avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... luare in spatiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

luare in spatiu

Daca am luat pe cineva in spatiu in ap. pe care sunt proprietar si acum are carte de identitate pe 10 ani, pot sa imi retrag acordul de a locui in spatiul meu inainte de cei 10 ani? Cum trebuie sa procedez? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nonno , utilizator 17:53, 23 Ianuarie 2012
Nu cu orice contract de inchiriere iti poti face act de identitate la adresa imobilului inchiriat. Asta e! Si contractul acela trebuie sa indeplineasca unele conditii: sa fie in forma autentica si sa cuprinda expres declaratia proprietarului cu privire la domiciliu. Asta tocmai pentru ca un astfel contract se poate rezilia inainte de 10 ani.
Oricum, in practica instantele considera rezilierea unui astfel de contract evhivalent cu retragerea acordului.

Iar fosti chiriasi care sa stea cu forta, iar nu prea gasesti. Dar daca gasesti, patesti ca unii de s-au judecat ani de zile... :)) Parca am mai spus de ei...

Tocmai de-aia poti sa-ti stabilesti domiciliul legal cu un contract de inchiriere pe 1 an: pentru ca acel contract cuprinde acordul expres referitor la primirea in spatiu. Iar daca la evidenta populatiei nu place vreo clauza, ceva... il cheama oricum pe proprietar sa dea acea declaratie in fata lor!!! :D Am patit eu pentru viza de resedinta numai, desi aveam contract autentic ce cuprindea si declaratia proprietarului!!! #-oA fost groaznic de enervant!!! :P Si era vorba de numai un an de zile!!!... :)

Si, oricum, nu vorbim de oameni care au domiciliul legal si nu stau acolo, ci de cei care au un domiciliu legal si CHIAR VOR SA STEA ACOLO!!! Nu?
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2007
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Incercasem sa fiu putin ironic cand am spus ca buletinul face dovada proprietatii, se pare ca nu am fost inteles si nici cu atentie citit.
Dovada domiciliului pentru schimbare buletin se face cu:
a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;

b) declaraţia scrisă de primire în spaţiu a găzduitorului (formular tip anexa 1), însoţită de actul de proprietate al acestuia, pentru persoanele au domiciliul la o alta persoană fizică;

c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului (formular tip anexa 2), însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil, faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdicţie, declaraţia se dă şi se semnează de către părinţi sau de către reprezentanţii lor legali;

d) documentul eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul sau, dupa caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol, pentru mediul rural.

Declaraţia de primire în spaţiu poate fi dată de către găzduitor în faţa lucrătorului de evidenţă a persoanelor, a poliţistului de ordine publică, a notarului public ori a funcţionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României.

Cu privire la litigii....
1)ceea ce am incercat sa spun este ca declaratia serveste la eliberarea buletinului, nu ma obliga e mine cel care am luat in spatiu sa-l tin in casa pe individ pentru ca atunci cand il dau afara imi arata buletinul si asta ii da dreptul sa faca ce vrea in casa mea.
2)Formularul tip anexa 1 nu prevede o data pana la care iau in spatiu sau pe ce termen.. VERIFICATI
3)O declaratie este un act revocabil pe motive temeinice.... ocazie cu care individul isi face alt buletin la altcineva care-l ia in spatiu.
cattta, utilizator
revin ca sa evit criticile
- o declaratie de luare in spatiu poate fi revocata pentru motive temeinice.
Un contract de inchiriere (pct.a) ) NU O DECLARATIE imi stabileste obligatia de a pune la dispozitia chiriasului imobilul inchiriat si imi da dreptul la cuantumul chiriei. Contractele de inchieiere au termen si clauze. In functie de aceste clauze un contract de inchiriere poate fi reziliat amiabil de parti sau unilateral in instanta.

cattta, utilizator
Iar bati campii AVLIL !!!
Nu esti atenta cand citesti si de asta faci confuzii.
Cine iti mai spunea pe forum ca esti repezita si neatenta?
Cine a postat a scris foarte clar ca toleratul il sicaneaza spunandu-i ca poate intra oricand vrea in casa lui, ca doar buletinul e pe acea adresa. Nu a spus nicicand ca vrea sa locuiasca acolo si nu e cazul sa te ambalezi sa cauti solutii de evacuare. Nu ai pe cine evacua.
Tu cauti solutii la probleme inexistente si amesteci cazuri diverse in spetza de fata in mod inutil, doar de dragul de a trage dreptatea de partea ta.
Adrian Copil, Consilier juridic
mih_v a scris:

Dar acum sustine ca are domiciliul acolo si ca poate intra oricand etc. Asta ma deranjeaza, ca eu am vrut sa fac un bine si uite cum intelege sa-mi multumeasca acum.

Adica omul asta vrea sa intre acolo nu ca sa locuiasca, ci ca sa... arate ca se poate?B-) Ei bine, se poate, odata ce are dreptul sa locuiasca, are dreptul si doar sa intre. :P

Cu privire la declaratie, aceasta este un act unilateral care naste obligatii doar pentru o parte. Nu poti spune ca doar contractele sinalagmatice nasc obligatii pentru parti. Iar... vezi despre revocarea actelor unilaterale... :D Super tare!
Aici nu e revocare, e o retragere a dreptului.

Si da, sunt foooooooarte repezita pe sait, imi place ca ma relaxeaza, dar nu stau 3 ore sa fac o opinie juridica pentru sait, asa cum stau pentru un client. Scuze... :"> gresesc asa de tare ca nu stau cu orele?
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Luarea in spatiu luca ionel luca ionel Vreau sa iau in spatiu o ruda pentru ai face carte de indentitate pe adresa mea,as dori sa stiu ce obligatii am eu din momentul luarii in spatiu fata de ruda ... (vezi toată discuția)
Domiciliu dulman_elena dulman_elena Buna. Sunt casatorita iar sotul si soacra nu vor sa ma primeasca sa locuiesc in casa respectiva, deoarece are de gand sa divorteze sotul de mine. Am adresa din ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea primirii in locuinta a unui tolerat evacuat prin ordin de protectie MarleneC MarleneC Va rog sa ma indrumati ce pasi legali exista - pana in clipa de fata am primit raspunsuri ABSOLUT CONTRADICTORII atat de la avocati cat si de la lucratori ai ... (vezi toată discuția)