avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri producere caldura in cazul unei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri producere caldura in cazul unei centrale de bloc proprii.

Buna seara!
Se dau urmatoarele cunoscute:

- nu sintem bransati la CET/Radet
- avem 3 centrale proprii care furnizeaza atit apa calda cit si agent termic iarna
- fiecare centrala deserveste 3 blocuri
- fiecare apartament este bransat in coloana principala de apa rece/calda cit si la agent termic (circuite separate normal)
- nu exista centrale "proprii" de apartament
- materia prima pentru "caldura" este : apa rece (apanova), gaz (distrigaz) si electricitate (enel).

Cum se pot calcula si repartiza legal costurile producerii agentului termic catre toti locatarii? Problema "incalzirii spatiilor comune" nu cred ca se aplica direct, deoarece spatiile comune (garaj, paliere, etc) nu sint incalzite. M-ar interesa deci modalitatea de calcul si repartizare a costurilor producerii si recircularii "caldurii/agentului termic" prin instalatiile din proprietate comuna.

Unii proprietari bineinteles pot alege sa inchida alimentarea cu agent termic din coloanele de pe partile comune spre apartamente, sau chiar sa inchida fiecare calorifer separat din "shaft-ul" de vizitare prezent in fiecare apartament.

Mai precizez ca nu exista "repartitoare clasice" instalate pe calorifere, ci ceasuri in "shaft-ul" exterior (pe palier) care inregistreaza consumul in MW, temperatura de tur/retur, diferenta de temperatura, etc....pe "conducta" spre fiecare apartament in parte de pe acel etaj.

Optiunile de calcul / repartizare ar fi urmatoarele:

- pe numar de persoane
- pe cota parte indiviza
- pe numar de apartamente deservite de centrala

Mie logica imi spune ca pe numar de apartamente ar fi cel mai normal...voi ce parere aveti, va rog totusi cu suport legal :)
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 02:56, 18 Noiembrie 2010
@adriantot: asta este problema in momentul de fata.
Exista blocuri (scari) care au grad de ocupatie de, sa zicem, 25%. Toate apartamentele sint achizitionate, dar deci doar 25% sint locuite si consuma caldura / apa calda pe individual. Am vrea sa evitam, daca suportul legal ne ajuta, sa impunem costuri enorme celor care au avut "ghinionul" sa se trezeasca intr-o scara ocupata la 25% :)

De aceea ma gindeam ca logic, daca o centrala deserveste 3 scari (atit agent termic cit si apa calda), impartirea sa fie facuta la numarul de apartamente.

Nu se pune problema debransarii nici-unui apartament in prezent si (deocamdata) nici pe viitor.

@Oxigen: HG20/1984 suna bine si foarte apropiat cu ce avem noi. Unde o pot gasi online s-o aprofundez? Concret cum se stabileste defalcarea/calculul? :)

@elga50: curentul este pe contoarele de parti comune (centrale, iluminat curte, garaj, etc). Apa rece pe contoare parti comune (menajer, centrale, etc). Gazele sint pe contor separat la fiecare dintre 3 centrale.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
zice, utilizator
Acum iti dai seama ca daca e din 1984 sunt multe lucruri scrise acolo care sunt de mult depasite si trebuiesc adaptate situatiei actuale dar, ceea ce te intereseaza pe tine s-ar putea sa gasesti aici trimis chiar de ultima hotarare a ANRSC prin Art. 35.

Aici o gasesti:

[ link extern ]
Am sunat la primarie si am discutat cu cineva de la biroul relatii comunitare - relatii cu asociatiile de proprietari. Urmeaza o intilnire care sper ca ne va lamuri in totalitate.

In mare @adriantot are dreptate, trebuie implementat ceva asemanator ANRSC cu procente din factura "totala".

Aceste procente trebuiesc calculate atent, la limita (dar in limita) legii pentru ca daca 5 apartamente din 20 (din cauza ca 15 nu sint locuite) vor trebui sa plateasca 75% din costul agentului termic (pe linga consumul individual din apartament) va fi un fiasco total.
Din cea mai noua reglementare in acest sens ( cred ca este cea mai noua actualizare), reiese ca pentru aceasta citire, calcul si repartizare de costuri este necesara interventia unei companii specializate si acreditate, altfel, repartizarea poate fi contestata si declarata nula.

===============================
Normă tehnică din 13/07/2010
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 501 din 20/07/2010

Privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum
===============================
Art. 1. - (1) Prevederile prezentei norme tehnice se aplică în condominiile care sunt alimentate cu energie termică în sistem centralizat, având instalaţiile interioare comune condominiului, unui tronson sau unei scări a acestuia, dacă sunt îndeplinite condiţiile de montare şi utilizare a repartitoarelor de costuri prezentate în actele normative în vigoare.

(3) Contoarele de energie termică individuale montate la nivel de apartament pot fi utilizate numai ca repartitoare de
costuri.

(4) Montarea şi/sau exploatarea repartitoarelor de costuri sau a contoarelor de energie termică la nivel de apartament se pot/poate realiza numai de persoane juridice autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, denumită în continuare ANRSC.

(5) Repartizarea costurilor pentru încălzire utilizând indicaţiile repartitoarelor de costuri efectuate de către persoane fizice sau juridice neautorizate atrage nulitatea de drept a repartizării, respectiv a cotelor de încălzire ce revin
proprietarilor apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie şi nu constituie o bază legală pentru determinarea consumului în vederea stabilirii cuantumului ajutorului lunar pentru încălzire acordat conform Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobată prin Legea nr. 245/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

****************************************************

Aveti idee despre ce firme autorizate este vorba aici? Sint cumva cele care au autorizatie pentru montare repartitoare in blocurile vechi de exemplu?
Da, acestea sunt firmele autorizate sa citeasca si sa faca calculul caldurii deoarece ele sunt si proprietarele softului din repartitoare.
Aparatele fizice sunt ale proprietarului apartamentului pentru care acesta a platit un pret pentru instalarea lor. Softul care masoara caldura este proprietatea firmei. Pe contract de 10 ani aceste firme fac calculul caldurii, contra unui comision de n euro/ calorifer.

In principiu pe tabelul centralizator se gasesc toate apartamentele, indiferent daca sunt locuite sau nu, daca au repartitoare sau nu, daca au comunicat indecsii sau nu. Calculul caldurii se face global, pentru toata lumea.
Comisionul il platesc insa numai apartamentele contorizate .
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Buna ziua. va rog sa ma ajutati cu o informatie. pe scara blocului ... andreeaene andreeaene Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Pe scara blocului unde locuiesc sunt apartamente care au caldura de la Termoenergetica si apartamente care au ... (vezi toată discuția)
Referitor calculul costurilor de incalzire cnf anscr 343/2010 iulie roiban roiban Conform fisei de calcul pentru luna noembrie a costurilor de incalzire, eliberata de firma ce efectueaza citirea repartitoarelor apare un consum de 12,584 ... (vezi toată discuția)
Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)