Bun dar si opinia d-nei consilier este impartita. Si eu sunt de acord cu d-na consilier in ce priveste a doua parte a opiniei sale B-)
Buna tuturor. Cred ca ar trebui vazuta ceva jurisprudenta pe tema data, daca o exista. Situatia prezentata imi pare inedita, fiindca, in general, cand ne gandim la incest, automat ne gandim la persoane, la rude de sex opus.Vedeti, pana si in cazul infractiunii de viol , in urma apritiei atator cazuri de pedofilie in special, a fost necesara modificarea textului de lege , cu o mentiune precizatoare: subiectele infractiunii pot fi de orice sex. Pe de alta parte , in textul infractiunii de incest nu se face referire la sexul subiectelor.Insa scopul incriminarii este evident, in primul rand , prin comiterea acestei infractiuni, se incalca interesul pe care il are societatea , ca viata sexuala a persoanei sa se desfasoare in mod normal, adica, cu respectarea normelor morale. Avand insa in vedere si ceea ce am expus in a doua parte a postarii mele anterioare, inclin balanta in acest sens.De fapt, acum sunt convinsa.Este logic: Subiectele ar trebui sa fie de sex opus pentru a avea incest.Motivatia am expus-o deja, si e aceea conform careia nu exista posibilitatea procreerii si deci, urmarile unei astfel de fapte sunt numai cele de ordin moral care, evident, isi au importanta lor.
Eu sunt de alta parere. Atat timp cat si in cazul adoptiei, incestul opereaza (deci se considera a fi incest si intre parinti si copilul adoptat, sau intre frati adoptati sau intre un frate adoptat si unul natural), fara a se tine seama de posibilitatea degenerarii speciei, si atat timp cat violul sau relatiile sexuale cu minorul NU fac diferenta intre sexe sau tinand seama de posibilitatea procreerii, si in cazul raporturilor tata-fiu avem incest.
Da, @alexchitiu, este adevarat ceea ce afirmati, si in cazul comiterii faptei intre adoptat si adoptator sau intre rudele adoptatorului si adoptat, etc.., avem incest.Aceasta intrucat este indeplinita conditia filiatiei, a rudeniei si automat , legea considerand ca pe calea adoptiei se nasc raporturi de rudenie fireasca , intervine problema de ordin moral, pregnanta, chiar daca , admitand prin ipoteza procreerea intre cei 2 subiecti, nu exista riscul degenerarii speciei , prin particularitati improprii ale celui ce se va naste.
Si in aceasta situatie, desi textul de lege nu precizeaza, avem ca subiecte persoane de sex opus.
Eu m-am clarificat in aceasta privinta, este singura dintre infractiunile privitoare la viata sexuala unde se mentine conditia subiectelor infractiunii , care trebuie sa fie de sex opus.Altfel, avem alte infractiuni, daca sunt indeplinite si celelalte conditii, de ex. , daca tatal isi abuzeaza sexual fiul, avem viol, daca fiul este minor pana in 15 ani, este act sexual cu un minor.
Deocamdata raman la aceasta opinie.Ramane sa mai vedem si altele. :)
Nu cred ca mai exista indoiala, din moment ce si V.Cioclei in cursul sau de drept penal subliniaza " subiectii in cazul infractiunii de incest trebuie sa fie de sex opus" , si "relatiile de tip homosexual nu pot constitui obiect al infractiunii de incest" deoarece nu ar exista riscul procreeri si al degenerarii speciei.