Codul civil instituie cateva reguli privind calculul efectiv al cuantumului mostenirii, asa numita masa succesorala. Astfel, mostenirea este compusa din doua parti – cotitatea disponibila si rezerva succesorala, dintre care numai prima este mentionata expres in Cod. Daca spre exemplu defunctul a lasat testament ori a facut donatii si are si mostenitori rezervatari, in acest caz masa succesorala este compusa din cotitatea disponibila si rezerva succesorala, la care se adauga eventualele donatii pe care le-a facut defunctul.
Eu va recomand o discutie cu un avocat sa stabiliti impreuna ce e de facut.
Vanzare-cumparare nu cred ca doreste sa faca pt ca e greu de crezut ca o persoana e dispusa sa ramana fara nici un bun in timpul vietii. Facuta catre un tert e inatacabila.
Recomandabil e contractul de intretinere, e inatacabil de catre mostenitor. Practic se transfera dreptul de proprietate in schimbul nu a unui pret in bani, ci a intretinerii pt restul vietii ( ingrijire, alimente etc.).
De asemenea, la orice contract se poate rezerva un dezmembramant al dreptului de proprietate, adica isi poate pastra abitatia ( sa locuiasca in imobil) sau uzufructul ( sa se foloseasca de imobil: sa locuiasca, sa inchirieze etc.) pt restul vietii.
Exista posibilitati de "dezmostenire", dar nu directa, pt ca exheredarea ( adica daca face testament in favoarea altcuiva) este atacabila si mostenitorul culege rezerva.
De aceea repet, recomand o discutie in privat cu un avocat.
Succes!