avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despre pierderile de ACM(apa calda menajera)...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despre pierderile de ACM(apa calda menajera)...

:sorry:firesc este sa nu se impute si celor cu CT si chiar celor debransati de la sistemul centralizat. In cadrul asociatiei o persoana care implemenreaza un nou program de calcul al cotelor de intretinere doreste sa stie daca apare undeva in 230/1588 vreo referire la asa ceva.
Daca parcurgeti dispozitiile in vigoare,veti constata ca repartizarea cheltuielilor la utilitati se realizeaza in functie de consumurile individuale
Totodata trebuie sa aveti in vedere ca optiunea adoptata,respectiv debransarea de la sistemul centralizat ,reprezinta actul unilateral si interesul dvs
Conditionat de mai multi factori,independent de vointa proprietarilor,exista diferente intre factura de bransament si total indexuri individuale
In raport de hotararea adunarii generale/comitetul executiv,surplusul de consum utilitati,se repartizeaza tuturor proprietarilor,indiferent daca acestia beneficiaza de sistemul centralizat de incalzire sau au inteles sa opteze pentru varianta de CT
Mi se pare firesc ca pierderile de apa calda sa nu fie suportate de cei ce au centrala termica, intrucat apa calda si-o obtin singuri consumand gaze. Diferentele intre contorul de bransament si consumul celor cu apometre se datoreaza manevrarii robinetilor de catre cei cu apometre, operatie ce genereaza un consum individual neinregistrat de apometre.
Ca act normativ, care sa impuna suportarea pierderilor inclusiv de catre cei cu CT, nu am intalnit.
LocatarB a scris:

Diferentele intre contorul de bransament si consumul celor cu apometre se datoreaza manevrarii robinetilor de catre cei cu apometre, operatie ce genereaza un consum individual neinregistrat de apometre.


Tehnic,diferentele inregistrate intre factura de la bransamentul general si contoarele individuale se datoreaza mai multor factori,dintre care cel mai important il constituie marja reprezentata de diferenta de clasa metrologica intre contoarele individuale
Ultima modificare: Joi, 14 Octombrie 2010
ynocentta, utilizator
@ynocentta
Omul intreaba despre pierderile de apa calda menajera puse sau nu celor debransati de la aceasta utilitate.
Cititi cu atentie intrebarile si apoi raspundeti pe problema, nu la modul general.

Este adevarat ca diferentele de inregistrare intre contorul de bransament si suma cantitatilor inregistrate de contoarele individuale sunt determinate de mai multe cauze: diferente de clasa de precizie a contoarelor, pozitia de montare a contoarelor de apartament, necorelarea momentelor de citire a contoarelor, lipsa verificarii metrologice a contoarelor individuale, deci totul este conditionat de existenta contoarelor/repartitoarelor si de consumul apei calde stabilit de RADET (apa +Gcal) ca urmare a consumului acestei ape. Dar daca CT nu apeleaza la aceasta apa? Exista si pierderi datorate unor avarii, spargerea unei coloane principale de apa calda, dar poti cuantifica pierderea de apa incat sa o imputi si celui cu CT?
Inteleg ca cel cu CT sa suporte reparatia conductei, in calitate de proprietar al unei cote parti indivize din coloana de apa calda.

Alte discuții în legătură

Pierderi mari apa calda alina_25 alina_25 intr-un bloc in care din 20 apartamente doar 12 sunt la sistem centralizat pierderle la apa calda sau mai bine zis furturile fac ca fiecare apartament sa aiba ... (vezi toată discuția)
Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Apa calda, pret vladanicu vladanicu buna ziua ma numesc vlada nicu nu am anteles de ce platesc apa calda 21 lei metru cub si celelante scari platesc 18lei si anul trecut am platit 25 lei ... (vezi toată discuția)