Eu va spun cum sta treaba cu repartitoarele din postura presedintelui de asociatie.
1. E super pt. etajele intermediare si pentru cei ce nu au camere pe nord. Inchid caloriferele si cu caldura radianta si cu ce mai vine de la vecini prin perei, podea si mai putin prin tavan, cu o toala pe tine e rezolvata problema.
2. ce faci cu cei ce stau la partier sau la ultimul etaj sau la cei ce au ap. pe nord? Platesc si pentru ceilalti :((:((#-o
3. Unitatea data de repartitor este calculata in functie de contorul general care indica nr. de gigacaloriile consumate pe scara #-o
Daca faceti un calcul estimativ veti observa ca in 2 1/2 ani va amortizati cheltuielile pt. centrala termica, luand in calcul si apa calda. Calculul a fost facut pt. ap. cu 3 camere si 3 persoane.
Nu stiu ce sa spun... Nu e chiar asa, spun eu... Eu am apartamentul orientat n-v si nu patesc sa ma rup. E drept ca mi-am schimbat caloriferele, primele nu faceau fata nici la maxim...
Cu privire la caldura de pe casa scarii, aceasta ar trebui sa fie contorizata separat, sunt scari care si-au modificat reteaua de termoficare in acest sens.
Eu platesc o cota aratata de repartitor si o cota de repartizare a cheltuielilor comune. Asta inseamna: caldura radianta si casa scarii. Depinde de forma de contorizare si calcul sa faca un sistem de calcul adaptat situatiei specifice a scarii respective.
Privitor la centrala termica, cele pe gaz nu sunt atat de performante, poate cele la preturi mari. Personal, in afara de o centrala de mari dimensiuni, singura care facea fata, nu am intalnit centrale termice care sa-mi dea temperatura pe care o vreau cand o vreau. Parerea mea. Cand ma duc la parinti acasa ma termina drumul ca nu pot face un dus ca lumea; o baie da, insa nu dus... caci apa isi schimba temperatura in functie de cate robinete functioneaza in casa... etc.
Apoi, referitor la caldura data de centrala, ai pierderi si acolo, caci un termostat (asta fiind cel care te face sa economisesti banuti) e dificil sa-l amplasezi in casele din Romania. Astfel, daca ai o camera pe colt si termostatul inregistreaza pe hol 25 de grade, in camera aia pot fi 17. Sau in camera din mijloc pot fi 30 cand pe hol sunt 25. Nu poti avea o temperatura constanta in toate camerele, diferentele de mai mult de 5-7 grade putand afecta imunitatea organismului. Repartitorul ma face sa il reglez pe diferite puteri.
Poti pune robineti si la centrala, dar... cresc costurile un pic ici, un pic colea si, daca mai adaugi cresterea gazului, nu se mai amortizeaza in 2,5 ani sigur.
Mama plateste iarna gazul 300 de lei. Eu nu dau atat intretinerea toata, cu apa calda si caldura...
Cred ca depinde de fiecare locuinta in parte cum e mai avantajos raportul calitate-pret.
Buna . Am nevoie de un sfat .Stiam ca plata caldurii in apartamente se face diferentiat tinand cont de etaj pozitia apartamentului,astfel ca toate apartamentele sa aiba confortul termic necesar.am cerut informatii administratorului si mi sa raspuns ca nu se mai tine cont de pozitie ,etaj,etc.stie cineva daca administratorul meu are sau nu dreptate. Va multumesc anticipat