier iar unde m-am angajat mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta de pensionare asandulescu asandulescu Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care ar fi varsta la care pot sa ma pensionez tinand cont de Legea 380/24.12.2013 referitor la grupa 1 de munca.Datele mele ... (vezi toată discuția)