avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Procedura vot la Adunarea Generala a Asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Procedura vot la Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu clarificari privind procedura de vot si/sau valoarea votului unui proprietar, in cazul Hotararilor unei Asociatii de Proprietari.

Daca subiectul este extinderea cladirii cu inca 1 sau chiar 2 etaje (sau mansarde ca artificiu de procedura) legea se pare ca prevede 2/3 din voturi pentru, ca fiind suficient pt Hotararea Asociatiei ce va servi la obtinerea Autorizatiei de Constructie.

Exact pt aceasta situatie, votul se considera ca pondere din cota indiviza sau este per proprietar? daca-mi permiteti: se aduna voturile ca merele? sau se acorda punctaje functie de procentele detinute ...

Daca sunt apartamente cu 2 proprietari (sot si sotie ca exemplu) acestia pot vota fiecare, adica 2 voturi pt un singur apartamanet/proprietate?

Nu sunt sigur daca am fost explicit la intrebarile mele, de aceea va rog ca la evetualele raspunsuri sa detaliati un pic daca se poate sau sa-mi cereti informatii suplimentare.

Multumesc









Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 14:43, 11 Aprilie 2011
Iata ce spune legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;
c) proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza;
d) un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;
e) in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv.
(2) Hotararile adunarilor generale vor fi luate cu votul majoritatii membrilor asociatiei de proprietari prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii, dar nu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata.
(3) In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal.
(4) Hotararile adunarilor generale se consemneaza in registrul de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor


Doi soti care sunt coproprietari ai unui apartament isi impart votul ca si proprietatea in 2 jumatati. Asadar proprietarii care se iau in calcul in cadrul votarii obisnuite sunt cate 1 pentru fiecare familie (apartament).
In citatul de mai sus s-a subliniat raspunsul la intrebare pusa si anume:
"votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna"
Asadar adunati pentru voturile favorabile procentele, de exemplu: 1,5 + 2,1 + 1,8...= 68,55
Pentru voturile nefavorabile: 1,5 + 1,8 + 2,1... = 20,43
69,55+20,43=88,98 voturile celor prezenti. Pana la 100% sunt 11,02% voturile celor care lipsesc de la adunare, nu voteaza, se abtin...
2/3 din 100 inseaman 66,66%.
2/3 din proprietari (68,55%) au votat favorabil. S-a luat hotararea cu votul favorabil a peste 2/3 din proprietari.
Va multumesc pentru raspunsuri. Legea am citit-o si eu, dar nu sunt de profesie jurist si ma sperie interpretarile la legi, ar trebui sa fie mai explicite ...

Ce ma nedumereste in continuare este ca legea specifica pt "stabilirea fondurilor de investitii" deci cum se distribuie niste bani, ceea ce ar fi corect, fiecare plateste cat are. Ceva de genul calculelor la cheltuieli comune de intretinere ... sau cum se atribuie profitul si pierderea la un SRL, functie de numarul de parti sociale detinute de fiecare asociat.

Eu ma refer la insasi votul prin care se hotaraste daca blocul va fi modificat sau nu!? Sa inteleg ca un proprietar de garsoniera in bloc nu are un vot egal cu un proprietar de apartament 3 camere la decizia Adunarii Generale ce hotaraste extinderea/modificarea blocului?

Cele doua grupari, pro si contra modificarii blocului, sunt foarte aproape de 2/3. Sa zicem ca daca se voteaza dupa cota indiviza castiga (are peste 2/3) o grupare, dar daca se voteaza la numar de apartamente (1 vot per apartament) castiga cealalta grupare.

Si intreb, care grupare are legal castig in Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari, in care se voteaza decizia de extindere/modificare a blocului? Inca nici nu se pune problema impartirii costurilor si beneficiilor ...

Multumesc anticipat!



HotDog a scris:

Eu ma refer la insasi votul prin care se hotaraste daca blocul va fi modificat sau nu!? Sa inteleg ca un proprietar de garsoniera in bloc nu are un vot egal cu un proprietar de apartament 3 camere la decizia Adunarii Generale ce hotaraste extinderea/modificarea blocului?


Pentru acest tip de problema ati inteles bine. Votul unui proprietar de garsoniera nu va avea aceeasi pondere cu cel al unui apartamentu cu 2, 3 sau 4 camere.
Desi ma indepartez putin de titlul topicului, as dori sa mai intreb cum se rezolva legal cu cotele indivize detinute - mai ales, dar nu numai - de grupul proprietarilor ce nu sunt de acord cu extinderea/modificarea blocului, in conditiile in care apar apartamente noi in urma extinderii?

Aceste apartamente noi (ce pot fi chiar subiectul unor procese in derulare pentru legalitatea extinderii blocului) pot fi vandute legal d.p.d.v. al situatiei cotelor indivize? si a situatiei lor juridice? ma refer la "litigii" ce includ aceste apartamente ...

Alte discuții în legătură

Drept de vot in cadrul asociatiei de proprietari userxy userxy Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea dilema: cine are drept de vot in cadrul asociatiei de proprietari pentru a lua anumite hotarari? Se dau urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Functionare asociatie proprietari - votul in adunarea generala - l230/2007 art. 25 contactpn contactpn In Legea 230/2007 infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, la art. 25 (1) pct; a) se spune \"fiecare proprietar are dreptul la un ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari - bloc nou jojoblg jojoblg Buna ziua! Ne-am mutat de curand intr-un bloc nou. Recent s-a pus discutia infiintarii asociatiei de proprietari. Dezvoltatorul a \"contactat\" o firma externa ... (vezi toată discuția)