avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... radiere mostenitori din TP
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

radiere mostenitori din TP

Patru frati sunt mostenitorii defunctilor parinti.
In 1991,doar unul dintre frati,face o cerere in baza Legii 18/1991,prin care solicita reconstituirea terenurilor ce fac obiectul mostenirii.
Comisia de aplicare a legilor funciare,emite Titlu de Proprietate,in cuprinsul caruia sunt trecuti toti cei patru frati.
Anul acesta,fratele ce a facut cererea in 1991,a chemat in judecata pe ceilalti frati, solicitand radierea acestora din titlul de proprietate. Motivul:ca ar fi persoane fara drept,deoarece nu au facut cerere de reconstituire in baza Legii 18/1991.
Instanta admite actiunea acestuia si dispune radierea celor trei frati din titlul de proprietate.
In acest caz,ceilalti trei frati,nu mai au dreptul la mostenire ?
Daca sunt radiati din TP,ce trebuie sa faca pentru a avea drept la mostenire ?
Cum poate intra in posesia cotei lor din mostenire ?
Este normal ca ei sa fie radiati din TP - avand in vedere ca sunt frati si mostenitori ai defunctilor lor parinti ?
Practic,prin sentinta data in fond,se ingradeste un drept recunoscut - DREPTUL DE MOSTENIRE.
Oare,prin radierea din TP,ceilalti frati nu mai sunt mostenitorii defunctilor lor parinti ???

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ve_ioanna , utilizator 15:52, 28 Noiembrie 2010
AlexandruS a scris:

Solutia instantei este in mod evident nelegala si netemeinica, deoarece reconstituirea dreptului de proprietate privata opereaza prin efectul legii in favoarea tuturor mostenitorilor, chiar daca numai unul dintre ei a formulat cerere in baza Legii nr.18/1991. Altfel spus, daca descendentii au acceptat succesiunea defunctului (si, din cate am inteles, au acceptat-o), noul drept reconstituit in patrimoniul succesoral va deveni proprietatea indiviza a acestora, oricare dintre ei putand ulterior sa introduca cerere de partaj. Radierea unor mostenitori din titlul de proprietate este o chestiune pe care nu am mai intalnit-o si-mi pare destul de dubioasa; solutia corecta, daca intr-adevar reclamantul ar fi avut dreptate, ar fi fost constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate (in sens strict, dreptul reclamantului de a cere anularea fiind prescris) si pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de titlu de proprietate, cu efect declarativ de drepturi. Asadar, motive pentru casarea hotararii sunt arhisuficiente. Mult succes !

Multumesc.
ve_ioanna a scris:

Daca, mostenitorii fratelui decedat la data inregistrarii cererii de chemare in judecata, nu au fost introdusi in cauza, atunci sunt toate sansele sa obtineti o casare cu trimitere spre rejudecare a sentintei.
Daca titlul a fost emis in 2003, iar actiunea a fost inregistrata in 2010, atunci, asa cum spunea si Alexandru, este prescris dreptul la actiune al reclamantului(in cazul in care s-a cerut anularea titlului si nu constatarea nulitatii absolute a acestuia).
Daca mai sunteti in termenul de declarare a recursului, atunci, sora bolnava care nu a avut reprezentant, poate declara recurs.
Daca termenul de recurs a fost depasit si mostenitorii celui decedat nu au fost introdusi in cauza, atunci ei ar trebui sa mearga la notar, sa obtina un certificat de calitate de mostenitor dupa tatal lor, apoi sa formuleze o contestatie in anulare impotriva sentintei , tocmai pe motivul ca nu au avut cunostinta de proces si nu au fost citati.
Revin insa la ce v-am spus in mesajul anterior-trebuie vazuta cererea de chemare in judecata si bineinteles hotararea instantei, acte in functie de care va putem ajuta mult mai mult.



Mostenitorii fratelui decedat au fost citati in proces,s-au prezentat,au solicitat constatarea tardivitatii actiunii,iar in subsidiar au solicitat micsorarea suprafetei din TP cu 3/4 reprezentand suprafata ce i-ar reveni celor 3 frati.
Cu toate acestea,judecatorul,a motivat sentinta precum ca,ceilalti frati nu au facut cerere in baza Legii 18/1991.
Dosarul a fost trecut pe site-ul judecatoriei Patarlagele,Jud.Buzau,dar in acest moment cand l-am cautat,sa vad cum suna sentinta (dispozitivul trecut sumar),am constatat ca nu mai exista postat acest dosar,insa celelalte dosare de la data judecatii se afla acolo. Ciudat...
Domnule ,ar fi util sa mergeti la Primaria respectiva sa solicitati sa va puna la dispozitie actele care au stat la baza emiterii Titlului de proprietate.Daca cei trei nu au facut cerere in teremenul prevazut de lege nu au dreptul la teren.Regret dar aceasta este.
cererea facuta in baza legii reprezinta acceptarea mostenirii deci cei care nu au facut cerere nu mai au calitate de mostenitor.daca cumva exista un certificat de mostenitor anterior cererii acesta trebuia depus odata cu cererea.ICCJ in recursul 1/1997 si 1/1998 in interesul legii a transat definitiv aceasta problema si nu da drept de interpretare.
stimati viitori colegi,

problema la care va referiti dvs. este amplu prezentata in tratatul prof. Deak. Pe scurt, din ceea ce imi amintesc, daca cei 3 mostenitori nu au acceptat mostenirea in termenul de 6 luni, de acceptare a mostenirii, atunci ei nu au dreptul de a mai depune cererea in fata comisie de care vorbiti. Daca nu au depus cererea, atunci... continuarea in tratatul prof. deak.

student la inceputul anului 4...

Alte discuții în legătură

Atacarea titlului de proprietate ion.escu ion.escu Sunt doi frati mostenitori cu certificat de mostenitor din 1977. Terenul curtii este cumparat de tatal fratilor prin 1937, iar posesiunea asupra terenului nu a ... (vezi toată discuția)
Revendicare terenuri 18/1991-primaria refuza inscrierea pe titlul de proprietate ingrid321 ingrid321 Buna ziua. Dupa 1990 unul din 3 frati a depus o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru cateva terenuri in baza lg.18/1991 FF. Acesta a ... (vezi toată discuția)
Radiere moªtenitori din titlul de proprietate gigelas gigelas Sunt 4 frati. Doar unul dintre ei face cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate conf.Legii nr.18/1991. Se emite titlu de proprietate,pe care ... (vezi toată discuția)