Patru frati sunt mostenitorii defunctilor parinti.
In 1991,doar unul dintre frati,face o cerere in baza Legii 18/1991,prin care solicita reconstituirea terenurilor ce fac obiectul mostenirii.
Comisia de aplicare a legilor funciare,emite Titlu de Proprietate,in cuprinsul caruia sunt trecuti toti cei patru frati.
Anul acesta,fratele ce a facut cererea in 1991,a chemat in judecata pe ceilalti frati, solicitand radierea acestora din titlul de proprietate. Motivul:ca ar fi persoane fara drept,deoarece nu au facut cerere de reconstituire in baza Legii 18/1991.
Instanta admite actiunea acestuia si dispune radierea celor trei frati din titlul de proprietate.
In acest caz,ceilalti trei frati,nu mai au dreptul la mostenire ?
Daca sunt radiati din TP,ce trebuie sa faca pentru a avea drept la mostenire ?
Cum poate intra in posesia cotei lor din mostenire ?
Este normal ca ei sa fie radiati din TP - avand in vedere ca sunt frati si mostenitori ai defunctilor lor parinti ? Practic,prin sentinta data in fond,se ingradeste un drept recunoscut - DREPTUL DE MOSTENIRE.
Oare,prin radierea din TP,ceilalti frati nu mai sunt mostenitorii defunctilor lor parinti ???
Va multumesc.
In primul rand sunt legile speciale- Legea 18/1991(procedura de reconstituire, atacarea in prealabil a hotararilor de validare, motivele nulitate absoluta a TP,in ideea ca nu poti cere anularea titlului tau de proprietate daca nu ai contestat reconstituirea) apoi Legea 169/1997. Deci, daca s-a invocat nulitatea absoluta, e clar ca termenul pentru introducerea acestei actiuni nu este limitat de lege (actiunea este imprescriptibila), nulitatea absoluta poate fi invocata de catre oricine justifica un interes legitim, insa numai cu incadrarea intr-unul din motivele enumerate expres si limitativ de art. III din legea 169/1997.
Pentru orice alte motive, se poate invoca nulitatea relativa a titlului de proprietate si doar in termen de 3 ani de la data emiterii/luarii la cunostinta a existentei titlului de proprietate in cauza- dispozitiile generale in materia anularii actelor juridice.
Printre motivele prevazute in art III al Legii 169 /1997 se numara si reconstituirea in favoarea unor persoane neindreptatite la aceea reconstituire.Iata ce ne releva noua si voua Art. III.din Legea 169/1997 - (1) Sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile aplicabile la data încheierii actului juridic, următoarele acte emise cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991:
a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor fizice care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri;
Printre persoanele neindreptatite la reconstituire se numara si mostenitorii de drept care nu au urmat procedura prevazuta de legea speciala potrivit dispozitiilor acesteia. " Cere si ti se va da " reprezinta adagiul in lumina caruia se constata nulitatea absoluta a TP in ceea ce priveste pe cei care nu au "cersit" restituirea. Iar faptul ca legea ne pune in situatia sa ne cersim drepturile in loc sa dispuna restabilirea si recunoasterea de drept a dreptului care s-ar cuveni cetatenilor statului este o alta discutie si se datoreaza lipsei noastre de reactie colectiva impotriva acelor parlamentari care ne-au facut si inca ne fac inca cersetori la poarta lor in loc sa fie slujitorii nostrii din a caror contributii sant platiti sa ne reprezinte interesele. Si asta pentru ca le permitem sa ne incalce demnitatea.
In ce priveste prescriptia dreptului de a cere radierea aceasta este evident in termen caci pina cand partea nu a avut cunostiinta de faptul ca onorabila comisie de fond funciar si-a depasit competenta , gasindu-se pe sine insasi competenta sa stabileasca "din burta" si alti mostenitorii ai defunctului decat cei care i s-au adresat cu cerere in acest scop devenind astfel "persoane indreptatite" nici pretentia partii de a cere respectarea legii de catre comisie nu se putea naste. In ce priveste recursul acesta este in opinia mea nefondat , invocarea incalcarii dreptului la mostenire nefiind temeinic motivat. Nimeni nu poate invoca propria sa culpa in aparare unor drepturi niciodata castigate prin lipsa sa proprie de actiune. Pe de alta parte o pozitie atat de pertinenta a unor oameni simpli de la tara era exprimata cam asa. "cand mi-a fost luate pamanturile nimanui nu i-a trebuit nici un act de atestare a proprietatii mele ca sa il pot preda lor , stia tot satul ca al meu este , a fost suficient acceptul meu verbal dat la crasma satului pe care mi l-au smuls prin santaj si amenintare , acum de ce vin sa ne ceara noua atatea acte si atatea dovezi ca sa il poata da inapoi cand ei ar trebui sa il dea inapoi astfel cum l-au si luat de la mine fara acte si fara de voie."
Nu putem discuta despre prescrierea dreptului intrucat Titlul de proprietate a fost anulat pentru ca paratii care nu au facut cerere in termenul prevazut de lege sunt straini de mostenire.Vedeti cazurile de nulitate prevazute in legea 18/1991 modificata prin 169/1997 si completata prin legea 247/2005. O sa constatati ca paratii nu au calitate de persoane indreptatite de a beneficia de masurile reparatorii si deci de restituire a terenului. O sa va comunic si nr Deciziei pronuntate de I.C.C.J care transeaza definitiv problema.
Gigelas, daca te mai intereseaza subiectul , iti trimit ceva care sa te ajute
www.csm1909.ro/csm/linkuri/08_11_2010__35800_ro.PDF.
Aici vei vedea ca eu am avut dreptate.