ve_ioanna a scris:
Pe aceasta tema se poate discuta 100 de ani. Ideea era alta, titlul de proprietate a fost emis in anul 1993, iar instanta investita cu solutionarea cererii in constatarea nulitatii absolute sau in anularea TP, era obligata sa verifice legalitatea emiterii TP , in raport de dispozitiile in vigoare la data emiterii lui. Noi nu mai putem discuta aici de calitatea de " persoana indreptatita", intrucat titlul a fost emis cu respectarea dispozitiilor art. 13 al.3 din Legea 18/1991, care prevede expres ca, titlul se emite pe numele tuturor mostenitorilor, iar acestia vor proceda potrivit dreptului comun.
Decizia 1/1998 stabileste clar, care sunt mostenitorii ce pot beneficia de prevederile art. 13 din L 18/1991, adica doar aceia care nu au renuntat la succesiune( intelegandu-se renuntarile exprese), restul fiind repusi de drept in termenul de acceptare a mostenirii. Este adevarat ca dovada acceptarii se face prin cererea depusa comisiei, insa, in TP au fost inclusi toti mostenitorii. Ca urmare a emiterii TP acestia au devenit proprietari, si, banuiesc faptul ca, pana in anul 2010, cand s-a contestat titlul, reclamantul nu a facut nici un alt demers( contestarea hotararii Comsiei Locale sau Judetene), astfel ca se poate pune in discutie tocmai problema garantarii si ocrotirii proprietatii acestora.
decizia 1/1997 priveste o alta problema, aceea a actelor juridice care fac dovada proprietatii cu privire la terenurile ce fac obiectul L 18/1991 " adeverinta eliberata de comisia locala instituita in temeiul Legii nr. 18/1991 si procesul-verbal de punere in posesie, fiind acte premergatoare ce confera doar un drept virtual de proprietate, care creaza raporturi juridice numai intre organul administrative care le-a emis si beneficiar, nu pot fi asimilate, ca valoare probatorie, cu titlul de proprietate ce confera dreptul real de proprietate asupra terenului si este opozabil erga omnes in cadrul raporturilor juridice”.
Tocmai asa am gandit si eu. In actiunea de recurs,a fost mentionat faptul ca,prin hotararea data de instanta de fond se ajunge la incalcarea dreptului la mostenire,garantat de art.46 din Constitutia Romaniei rep.
De asemenea,se incalca dreptul la proprietate,avand in vedere ca in TP figureaza toti 4 frati. De la emiterea TP,pana in prezent,reclamantul nu a facut niciun demers pentru contestarea TP. Ori,ca procedura prealabila,ar fi trebuit sa conteste hotararea Comisiei Locale,atunci,cand s-a emis TP. Dupa atatia ani,dupa parerea mea,dreptul reclamantului la actiune,ar fi prescris.
Daca stie cineva cu certitudine,baza legala in care se poate constata prescrierea dreptului la actiunea de fata,mi-ar prinde bine.
Va multumesc.