avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... luare in spatiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

luare in spatiu

Daca am luat pe cineva in spatiu in ap. pe care sunt proprietar si acum are carte de identitate pe 10 ani, pot sa imi retrag acordul de a locui in spatiul meu inainte de cei 10 ani? Cum trebuie sa procedez? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nonno , utilizator 17:53, 23 Ianuarie 2012
Din relatare se intelege foarte limpede ca luarea in spatu a fost doar formala, in niciun caz ca persoana locuieste efectiv acolo insa ulterior persoana respectiva ridica aceasta pretentie. Nu este vorba de o evacuare.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2007
Adrian Copil, Consilier juridic
mi se pare putin ciudata discutia.... De cand are cineva dreptul sa locuiasca 10 ani in casa unde sunt eu proprietar doar fiindca am dat eu o declaratie de luare in spatiu. In primul rand nu inteleg cum i-au facut politaii buletin cu domiciliu, cand ar fi trebuit sa-i dea viza de resedinta si de flotant. In declaratia aia se prevede un termen, sau se merge pe 10 ani, perioada de valabilitate a buletinului. Mare grija sa nu-l schimbe si sa pastreze adresa de domiciliu, caz in care o sa locuiasca 20 de ani acolo. Si daca tot e o discutie serioasa asta, trebuie avut in vedere ca nu cumva sa vanda casa respectivul. Ar putea sa mearga la notar si daca e intrebat in ce baza e proprietar pe apartament sa arate buletinul.
Ei! Hai ca buletinul nu a facut pe nimeni proprietar! Iar cu privire la actul de identitate, la expirare este necesar, din nou, acordul. Deci... nu poate fara un acord.

Dreptul de a locui il are cineva in baza declaratiei, PENTRU CA ASA AI SEMNAT TU! Adica, desi credinta generalizata este ca declaratia va crea o obligatie formala, EA EXISTA PRACTIC! Asa suna declaratia, ca-l lasi sa stea acolo. Nu spui ca-l lasi sa-si faca buletin pe domiciliul tau, ci ca-l lasi sa stea acolo.

Si politatii iti fac actul pe care-l soliciti, daca indeplinesti conditiile, nu actul pe care-l vor ei!
Daca ai fi si tu putin cu picioarele pe pamant ai avea mult de castigat.
Hai sa-ti dau o ipoteza care sper sa te faca sa intelegi ca adresa din buletin nu poate fi un izvor de obligatii. Recent un chirias al meu si-a schimbat buletinul trecand adresa apartamentului pe care eu i l-am inchiriat pe o perioada de 2 ani. Nimeni nu a dat nicio declaratie de luare in spatiu, in baza contractului el si-a schimbat buletinul si adresa.
Acum el s-a mutat, contractul fiind expirat. In acelasi apartament locuiesc alti chiriasi in baza unui alt contract.
Ce drepturi locative are vechiul chirias?
AVLIL a scris:

Dreptul de a locui il are cineva in baza declaratiei, PENTRU CA ASA AI SEMNAT TU! Adica, desi credinta generalizata este ca declaratia va crea o obligatie formala, EA EXISTA PRACTIC! Asa suna declaratia, ca-l lasi sa stea acolo. Nu spui ca-l lasi sa-si faca buletin pe domiciliul tau, ci ca-l lasi sa stea acolo.

Aici ai perfecta dreptate!

Gresesti intr-un singur punct.

Cartea de identitate se face pe un nou domiciliu si in cazul in care posezi un contract de inchiriere pe o perioada de cel putin un an. Contractul fiind pe un an iar buletinul pe 10 ani, acesta din urma iti da dreptul sa intri cind vrei in acel apartament?
Obligatia este a celui care desi are o adresa legala, dar nu locuieste efectiv acolo, sa-si declare adresa unde locuieste ca si flotant.
Imi vine greu sa te lamuresc pe forum, poate fata in fata ar fi altceva.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2007
Adrian Copil, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Domiciliu dulman_elena dulman_elena Buna. Sunt casatorita iar sotul si soacra nu vor sa ma primeasca sa locuiesc in casa respectiva, deoarece are de gand sa divorteze sotul de mine. Am adresa din ... (vezi toată discuția)
Luarea in spatiu luca ionel luca ionel Vreau sa iau in spatiu o ruda pentru ai face carte de indentitate pe adresa mea,as dori sa stiu ce obligatii am eu din momentul luarii in spatiu fata de ruda ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea primirii in locuinta a unui tolerat evacuat prin ordin de protectie MarleneC MarleneC Va rog sa ma indrumati ce pasi legali exista - pana in clipa de fata am primit raspunsuri ABSOLUT CONTRADICTORII atat de la avocati cat si de la lucratori ai ... (vezi toată discuția)