avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art . 381 COD PENAL INFRACTIUNI CONTRA LIBERTATII ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art . 381 COD PENAL INFRACTIUNI CONTRA LIBERTATII RELIGIOASE

Buna seara. Rog din suflet, pentru cei care lucreaza in domeniu, respectiv avocati, sa m-a lamureasca si pe mine cu cateva probleme, respectiv:
1. Daca acest art. infractiuni contra libertatii religioase este in vigoare acum;
2. O cunostinta crezand ca face casatoria religioasa cu un musulman, ea ortodoxa; de fapt s-a convertit la religia lui, pentru ca Allah sa-i ierte lui toate greselile anterioare. Mentionez ca ea nu a stiut si a realizat mai tarziu, dupa ce s-a documentat . poate fi incadrat la acest articol???
3. Daca se incadreaza la alt articol, cu recunostinta va rog a-mi comunica, alaturi de mai multe detalii. Cu mult respect, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 17:23, 12 Octombrie 2010
trope_doi a scris:

Daca persoana in cauza s-a ales numai cu un “certificat de convertire” nu e nici o problema… Nu-l va recunoaste si gata: ramane in religia ortodoxa. Daca persoana in cauza are certificat de casatorie e mai dificil… Dar daca aceasta casatorie e numai religioasa nu are efecte juridice – in lumina legislatiei romanesti (conditia este sa nu existe certificat de casatorie)… Persoana poate pleca fara probleme de langa sot… pentru ca nu se considera casatorita…

Daca e, totusi, certificat de casatorie eliberat de un stat musulman va trebui sa inregistreze certificatul in RO si mai apoi sa ceara anularea casatoriei pe motiv ca...

Chiar daca ar fi fost casatorita religios sotul are dreptul sa isi repudieze sotia rostind o “formula” – nimic nu il impiedica la aceasta… Sotia, insa, are dreptul sa-si cheme sotul in judecata (numai in statul lui de origine) si daca va dovedi ca a fost alungata fara temei acest sot va fi obligat sa o intretina timp de un an…

Scrieti, insa, prea putine pentru a obtine informatii de un folos real…
Daca reveniti cu ceva amanunte…

Unde s-a intamplat aceasta? In RO sau in stat musulman?

In instantele romanesti femeia respectiva nu are nici o sansa – si pe buna dreptate: nu poti cere despagubiri pentru propria nestiinta (in acest caz).

Initial problema a fost ridicata in sensul daca sunt elemente constitutive ale infractiunii de "impiedcare a libertatii cultelor"prev.de art.318 c.pen.
Lipseste constrangerea ,deci nu poate fi vorba despre o infractiune ,iar use-ul nu a aratat ca poate demonstra existenta acestei conditii sine qua non a infractiunii supuse discutiei.
Asteptam elemente suplimentare,detalii pentru a putea avea o parere obiectiva
Exact aceasta am scris in final:
In instantele romanesti femeia respectiva nu are nici o sansa – si pe buna dreptate: nu poti cere despagubiri pentru propria nestiinta (in acest caz).

Iar faptul ca am facut unele comentarii care par pe langa subiect au sens: daca “scena” s-a petrecut intr-un stat musulman e posibil sa se fi oficiat si casatoria – ceea ce face din aceasta femeie una casatorita si chiar daca nu-si inregistreaza certificatul in RO – daca sotul nu a repudiat-o conform legii musulmane – o eventuala noua casatorie ii poate aduce pedeapsa pt bigamie – in caz ca se afla de casatoria in spiritul legii musulmane.
ihhh

conteaza daca e casatorita cu acte...daca nu-i cu acte poate veni in Ro sa se casatoreasca aici cu cine doreste.
actele vorbesc, nu casatoriile numai religioase.
de aceea, la noi se cere certificatul de casatorie, inainte ca preotul sa inceapa cununia. de aici tragem concluzia ca numai casatoria cu acte cu 2 sau mai multe persoane, este interzisa de lege.
Avokitten a scris: ihhh

Asa e: ihhh. N-am habar daca aceasta convertire a avut loc pe teritoriul RO (de aceea am si intrebat) – daca aici a avut loc nu e nici o problema – dar nici constrangere nu e, in conditiile date. Ideea centrala: persoana in cauza sa fie sigura ca are numai un “certificat de convertire”.

Daca, insa, a avut loc intr-un stat musulman e altfel. In unele state musulmane casatoria religioasa este singura cunoscuta si se considera casatorie “cu acte” (fara a merge la “primarie” ) – certificat de casatorie valabil. Ca nu-l inregistreaza in RO nu inseamna ca nu e casatorita – daca e “reclamata” si mai e casatorita o data – cu cine vrea – risca pedeapsa pt bigamie…
Ceea ce ati scris e ca si cum un certificat de casatorie obtinut de cineva in Las Vegas si neinregistrat in RO ar fi irelevant si persoana s-ar mai putea casatori o data fara a se considera ca-i bigamie…
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile femeii crestine casatorita cu un musulman , copii rezultati din aceasta casatorie debora debora Buna ziua . Ma numesc Debora si as vrea sa imi dati cateva sfaturi daca se poate . Am un prieten turc de religie musulmana de 2 ani de zile ,eu fiind crestin ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! bigamie? bella_galati bella_galati m am casatorit in turcia acum 14 ani,intre timp am venit in Ro fara sa divortez si sunt casatorita legal in RO.as vrea sa stiu daca casatoria din turcia mai ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu musulman ContSters98812 ContSters98812 buna ziua.sunt aura si sunt f noua in forum aici.am o mare prb si as avea nevoie de ajutorul d-voastra.sunt pe cale sa ma casatoresc cu un musulman ... (vezi toată discuția)