avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Debit din indemnizatie de somaj - consecinte?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Debit din indemnizatie de somaj - consecinte?

Buna ziua, numele meu este Zaharia Constantin si ma confrunt cu urmatoarea problema......De curand am depus dosarul de somaj la agentia de somaj locala, cand am fost chemat pentru a semna dosarul de somaj am primit o veste relativ ciudata, in urma cu 3 ani am mai avut somaj iar atunci eram si in anul 2 de facultate, printre multele foi pe care le-am semnat am vazut dosarul vechi si am semnat si o declaratie prin care se stipula ca nu sunt incadrat in nici o forma de invatamant. OK, recunosc am facut fals in acte, dar stau si eu si ma intreb......oare dupa 3 ani de zile nu se prescrie orice fapta de genu asta?Va rog dati-mi si me un semn de viata ca sa stiu ce-i de facut ca m-au pus la plata acuma si is vre-o 8 milioane.......va rog ajutati-ma.......
Persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj:
A. persoane provenite din munca
B. pensionari de invaliditate care isi redobindesc capacitatea de munca
C. persoane ale caror raporturi de munca sau de serviciu au incetat in perioada de suspendare a acestora.
D. persoane care au incheiat contract de asigurare pentru somaj
E. absolventii institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale
F. absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale
G. persoanele care au efectuat stagiul militar

Acum 3 ani cand ati primit indemnizatia de somaj, dumneavoastra faceati parte din categoria A, nu din categoria E, deci nu trebuie sa dati nici un ban inapoi, chiar daca ati semnat acea foaie.
Depinde exact de data la care ai aplicat cererea pentru somaj, caci in 2003, pana pe la jumatatea anului, nu puteai beneficia de somaj daca erai elev/student. Indiferent de motivul care te-a adus in somaj: terminare studii, provenit din munca etc.

In orice caz, nu mi se pare relevant. Nu are nici un sens sa discutam daca indeplinea conditiile etc. Ideea este ca a fost pus sa dea o declaratie in care a mintit. Adica asta e infractiune. Ca trebuia sau nu sa mai dea acea declaratie, nu conteaza prea mult, nici macar referitor la bani... Conteaza ca este infractiune si ca se prescrie in 5 ani. Nu m-am uitat in cod, insa vad ca nimeni nu m-a contrazis aici... Deci: e infractiune neprescrisa si omul poate fi condamnat penal. Acum: in functie de data la care ai aplicat datorezi sau nu banutii aia, dar in mod clar penalul ramane. Acum: cine ar prefera sa nu plateasca bani dar sa plateasca penal? Care s-ar putea, in cel mai bun caz, rezuma tot la bani: o amenda penala. :D

Prin urmare, cred ca am fost destul de clara. Vezi data exacta la care ai depus cererea si ai dat declaratia. De la acea data pana pe la jumatatea lui 2003 nu trebuia sa iei bani. Apoi, ti se cuvin. Dar cu penalizari etc... vezi cat inseamna.

Cu privire strict la bani: eu stiam ca drepturile privitoare la plata necuvenita a somajului se prescrie conform procedurii civile, in termenul general de 3 ani. Deci: tot ce ai incasat cu mai bine de 3 ani in urma nu mai datorezi, ce ai incasat cu mai putin de 3 ani, datorezi. In principiu, ca de acum mai bine de 3 ani puteai sa fii student si sa incasezi somaj...

In toate cazurile, consider ca, daca Agentia a aflat abia zilele astea despre falsul in declaratii care a produs deja efecte juridice, atunci termenul va curge de atunci si nu de cand ai mintit tu. Revin iar: nu are rost deci sa discutam daca se prescrie sau ba, caci oamenii nu stiau ca ai mintit si deci termenul curge pentru ei de cand au aflat. ;)

Daca Agentia iti spune insa ca uita de penal daca dai banii inapoi... nu stiu... e alegerea ta. Mie mi s-a parut mai important pentru un om cu studii si posibilitati de cariera sa scape de penal, de-aia m-am referit la ala.

Concluzia: plateste, ar fi cel mai bine, chiar daca ajungi si cu penalu' in instanta, ar fi o atenuanta si ar putea insemna o amenda mai mica ori chiar o suspendare a platii ei. Adica am vorbit o pagina ca sa ajungem in acelasi punct. B-)
mersi mult de raspuns, de un asemena raspuns aveam nevoie, stiu ca greseala este a mea, si recunosc, eu eram interesat doar de legalitatea lor. Multumesc mult......din punctul meu de vedere consider subiectul inchis.

TOPIC CLOSED
Eu l-am considerat de la prima interventie, dar nu te-a multumit. Una e sa vrei sa stii ce sa faci, alta e sa vrei sa intelegi de ce si cum. Nu prea ai cerut ce voiai si te-ai mai si burzuluit nervos apoi...
Ultima modificare: Joi, 6 Decembrie 2007
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
daca ati beneficiat de somaj ca urmare a incetarii raporturilor de munca, nu ati incalcat legea ,daca in acea perioada urmati o forma de invatamant.
Solicitati celor de la agentia de somaj decizie de respingere a drepturilor la plata indemnizatiei de somaj si contactati serviciul juridic al AJOFM Arges, printr-o scrisoare adresata institutiei,la care sa anexati copie a acestei decizii , ca sa va lamureasca daca este corecta decizia agentiei locale.
Va pot sta la dispozitie cu lamuriri, daca doriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj pt angajat perioada determinata cu 1/2 norma? ContSters65093 ContSters65093 Buna dimineata! Am fost angajata pe perioada determinata 6 luni, 6 luni, respectiv 12 luni (cumulat 2 ani) , 1.04.2007-1.04.2009 la o institutie. In acest ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj Marius_logic Marius_logic Buna dimineata, Pana la data de 31.03.2014 am lucrat ca agent securitate in cadrul unei firme timp de 3 ani si 2 luni. La data respectiva, firma nu a mai ... (vezi toată discuția)
Somaj in timpul facultatii lanna6791 lanna6791 Sunt in anul II la facultate, frecventa redusa, insa in perioada asta am lucrat la o firma, care acum m-a concediat. Intrebarea mea e daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)