avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale casa de marcat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

casa de marcat

Buna ziua, intentionez sa deschid o agentie de publicitate, fara program cu publicul, o sa lucrez doar cu firme, si in cazul asta imi trebuie casa de marcat?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 21:05, 2 Septembrie 2010
Ordonanţă de urgenţă nr. 28 (r2) din 25/03/1999 - privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

Art. 1. - (1) Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Ca in orice lege ce se aplica la noi, lucrurile sunt si aici neclare.
Eu consider ca ,pentru a nu avea neplaceri, pe care le voi detalia mai jos (neplaceri izvorate din OUG 28/1999 rep.) este mai simplu sa te dotezi si cu o casa de marcat (cea mai ieftina) si ai scapat de griji !

Desigur, s-ar putea sa nu am dreptate dar va supun atentiei unele prevederi ale OUG 28/1999 rep.coroborate si cu L12/1990 rep. pentru a ne sfatui impreuna si a lua decizia dumneavoastra insiva .

OUG 28/1999 rep.
Art.1 prevede:
(1)Agenţii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Dispozitiile art.10, alin.(2) prevad:
constituie contraventie
"b)neîndeplinirea obligaţiei agenţilor economici de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale avizate conform art. 5 alin. (2), la termenele stabilite la art. 6, cu excepţia prevăzută la art. 1 alin. (4), neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale, precum şi nereintroducerea datelor înscrise pe rola jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnică până în momentul ştergerii memoriei operative;"

ar rezulta ca este obligatorie dotarea cu case de marcat chiar si in situatia in care intentia persoanei juridice ( sau comerciantului persoana fizica) este de a lucra numai cu persoane juridice, deoarece:
- nu se poate realiza o prestare de servicii discretionara adica numai pentru persoane juridice nu si pentru persoane fizice atat timp cit obiectul de activitate este nediscriminatoriu (in sensul ca se adreseaza tuturor (consumatori intermediari sau finali (=populatia)).

NOTA:
Consecinta nedotarii cu casa de marcat este cunoscuta:
- amenda;
- si suspendarea activitatii pana la dotarea cu casa de marcat.

Iata legea:
Art. 14
(1)Neîndeplinirea obligaţiei agenţilor economici prevăzuţi la art. 1 de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale la termenele prevăzute la art. 6 atrage şi suspendarea activităţii unităţii până la momentul înlăturării cauzelor care au generat aceasta.
(2)Nerespectarea de către agenţii economici a prevederilor art. 10 lit. b), referitoare la neutilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, neemiterea bonurilor fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale şi nereintroducerea datelor înscrise pe rola-jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnică până în momentul ştergerii memoriei operative, atrage şi suspendarea activităţii unităţii pe o perioadă de 3 luni.


Art.6
Obligaţia operatorilor economici prevăzuţi la art. 1 de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale la naştere de la data începerii activităţilor comerciale desfăşurate în fiecare locaţie.


NOTA:
In L12/1990 rep. la art.1 exista urmatoarea prevedere, constituie contraventie:
"k)neexpunerea la vânzare a mărfurilor existente, vânzarea preferenţială, refuzul nejustificat al vânzării acestora sau al prestării de servicii cuprinse în obiectul de activitate al operatorului economic;"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bon fiscal vasi49 vasi49 Care este valoarea amenzii in cazul neeliberarii bonului fiscal??? Unde gasesc noile modificari in urma desfiintarii garzi financiare?? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Suspendare activitate oug 28/1999 anamaria_s anamaria_s buna ziua. Daca unei societati comerciale i s-a suspendat activitatea in temeiul art. 14 din OUG 28/1999, care sunt efectele acestei suspendari si care sunt ... (vezi toată discuția)