avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Omor din culpa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Omor din culpa

Varu meu este acuzat de omor din culpa a condus sub influenta alcoolului si pasajerul din dreapta a decedat. Intrebarea mea este ; Se tine cont ca alcoolu in singe a fost la prima 90 si la a doua 80 il ajuta cu ceva sau nu mai conteaza si daca era peste o mie tot una era?
Pentru omor beat la volan e bine si 15 ani de abia astept sa nu mai vad pedepse cu suspendare in cazuri din astea.
Solicitati o expertiza de recalculare teoretica pentru a se afla valoarea alcoolemiei la momentul producerii faptei si nu la orele prelevarii.
alexchiciu a scris:

stati sa vedeti pedepse pentru concurs de la anu' cand intra in vigoare noul Cod Penal...pedeapsa cea mai grea plus un spro OBLIGATORIU de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite....

Legea e lege.
Un sistem mai dur poate crea echilibru...
Nu e rau ca pe viitor astfel de fapte sa fie pedepsite mai aspru. Sunt foarte multi soferi inconstienti care se mai suie si beti la volan mizand pe faptul ca nu li se intampla nimic grav. Cum sa nu fie multe accidente daca soferii cunosc faptul ca daca provoaca un accident mortal vor primi o pedeapsa cu suspendare ? O schimbare a practicii prin aplicarea unor pedepse mai aspre nu pote fi decat binevenita pentru a reduce numarul accidentelor grave. Pedepsele mai aspre ii vor responsabiliza pe soferii inconstienti. Evident ca in functie de particularitatea cazului se impune o pedeapsa mai mica sau mai mare. In cazul pe care il dezbatem sunt sanse ca soferul vinovat sa fie condamnat la o pedeapsa sub 5 ani cu suspendare insa circumstantele atenuante care eventual ar exista trebuie sa fie luate in consideratie de instanta. Nu de putine ori noi avocatii am solicitat sa se acorde pedepse sub minim ca efect al circumstantelor atenuante insa instantele nu au tinut cont de aceste aparari. Mai bine spus noi putem cere insa nu se stie daca si obtinem. Ramane de vazut ce condamnare va primi soferul din speta noastra.
In general avocatii cu experienta apreciaza solutia instantei in momentul in care au terminat de studiat dosarul si stiu cum vor face apararea.
Insa depinde si de instanta cum apreciaza situatia daca are capacitate de perceptie.
Un judecator lipsit de intelepciune poate sa dea solutii care se indreapta ulterior de instantele superioare.
Aprecierea circumstantelor atenuante si expunerea lor la un mod inteligent,convingator si fara ezitare, cu siguranta de sine sau pe un ton adecvat in functie de instanta poate da roade in 98 la suta din cazuri atunci cand circumstantele chiar exista...
Mai greu este sa aperi nevinovatii...sau cei prezumati nevinovatii...
In aceste cazuri insa oricine poate gresi...

In cazul dat in functie de anumite aspecte se poate intrevedea pedeapsa dar numai dupa ce se intra in pronuntare deoarece pot fi mici amanunte care de la o secunda la alta sa schimbe soarta procesului...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Ucidere din culpa jurisprudenta ContSters224507 ContSters224507 Am vazut in foarte multe sentinte din jurisprudenta in ceea ce priveste uciderea din culpa ca un sofer care omoara un singur om primeste pedeapsa cu suspendare ... (vezi toată discuția)
Ucidere din culpa - pedepse Boia Luminita Boia Luminita Ce pedepse prevede legea pentru omor prin imprudenta? (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victima decedata - sofer ->0.94 mg/l aer expirat cryisty cryisty Salut ... As avea o intrebare mai lunga ... Cazul unui prieten -> Intr-o seara in jurul orei 23:00 , 5 tineri (dintre care 1 minor) , au plecat in afara ... (vezi toată discuția)