avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbarea prenumelui dupa sex
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbarea prenumelui dupa sex

Buna, am un amic care este diferit, hermafrodit. parintii lui la nastere au decis ca e fata si i-au pus nume de fata. toti il stiu ca fiind baiat, orice doctor ar putea atesta acest lucru. Acum vrea sa isi schimbe numele si sexul din buletin...adica tot asa doar ca fara a-ul de la sfarsit. sa reprezinte si actele lui realitatea.
stiu ca exista aceasta clauza "l) cand persoanei i s-a incuviintat schimbarea sexului prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila si solicita sa poarte un prenume corespunzator, prezentand un act medico-legal din care sa rezulte sexul acesteia"

vreau sa stiu daca dureaza si costa mult astfel de proceduri? adica este nevoie de reprezentarea unui avocat pt aceasta hotarare judecatoreasca de schimbare a sexului in buletin? repet, e vb doar de buletin pt ca biologic asa este fara nicio operatie.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cohen , utilizator 16:21, 27 Octombrie 2011
Eu cred ca e mai complicat decat schimbarea prenumelui pe cale administrativa.
Daca persoana poate obtine un certificat medico-legal ca are alt sex decat cel din acte, e nevoie de schimbarea CNP-ului ( care incepe cu cifra 1 in cazul sexului masculin si cu 2 in cazul sexului feminin), schimbarea certificatului de nastere si bineinteles a prenumelui.

Deci nu e cazul de o hotarare judecatoreasca de schimbare de sex, pt ca in fapt, nu isi schimba sexul, doar ca opteaza pt unul din cele doua biologice existente deja.

S-ar incadra la art. 4 alin.(2) lit. k ) cand prenumele purtat este specific sexului opus. Dvs. ati enuntat lit. l) a aceluiasi articol.

Teoretic nu e nevoie de avocat, pt ca cererea se depune la Starea civila din cadrul primariei de care apartine solicitantul. Ar fi bine sa mearga intai acolo si sa se intereseze.
Practic, daca e nevoie totusi de o hot. jud. ( conform lit. l ), sa isi angajeze avocat.
Succes!
multumesc mult.
Total alt om, dar cu exact aceeasi problema. Am fost la medic, am primit adeverinta necesara. Am fost la cei de la starea civila, unde am fost ajutat de o doamna foarte draguta, care la randul sau a sunat la superiorii ei, iar acestia mi-au spus ca nu ma incadrez nicaieri din punct de vedere legal si ca neaparat trebuie sa imi angajez un avocat pentru a cere schimbarea CNP-ului in instanta. Imi puteti spune orientativ, cat ar dura cu aproximatie, un astfel de proces si cat m-ar costa? Imi puteti scrie pe acest cont, prin mesaje private. Sunt foarte interesat sa gasesc cat mai repede un avocat, insa cu niste costuri decente.

Multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare prenume/schimbare sex alexalex2010 alexalex2010 Sufer de hermafrodism, asa m-am nascut, iar regimul comunist nu accepta un astfel de diagnostic, si in certificatul de nastere a fost inregistrat \"sex ... (vezi toată discuția)
Schimbare de sex în acte DanCristian199 DanCristian199 Dacă o persoana isi doreste schimbarea sexului în acte,de la masculin la feminin sau invers,având documente de la psiholog si psihiatru ca se identifica din ... (vezi toată discuția)
Schimbarea prenumelui bodnarcristian bodnarcristian buna, asa vrea sa ma interesez daca este posibil sa-mi schimb prenumele sau daca pot sa sterg un prenume pe care nu il vreau. Ma cheama Csaba Cristian si as ... (vezi toată discuția)