avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Sediul fix și sediul permanent: Controverse, clarificări și soluții pentru companii.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

as dori sa stiu,daca sotul are un copil dinaintea casatoriei,acest copil cum ar putea fi dezmostenit?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:25, 11 Octombrie 2010
Codul civil instituie cateva reguli privind calculul efectiv al cuantumului mostenirii, asa numita masa succesorala. Astfel, mostenirea este compusa din doua parti – cotitatea disponibila si rezerva succesorala, dintre care numai prima este mentionata expres in Cod. Daca spre exemplu defunctul a lasat testament ori a facut donatii si are si mostenitori rezervatari, in acest caz masa succesorala este compusa din cotitatea disponibila si rezerva succesorala, la care se adauga eventualele donatii pe care le-a facut defunctul.

1/2 din TOT.
Nu ati mentionat daca mai exista si alti copii. Rezerva e diferita in functie de nr. de descendenti.
nu mai exista alti copii.
Mda, atunci e 1/2 din masa succesorala.

Eu va recomand o discutie cu un avocat sa stabiliti impreuna ce e de facut.
Vanzare-cumparare nu cred ca doreste sa faca pt ca e greu de crezut ca o persoana e dispusa sa ramana fara nici un bun in timpul vietii. Facuta catre un tert e inatacabila.
Recomandabil e contractul de intretinere, e inatacabil de catre mostenitor. Practic se transfera dreptul de proprietate in schimbul nu a unui pret in bani, ci a intretinerii pt restul vietii ( ingrijire, alimente etc.).
De asemenea, la orice contract se poate rezerva un dezmembramant al dreptului de proprietate, adica isi poate pastra abitatia ( sa locuiasca in imobil) sau uzufructul ( sa se foloseasca de imobil: sa locuiasca, sa inchirieze etc.) pt restul vietii.

Exista posibilitati de "dezmostenire", dar nu directa, pt ca exheredarea ( adica daca face testament in favoarea altcuiva) este atacabila si mostenitorul culege rezerva.

De aceea repet, recomand o discutie in privat cu un avocat.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul (actul) de donatie poate fi contestat in tribunal? unait29 unait29 Buna ziua , Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns.. Bunica mea are 2 copii ( unul este decedat) ,iar de la fiecare copil cate un nepot. Ea doreste sa ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Calculul rezervei succesorale Adela-French Adela-French Buna ziua. Imi poate explica si mie cineva cum se calculeaza rezerva succesorala? Sunt studenta in anul 3 si pur si simplu nu inteleg... :(( Va multumesc ... (vezi toată discuția)