bramatur a scris:
Aici se detaliaza doar conditiile in care se face reducerea varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege (pentru activitatea desfasurata in conditii deosebite de munca, respectiv in fosta grupa a II-a de munca, dar nu detaliaza, nici la acest punct si nicaieri in norme, cum se aplica reducerea potrivit art. 167^1, (...)
Ba da, doamna, exista prevedere si in Ordinul nr. 340/2001. In primul rand, esential este ca modul in care se face reducerea varstei standard de pensionare in cazul persoanelor care au lucrat in grupa I de munca este prevazut chiar in alineatul 4 al art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000.
Apoi, cap. B, sect. VIII, pct. 44 ind. 1, alin. 1 din Ordinul nr. 340/2001 prevede urmatoarele:
Persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca conform legislatiei anterioare pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege. In acest caz reducerea se face din varsta standard a anului, respectiv a lunii in care se deschide dreptul de pensie pentru limita de varsta, in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare corespunzator anului, respectiv lunii de deschidere a dreptului.
Anexa 3 a Legii nr. 19/2000 tocmai asta reglementeaza, varstele si stagiile de cotizare
la data deschiderii drepturilor de pensie. Este absolut imposibil, daca ati lucrat 8 ani intregi in grupa I de munca, sa nu va fie aplicabile prevederile art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000.
Nu pot sa-mi dau seama pe cine ati intrebat ultima oara, dar ii acord circumstante atenuante din start: legislatia pensiilor este greoaie, cuprinde prevederi contradictorii iar Legea nr. 19/2000 a fost modificata de zeci de ori fara a fi republicata. Eu cred ca ati primit un raspuns de la un incepator, caci numai un incepator ar putea sa va spuna ca reducerea se face din varsta de 60 de ani.
Indiferent de prevederea pe care ati pune-o in discutie, din Legea nr. 19/2000 sau din Ordinul nr. 340/2001, imi mentin opinia ca cererea dvs. privind acordarea pensiei pentru limita de varsta va fi solutionata favorabil de cei care lucreaza efectiv la stabilirea drepturilor de pensie.