avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:23, 5 Decembrie 2023
Curiozitati ale limbii romane.
“A vorbi despre limba în care gândești este ca o sărbătoare. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numește, de aceea, pentru mine, iarba iarba se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine, viața se trăiește.” (Nichita Stanescu)

1.Oficial, cu o lungime de 44 de litere, cel mai lung cuvânt din limba română se află pe locul 3 în topul celor mai lungi cuvinte din Europa. Pe primul loc se află un cuvânt german, cu o lungime de 79 de litere, iar pe locul 2 un cuvânt turcesc, cu o lungime de 70 de litere, ambele fiind cuvinte compuse, în timp ce cuvântul românesc este unul tehnic). Neoficial mai există alte două cuvinte mai lungi (un cuvânt în islandeză, cu o lungime de 64 de litere și un cuvânt finlandez, cu o lungime de 61 de litere), însă acestea nu sunt incluse în dicționare, fiind mai degrabă glume lingvistice.
Cuvântul este: “pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză“ (o pseudoboală a plămânilor, provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic).
2. Limba română este singura limba europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din 5 cuvinte care conțin doar vocale: “Oaia aia e a ei”.
3. Cel mai lung cuvânt care conține doar vocale: uiuiu.
4. Cel mai lung cuvânt care conține o singură consoană: acioaiei.
5. Cel mai lung cuvânt care incepe și se termină cu o vocală și, în rest, conține doar consoane: înspre.
6. Cel mai lung cuvânt care denumește o localitate din Romania: Constantinești.
7. Cel mai scurt cuvânt care denumește o localitate: Ip.
Și, în final, câteva palindromuri amuzante (grupuri de cuvinte sau cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga, fără să-și piardă sensul):
Ele ne seduc cu desenele;
Era sa pozez o pasare;
Elisa va lasa Toyota sa la Vasile;
Era o tipa rapitoare.
Bolile au miros.

Când mirosul pielii sau al respirației devine neplăcut, e semn că organismul se confruntă cu o afecțiune.
Cu siguranţă ni s-a întâmplat să simţim, fie pe stradă, fie, la locul de muncă, fie în locuri aglomerate, anumite mirosuri neplăcute, venind dinspre persoane ce nu păreau să aibă probleme de igienă. Înţepător, puternic, special sau suav şi nu întotdeauna neplăcut, mirosul răspândit în jur poate spune foarte multe despre starea noastră de sănătate. De aceea, este bine să nu ignorăm niciun iz ciudat emanat de propriul corp, căci poate fi semn de boală.
Sănătatea miroase a prospeţime.
Înainte de toate, trebuie menţionat că transpiraţia unui om sănătos şi curat nu are miros. Bacteriile de la suprafaţa pielii, care intră în contact cu transpiraţia, sunt cele care dau un iz specific fiecăruia dintre noi. Este şi motivul pentru care anumite părţi ale corpului, precum picioarele, regiunea inghinală, axilele sau pliurile de sub sâni, la femei, miros mai accentuat decât altele şi necesită o îngrijire aparte. Când, în ciuda curăţeniei corporale şi a igienei orale corecte, se simt mirosuri specifice, e cazul să tragem un semnal de alarmă şi să dăm fuga la medic.
Fiecare afecţiune e cu mirosul ei.
– Daca simţim un iz de mere stricate sau de acetonă ? Diabetul e de vină. Prin transformarea grăsimilor şi proteinelor în glucoză se formează corpi cetonici, care sunt toxici şi pot să ducă până la comă diabetică. Corpii cetonici se elimină sub formă de acetonă prin urină şi prin respiraţie, dând mirosul caracteristic.
– Mirosul neplăcut de peşte indică afecţiuni digestive şi, în special, faptul că omul nu digeră complet alimentele îngurgitate. De obicei, se întâmplă asta din cauza lipsei unei enzime. Dar şi o substanţă conţinută de pilulele contraceptive duce la acest iz deranjant.
– Urina miroase a sirop de arţar ? Vorbim despre leucinoză, o boală ereditară ce duce la tulburări de metabolizare a acizilor din organism, care se manifestă prin mişcări anormale ale corpului şi ale globilor oculari, alterarea conştienţei, până la comă, şi întârziere mintală.
-Izul de amoniac, cunoscut ca foetor hepatic, le este caracteristic celor ce suferă de ciroză.
-Respiraţia miroase a urină ? Este din cauza uremiei, adică a nivelului crescut al ureei din sânge.
-Insuficienţa hepatică e anunţată de mirosul de sânge stricat sau de ridichi de pământ.
-Când organismul uman e intoxicat cu fosfor, emană iz de usturoi.
Sursa: Libertatea pentru femei, 18 Dec 2012
Lucruri mai puţin cunoscute despre cafea

Licoarea neagră care ne face atâta plăcere ascunde o mulţime de surprize. Iată numai câteva dintre cele mai recente descoperiri, susţinute cu date ştiinţifice solide (şi contestate vehement de altele):
1. Cafeaua are mai multe fibre şi mai mulţi antioxidanţi decât sucul de portocale.
Nutriţioniştii ne spun că fibrele sunt absolut necesare sănătăţii şi că antioxidanţii ne ajută să ne menţinem mereu tineri şi ne feresc de boli. Un studiu făcut de un grup de savanţi din Spania a dovedit că „o cană de cafea neagră are un conţinut de fibre şi polifenoli mai ridicat decât orice altă băutură de pe planetă.”
2. Cafeaua îţi păstrează buzele umede.
Simţi că uneori ţi se usucă gura (termenul medical pentru acest sindrom este xerostomie), ca şi când ai fi vorbit prea mult sau ai fi luat un antibiotic amar ? Ei bine, ca să scapi de acest necaz, cercetătorii polonezi te sfătuiesc să bei un cappuccino ! „După cinci minute de la ingerarea a 150 de grame de cappuccino, este stimulată secreţia salivară şi sunt îmbunătăţite dicţia şi funcţiile vorbirii. Acest efect benefic se menţine între 30 de minute şi 4 ore”, spun cercetătorii.
3. Cafeaua îmbunătăţeşte scrisul de mână.
Un studiu independent, făcut de un grup de medici din Germania, a demonstrat că abilităţile de a scrie de mână pot fi mult îmbunătăţite consumând cofeină. După ce au băut două căni de cafea, voluntarii participanţi la studiu au scris mai repede, mai fluent şi mai frumos decât înainte.
4. Dacă bei cafeaua în doze mici pe tot parcursul zilei, vei fi mai atent, mai activ şi mai energic.
Acest fapt a fost descoperit de medicii de la Harvard Medical School. Deci, ori de câte ori trebuie să faci faţă unei zile încărcate după o noapte de nesomn sau trebuie să conduci pe distanţe foarte lungi, te sfătuiesc să bei din două în două ore câte o cană mică de cafea.
5. Dacă bei cafea, nu tremuri.
Doctorii din Singapore au studiat vreme de câţiva ani legătura dintre consumul de cafea şi tremurul esenţial (o afecţiune neurologică a cărei cauză exactă nu a fost încă identificată). Rezultatele cercetărilor au infirmat mitul conform căruia cafeaua ar avea acest efect neplăcut asupra organismului şi nervilor noştri.
6. Cafeaua îţi îmbunătăţeşte starea de spirit.
O cană de cafea băută la micul dejun îţi poate face ziua mai bună, spun cercetătorii de la University of Wales, College of Cardiff, din Marea Britanie. „Cafeaua completează beneficiile evidente asupra funcţionării creierului (îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, a memoriei şi a gândirii logice) cu o stare de împlinire şi satisfacţie”, explică cercetătorii britanici.
7. Cafeaua nu ne împiedică să visăm.
Mulţi oameni spun că dacă beau cafea seara nu reuşesc să doarmă. Mi se pare firesc, de vreme ce faptul că ne ţine alerţi şi cu atenţia încordată reprezintă principalul motiv pentru care bem această licoare. Totuşi, potrivit ultimelor studii, se pare că, în ciuda faptului că o cană de cafea băută seara, înainte de culcare ne face să adormim mai greu, acest obicei nu afectează cu nimic faza de visare şi nici cea de somn profund. Nici măcar un consum ridicat de 7 căni pe zi nu afectează calitatea somnului.
8. Cafeaua nu provoacă aciditate.
Aciditatea gastrică este una dintre cele mai neplăcute afecţiuni şi are o mulţime de cauze, de la consumul de alimente picante la stres. Din fericire, contrar credinţei populare, nu există nicio legătură între consumul de cafea şi aceasta enervantă problemă, oricât de tare şi de amară ar fi cafeaua consumată, arată un studiu din Marea Britanie, la care au participat 394 de pacienţi cu stomacul sensibil. De asemenea, nu s-a putut stabili nicio legătură între consumul de cafea şi ulcerul gastric sau duodenal.
9. Cafeaua vindecă herpesul.
Da, cafeaua are proprietăţi antivirale, spun cercetătorii japonezi, care au testat (in vitro) 15 tipuri de cafea (8 obişnuite şi 7 instant), adăugând o soluţie slabă de cafea peste anumite culturi de celule infectate cu virusul herpetic. Au descoperit astfel că în extractul de cafea (indiferent de tipul folosit – măcinată, instant sau decafeinizată – sau de locul în care a fost cultivată) există un ingredient care distruge virusul prin contact direct şi împiedică răspândirea lui la celulele învecinate. Mai rămâne să se descopere care este cantitatea ideală în care trebuie consumată băutura noastră favorită pentru a împiedica infecţiile virale: 1, 3, 5 sau 7 căni ? Sa şteptam cu sufletul la gură momentul fericit în care vom înlocui vaccinul din fiecare toamnă cu o doză bună de Nescafé.
10. Cafeaua nu creează dependenţă.
Cu mulţi ani în urmă, World Health Organization a declarat că „nu există dovezi conform cărora consumul de cofeină ar putea fi comparat cu abuzul de droguri; este o mare diferenţă între obiceiul de a bea în fiecare zi o anumită cantitate de cafea şi dependenţa”. Ei bine, un studiu recent aduce şi suportul ştiinţific pentru această afirmaţie. Astfel, s-a descoperit că, indiferent de cantitatea consumată, cofeina nu activează circuitul de recompensă al creierului, aşa cum fac amfetaminele sau cocaina. Simptomele trăite de consumatorii de cafea în absenţa băuturii lor favorite (dureri de cap, letargie, somnolenţă) nu au nicio legătură cu cele ale consumatorilor de droguri aflaţi în sevraj.
Whittier este orasul unde toti locuitorii stau intr-un singur bloc

Whittier este un orasel micut din Alaska, cu putin peste 10 stradute.
Ce e cu adevarat special la acest oras e faptul ca intreaga comunitate locuieste intr-un
singur bloc. Toti cei 200 de locuitori isi duc traiul in comun in Turnurile Begich, care
este dotat cu toate utilitatile. Constructia dateaza din anul 1956.
Blocul de 14 etaje are post de politie la intrare, are posta, scoala, sala de gimnastica,
magazin, loc de joaca, apartamente, spalatorie, o mică clinica, chiar si o biserica.
Scoala este in spatele cladirii principale, dar sunt conectate printr-un tunel subteran.
Locuitorii spun ca ies afara doar cand vor sa ia o gura de aer sau cand pleaca in vacanta. Iernile sunt aspre, asa ca nu pot avea foarte multe activitati in exterior.
Nici transportul nu e foarte usor. Ca sa ajungi la Whittier pe uscat, trebuie sa strabati o
distanta de 4 kilometri printr-un tunel, care este deschis doar pe timpul zilei.
Pe timp de iarna, stratul de zapada ajunge si la 7 metri, iar vantul bate cu peste 60 km/ ora. Vara, locuitorii si turistii se pot deplasa cu ajutorul ambarcatiunilor pe apa.
Sursa: Stiati ca...

Moartea naturală a lui Kim Jong-Il confirmă faptul că majoritatea dictatorilor mor de „moarte bună” Lucrarea intitulată „Marea Carte a Lucrurilor Groaznice: Cronica celor mai rele 100 atrocităţi din istorie” ( „The Great Big Book of Horrible Things: The Definitive Chronicle of History’s 100 Worst Atrocities” ) a lui Matthew White urmăreşte destinul celor mai criminali o sută de conducători de stat din istorie . Conform acestei cărţi, 60% dintre aceşti criminali au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi . Mai mult, 49% dintre ei au şi rămas, la fel ca şi Kim Jong-Il , până la moarte, în funcţie. Alte exemple de dictatori renumiţi pentru atrocităţile comise, decedaţi de moarte bună, cât încă erau în funcţie, sunt Iosif V. Stalin sau Mao Zedong. Restul, fie s-au retras din funcţie să se bucure de conturile adunate prin bănci, fie au fost exilaţi. Dintre cei care au avut un sfârşit mai puţin fericit, cei mai mulţi au fost judecaţi (într-un mod mai mult sau mai puţin corect), o parte au fost asasinaţi, unii au murit în luptă, iar alţii au fost încarceraţi ori şi-au curmat zilele.

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)