avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... = ADMITERE INM 2008 =
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

= ADMITERE INM 2008 =

Se pare ca si anul acesta, ca si in anii trecuti, concursul se va desfasura in perioada august - septembrie.
Asteptam noutati !
Cel mai recent răspuns: ncostel , utilizator 22:43, 21 Septembrie 2008
anamariadanoiu a scris:

Intrebare de penal general:
In cazul in care nu avem instigatori sau complici este vorba despre infractiune cu un singur participant - autorul faptei (savarseste singur, direct si nemijlocit).
1. La autorat inseamna ca exista pe langa autorul faptei si alti participanti (instigatori sau complici)?
2. In cazul coautoratului inseamna ca exista 2 sau mai multi autori cu sau fara alti participanti?
Doresc sa-mi clarific aceste lucruri.
Multumesc.

Autoratul este forma de participatie penala in care o persoana savarseste prin acte de executare fapta prevazuta de legea penala. Autoratul presupune si cooperarea si a altor persoane la comiterea infractiunii in calitate de instigatori, de complici.
Coautoratul este forma de participatie penala in care, la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, si-au adus contributia in mod nemijlocit doua sau mai multe persoane.
Coautoratul nu presupune existenta si a altor participanti - instigatori, complici - dar nici nu ii exclude, fiind deci posibila participarea alaturi de coautori si a altor participanti.
ceva imi scapa...daca cererea de recuzare poate fi depusa in termen de 5 zile de la numirea expertului, dar incheierea de sedinta trebuie facuta in termen de 2 zile dupa sedinta cum ar mai putea fi citate partile? Inteleg ca se pierde un termen pentru a fi constata la urmatorul termen ca s/a depus si totodata se dispune si citarea partilor lipsa sau se formuleaza pe cale principala si logic ca vor fi citate partile, atasandu/se si dosarul de fond?
elis a scris:

Autoratul este forma de participatie penala in care o persoana savarseste prin acte de executare fapta prevazuta de legea penala. Autoratul presupune si cooperarea si a altor persoane la comiterea infractiunii in calitate de instigatori, de complici.
Coautoratul este forma de participatie penala in care, la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, si-au adus contributia in mod nemijlocit doua sau mai multe persoane.
Coautoratul nu presupune existenta si a altor participanti - instigatori, complici - dar nici nu ii exclude, fiind deci posibila participarea alaturi de coautori si a altor participanti.

Multumesc Elis.
Am recitit intrebarea mea si raspunsul tau si eu inteleg la fel, cum ca, la autorat pe langa autorul faptei mai sunt si alti participanti (instigatori sau complici), iar in cazul coautoratului inseamna ca exista 2 sau mai multi autori cu sau fara alti participanti. #-o
Ma gandeam ca pentru a intelege cum este cu autorul si coautorul ti-ar fi de folos niste exemple simple: s-a decis ca este coautor cel care imobilizeaza victima in timp ce autorul ii aplica lovituri de cutit sau unul trage de un capat al franghiei legate de gatul victimei , iar celalat de capatul opus.

Nu stiu daca asta pune capat nelamuririi tale, dar sper sa te ajute.
Succes!
Eva, la coautorat am inteles. Actele coautorilor trebuie sa se completeze.
Ma interesa cum sta treaba cu autoratul. In doctrina, se spune ca autoratul presupune cooperarea mai multor pesoane, ca instigatori, complici.

Alte discuții în legătură

Urmatoarea proba de foc:logika nadia5 nadia5 Salut! felicitari celor admisi la prima proba=D> si eu am trecut cu bine de ea. urmatoarea grija este proba a doua, pt ca nu stiu exact cum se desfasoara, cat ... (vezi toată discuția)
Anunt inm - pretestare avand ca obiect un test de verificare a rationamentului logic ContSters119945 ContSters119945 Nu stiu daca a mai fost postat, asa ca imi cer scuze daca exista un alt post cu privire la anuntul facut de INM. Mai jos am sa postez extracte din ... (vezi toată discuția)
S-au afisat rezultatele pretestarii pt inm allyssa allyssa A participat cineva sa schimbam impresii? Eu am obtinut 70 puncte din 120 de intrebari. In ghidul lor zicea ca minim necesar sunt 30 din 100. E bine sau e ... (vezi toată discuția)