avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia

In urma divortului mi-a ramas casa care la baza ei este o donatie din partea fostiilor socrii,fostul sot mi-a lasat casa mie in urma partajului.Mentionaz ca eu cu cei 2 minori locuim in ea.Cum procedez astfel in cit sa nu poata fii revocata ? As dorii sa ma pot simtii "ca in casa mea" fara grija ca ne dau afara in ea desii la baza sta o sentinta civila.
Astfel, depinde ce spune in contractul de donatie. In acest caz, trebuie vazut cat de bine si corect au fost incheiate toate actele, daca el a demonstrat la partaj ca acea casa era, in fapt, bun comun...
Trebuie vazut si ce scrie in hotararea de partaj. Astfel, daca instanta v-a atribuit-o dv., mergeti si va intabulati dreptul de proprietate la Cf. Nu vad, din ceea ce mi-ati spus, ca aceasta proprietate sa fie sub semnul intrebarii... Doar daca este ceva mentionat in actele acelea...
Ce v-au spus exact acei avocati?
Este destul de dificil sa se schimbe starea actuala de drept, avand in vedere ca este si o hotarare data... Daca mostenitorii socrilor vor cere reductiunea liberalitatilor puteti invoca faptul ca acela a fost un bun comun, ca a fost dealtfel inclus in masa partajabila a sotilor si nu a fost bunul dv. propriu, aduceti martori sa sustina acest punct de vedere, iar istoricul cu acel contract de vanzare, apoi donatie etc. sustin aceasta prezumtie.
Nu spun ca nu poate fi atacat, doar ca sunt sanse mai mari sa castigati dv. si nu ei.
Dar, toate astea sub rezerva ca acele acte dovedesc altceva.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
am un teren dobandit prin donatie si as dorii sa-l vand .probleme?
mario3164 a scris:

am un teren dobandit prin donatie si as dorii sa-l vand .probleme?

Nu.

griglucia a scris:
Acesta a consimtit dar i-a pus pe parintii lui sa mi-o doneze mie. Acum in urma partajului in care el a cerut ca, casa sa imi ramina mie a.i. lui sa ii parvina altele, dupa incheierea divortului a inceput cu amenintariile ca ne ia casa foarte usor fiind donatie.
Dacă acea casă vă era donată de către socrii atât dv. cât şi soţului dv., fiind căsătoriţi, dv. aveaţi 50%, iar soţul dv. avea 50%. La partaj, intra în întregime acest imobil care era astfel bun comun al soţilor, prin urmare instanţa v-a atribuit dv. această casă, şi din câte înţeleg soţul dv. a rămas cu alte imobile în urma partajului bunurilor comune, astfel că nu i-aţi mai plătit sulta.
În baza hotărârii de partaj, intabulaţi-vă dreptul de proprietate asupra întregii case.
Donaţiile sunt irevocabile.
Dacă, la moartea socrilor dv., moştenitorii acestora vor solicita reducţiunea donaţiilor, inclusiv a donaţiei (50% parte din imobil) făcute în favoarea dv., aceasta poate avea sorţi de izbândă numai dacă a fost încălcată prin această înstrăinare rezerva succesorală a moştenitorilor donatarilor. Dacă nu, poate fi solicitată reducţiunea liberalităţilor dar fără succes!
De asemenea, donaţia putea fi făcută cu clauza valabilităţii numai cât soţii sunt căsătoriţi, iar la divorţul acestora să aibă loc intrarea în patrimoniul donatarilor a acestui imobil. Dar, din câte înţeleg, această donaţie nu a avut o astfel de clauză.
Dacă vindeţi acest imobil, după ce va fi întabulat integral pe numele dv. în baza hotărârii de partaj, iar ulterior va avea loc, după decesul donatarilor, reducţiunea acestei donaţii până la nivelul rezervei succesorale, veţi fi obligată la plata contravalorii părţii din imobil donate ce trebuia readusă în masa succesorală a defuncţilor.
În cazul în care veţi încheia un contract de vânzare cu descendenţii dv. cu păstrarea uzufructului, legea prezumă în acest caz că acest act juridic reprezintă o liberalitate, respectiv o donaţie deghizată, ceea ce nu v-ar ajuta deloc în speţă. Mai bine faceţi un contract de întreţinere cu clauză de uzufruct dacă pot fi îndeplinite condiţiile încheierii unui asemenea act şi dacă nu doriţi să înstrăinaţi imobilul.
O altă variantă ar fi să vindeţi imobilul unui terţ şi cu banii obţinuţi să cumpăraţi o altă proprietate, iar în cazul în care va avea loc reducţiunea donaţiei, veţi fi obligată la plata cval. sumei aferente părţii din fostul imobil ce a făcut obiectul donaţiei, parte ce trebuia readusă la masa succesorală şi numai în măsura în care aceasta a încălcat rezerva succesorală ! ;)
Dacă acea casă vă era donată de către socrii atât dv. cât şi soţului dv., fiind căsătoriţi, dv. aveaţi 50%, iar soţul dv. avea 50%.

Donatia a fost facuta doar pe numele meu si fara nici o clauza!!!!!
Bun. Casa v-a fost donată numai dv., dar atunci cum a intrat la partajul bunurilor comune?
S-a reţinut de instanţă că acest bun primit de dv. în timpul căsătoriei este bun comun? Dacă da, atunci a intrat în masa bunurilor comune, caz în care instanţa v-a atribuit dv. această casă şi, din câte înţeleg, soţul dv. a rămas cu alte imobile în urma partajului bunurilor comune, astfel că nu i-aţi mai plătit sulta.
În baza hotărârii de partaj, intabulaţi-vă dreptul de proprietate asupra întregii case.
Donaţiile sunt irevocabile.
Dacă, la moartea socrilor dv., moştenitorii acestora vor solicita reducţiunea donaţiilor, inclusiv a donaţiei (100% parte din imobil) făcute în favoarea dv., aceasta poate avea sorţi de izbândă numai dacă a fost încălcată prin această înstrăinare rezerva succesorală a moştenitorilor donatarilor.
În rest, rămân valabile afirmaţiile mele de mai sus pe care nu doresc să le mai repet.;)

Alte discuții în legătură

Despre donatie catre copilul tu pascamaria pascamaria Am 2 fiice una cu probleme psihice si cealalta sanatoasa.Pentru protectia lor am facut fiecareia donatie cate o proprietate cu conditia sa locuiesc pana ... (vezi toată discuția)
Donatie ContSters96930 ContSters96930 Mai vin cu o intrebare daca se face donatie in loc de act de vinzare cumparare ,care este mai bun,donatia se poate darama? (vezi toată discuția)
Atacare donatie teodorescu sorinela teodorescu sorinela Buna ziua. Daca decedatul a facut donatie unuia dintre fii, rezultat din a doua casatorie, ceilalti fii (care sunt utilizatorii imobilului) pot ataca ... (vezi toată discuția)