avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... abuz
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

abuz

Intr-un partaj judiciar ,anul acesta pe 28.04.2010 instanta a dispus efectuarea unei expertize specialitatea evaluarea proprietatii imobiliare iar in 15.09.2010 dupa vacanta judecatoreasca , a admis nulitatea pe motiv ca expertul nu are specialitatea topometrie. in incheiere de sedinta din 28.04.2010 se specifica in mod explicit specializarea expertizei si anume e.p.i si nu expertiza topografica deoarece judecatoarea din acel moment a studiat dosarul si a retinut ca exista documentatie cadastrala intabulata. dupa vacanata s-a schimbat judecatoarea si automat si deliberariile din sedinte, Avand in vedere prevederile O.G 22000 art .14 alin 1 si - Scrisoarea MJ - directia Organizare Instantelor, Resurse Umane - Biroul Central pentru Expertize Judiciare adresata TB cu nr. 1147/18.11.2004;
Incidenta in speta este si
- Scrisoarea MJ - Directia pentru Servicii Judiciare Conexe adresata TB cu nr.30493/11.03.2008.
Din ambele documente rezulta ca Expertii tehnici specialitatea "topografie - geodezie - cadastru" nu pot fi desemnati de instante pentru a efectua "evaluarea proprietatii imobiliare", acest obiectiv fiind atributul expertilor tehnici cu specialitatea "constructii civile si industriale care au si calitatea de "evaluatori proprietati imobiliare". Va rog sa-mi spuneti ce mai pot face impotriva acestui abuz prin prisma faptului ca avocata paratei a fost colega de facultate cu judecatoarea ?
Ultima modificare: Vineri, 8 Octombrie 2010
nikusanitaru, utilizator
Cel mai recent răspuns: Oana Mitran-costache , Avocat 20:05, 9 Octombrie 2010
daca ati observat schimbarea completului de judecata de ce nu ati facut o cerere de atribuire, pentru continuitate, aceluiasi complet?
stimata doamna nu completul s-a schimbat ci judecatoarea ! Va multumesc si va rog sa-mi dati o alta recomandare sau ce considerati dvs. ca se poate face din punct de vedere al codului de procedura civila .
Stimate domn, nu cred ca este cazul sa subliniati ceea ce nu stiti, voi incerca sa va explic:
Completul de judecata este constituit, de regula, de presedintele instantei. Completul de judecata trebuie sa ramana acelasi in tot cursul judecatii, in mod exceptional putand fi schimbat pana la incetarea dezbaterilor.

Principiul continuităţii este în strânsă legătură cu principiul nemijlocirii şi presupune ca judecata cauzei să se facă de la început şi până la sfârşit de aceeaşi judecători într-o singură şedinţă care se încheie prin deliberarea judecătorilor şi pronunţarea hotărârii.
Aceasta înseamnă că principiul continuităţii presupune respectarea cumulativă a două condiţii:
– unicitatea completului de judecată, respectiv soluţionarea întregului proces de către aceeaşi judecători;
– continuitatea şedinţei de judecată, respectiv soluţionarea cauzei într-o singură şedinţă.
Din motive obiective, în numeroase cazuri, procesul civil nu se poate finaliza cu pronunţarea unei hotărâri la primul termen de judecată, deoarece desfăşurarea acestuia este condiţionată de respectarea altor principii, precum principiul contradictorialităţii, a dreptului la apărare, principiul adevărului.
De aceea, în cadrul procesului civil român, principiul continuităţii are o aplicare limitată, în sensul că hotărârea trebuie să fie pronunţată de aceeaşi judecători care au judecat cauza, sub sancţiunea nulităţii hotărârii.
Potrivit art. 304 pct. 2 Codul de procedură civilă, coroborat cu art. 312 alin. 3 Codul de procedură civilă, casarea unei hotărâri se poate cere când hotărârea s-a dat de alţi judecători decât cei care au luat parte la dezbaterea în fond a pricinii.
Nulitatea invocată sub acest aspect priveşte atât minuta întocmită cu ocazia pronunţării, cât şi hotărârea redactată ulterior nefiind posibil ca un complet să pronunţe hotărârea iar altul să o redacteze şi să o semneze.
Principiul continuităţii are o importanţă practică deosebită, fiind garanţia descoperirii adevărului în activitatea judiciară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica nikusanitaru nikusanitaru va rog sa ma ajutati intr-o problema : sunt intr-un partaj judiciar si instanta a dispus efectuarea unei expertize tehnice specialitatea E.P.I. in cauza ... (vezi toată discuția)
Valoarea de circulatie a unui teren poate fi stabilita de expertul "topografie-cadastru"?  Boncu Constantin Boncu Constantin Buna ziua, intr-un dosar de revendicare imobiliara a unui colt de curte ocupat de un vecin, expertul specialitatea topografie cadastru a scos un pret foarte ... (vezi toată discuția)
Legi actualizate pentru avizarea tehnica a rapoartelor de expertiza clau1858 clau1858 Buna ziua As vrea sa aflu daca Ordinul pentru aprobarea Regulamentului privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in ... (vezi toată discuția)