avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cercetare medic - neglijenta in serviciu si vatamare ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cercetare medic - neglijenta in serviciu si vatamare corporala?!

Buna ziua
In fapt este vorba despre o sarcina urmarita ecografic 2D, 3D (5 ecografii), ginecologic si asistarea nasterii de catre acelasi medic, inca de la varsta gestationala de 6 saptamani, ce nu a putut identifica malformatia cardiaca intrauterin, diminuand sansele de supravietuire ale noului nascut. Acest tip de malformatie se poate identifica pana la max 20 saptamani varsta gestationala permitand parintilor sa ia o decizie cu privire la evolutia sarcinii sau in ultima instanta sa decida nasterea copilului in apropierea sau in cadrul unei clinici de specialitate(aceasta fiind atitudinea terapeutica indicata in asemenea cazuri), marind sansele de supravietuire ale copilului pana la 95%.
Acest medic a efectuat ultima ecografie chiar cu 9 zile inainte de nastere si nici macar atunci nu a identificat malformatia grava. Mentionez ca detin toate ecografiile in care se afirma ca sarcina decurge normal, organe interne normal dezvoltate.
Micutul a fost operat pentru corectarea malformatiei dar a decedat ulterior. Mentionez ca daca am fi stiut de existenta malformatiei am fi planificat nasterea in Germania sau Italia unde exista centre specializate care garanteaza rata mortalitatii la un procentaj sub 10% pe cand in Romania ne-a fost prezentata o rata a mortalitatii de minim 40% pe care am acceptat-o tinand cont de timpul limitat avut la dispozitie datorita gravei erori a medicului care a monitorizat sarcina. Aceasta solutie a fost singura sansa la viata a micutului la momentul respectiv. Cazul a fost mediatizat.
Ne dorim sa fie tras la raspundere atat disciplinar (colegiul medicilor si maternitatea unde lucreaza vor fi sesizate) dar si penal si civil acest medic care a produs multa suferinta atat micutului cat si intregii noastre familii. Nu pot descrie in cuvinte trauma asupra copilui pe care il avem acasa si caruia nu ii putem explica de ce este ingeras fratele lui si nici noua nu ne putem explica cum pot exista incompetenti in domeniul sanitar unde lucreaza cu vieti nu cu legume sau fructe.
Intrebarea este> din punct de vedere juridic, care poate fi incadrarea juridica pentru acest medic? Poate fi acuzat atat pentru neglijenta in servicu cat si pentru vătămare corporală gravă din culpă, legată de exercitarea profesiei de medic?

Mentionez ca exista un caz similar din anul 2008 la Brasov:

"Un medic din Brasov a fost acuzat de malpraxis pentru un copil nascut fara maini
Doi tineri părinţi din Braşov, Crina şi Ovidiu Călbureanu, o acuză pe doctoriţa Ionela Gambara, obstetricianul care a supravegheat sarcina, că nu a observat în urma analizelor ecografice malfomaţia cu care s-a născut băieţelul lor. Ei au înaintat deja plângere penală împotriva medicului braşovean, sesizând totodată Colegiul Medicilor. Medicului braşovean i se aduce acuza de vătămare corporală gravă din culpă, legată de exercitarea profesiei de medic."

"Primul medic cercetat penal
25.02.2009 07:59:39 (Arhiva)
Un ginecolog braşovean acuzat că nu a monitorizat cu atenţie o sarcină cu malformaţii, lăsînd astfel să se nască un copil cu membrele insuficient dezvoltate, va fi urmărit penal de procurorii şi poliţiştii braşoveni. În mai 2007, Crina Călbureanu a adus pe lume un băieţel cu antebraţele incomplet dezvoltate, care, practic, nu are degetele de la mîini. La două luni de la naşterea copilului, soţii Călbureanu, părinţii micuţului Bogdan, au depus o plîngere penală împotriva medicului care a monitorizat sarcina, şi care timp de nouă luni nu a reuşit să observe malformaţia. Acesta a devenit, astfel, primul caz din Braşov, din ultimii zece ani, în care procurorii încep urmărirea penală împotriva unui medic pentru neglijenţă în serviciu."

In acest caz s-a dispus inceperea urmaririi penale. Restul evolutiei cazului nu il mai cunosc.
Va multumesc anticipat pentru sfaturi si sper ca demersurile mele sa protejeze vietile multor micuti si a familiilor lor de asemenea medici care aduc multa suferinta prin incompetenta lor.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:59, 11 Septembrie 2010
In primul rand va rog sa primiti sincere condoleante pentru pierderea suferita.Si eu cred ca este cazul ca in aceasta tara sa se intample ceva, cred ca este cazul ca cei care sunt sau insuficient pregatiti sau care nu dau suficienta atentie celor pe care ii supravegheaza dand vina pe sistem sa raspunda.In opinia mea puteti formula plangere impotriva medicului pentru neglijenta in serviciu si ucidere din culpa nu vatamare corporala grava.recomandarea mea este sa va angajati un avocat care sa va reprezinte
va multumesc
cu certitudine voi angaja si un avocat dar as vrea sa stiu care este termenul legal de actionare in instanta si la ce moment initial se raporteaza: inceputul colaborarii cu acel medic, ultima ecografie, nasterea sau decesul copilului?
Trebuie sa depuneeti plaqngerea la parchet cat mai repede.
In functie de incadrarea juridica se calculeaza si termenul.Nu este aplicabil termenul de 2 luni...
Condoleante sincere pentru pierderea unei vieti nevinovate !

Situatia este tragica si desi nu am trecut prin asemenea situatii,va inteleg durerea si deznadejdea.
Angajati un avocat iscusit,daca aveti posibilitati materiale si formulati de urgenta plangere penala impotriva medicului vinovat pentru neglijenta in serviciu cu consecinte grave,conform art.249 al.2 c.pen si in functie de cercetarile intreprinse se va constata daca exista si alte infractiuni.
Constituiti-va parte civila si solicitati daune morale ,cat si materiale de la medicul vinovat.
Aveti grija ca aveti de luptat cu persoane puternice si de notorietate,cu bani si alte mijloace, care vor intreprinde orice sa va intrerupa demersul sau sa va faca sa renuntati la el

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere mpotriva dr. ginecolog vacanta2010 vacanta2010 Dr. care m-a urmarit toata sarcina si in ecografii mi-a spus ca copilul este sanatos. Daca eu imi dadeam seama din timp ca ma trateaza cu superficialitate imi ... (vezi toată discuția)
Pana la cate saptamani este permis avortul in codul penal? Laura_89 Laura_89 Buna ziua, Sunt insarcinata in 26 saptamani, iar in urma unei ecografii de rutina, medicul ginecolog care urmareste sarcina, mi-a dat un diagnostic de ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni. pot obține despăgubiri de la șoferul vinovat? Desperados Desperados Pe trecerea de pietoni o masina a intrat in cea care mi a acordat prioritate si am fost aruncata.mentionez ca sunt insarcinats in 8 luni.am 2 zile de internare ... (vezi toată discuția)