Multumesc frumos pentru informatiile date, imi sunt de mare ajutor. E foarte greu pentru o persoana cu familie (cand spun familie vreau sa spun copii) sa o lipsesca pentru 2 ani nu doar de prezenta fizica ci si de ajutor material. E adevarat ca, daca ajungi sa termini INM/ul, schimbi destinul familiei, dar cu ce sacrificii...! Nu ma sperie volumul incredibil de mare de invatat in acesti 2 ani, dar ma pune serios pe ganduri soarta celor de acasa. Daca as avea siguranta ca in 5 ani nu vor fi mari schimbari in recrutarea celor cu 5 ani vechime, cred ca as alege sa mai astept. Dar...nimeni nu poate sti cum va fi pe viitor si parca nici nu ma pot opri acum din invatat.
Cate ore pe zi faceti cursuri in primul an?
nu pot sa precizez o medie a nr de ore pe zi.
o sa iti detaliez o saptamana din orarul meu e anul I: luni: 8-14 (seminarii), marti: 8-14 (cursuri), miercuri: 8-16 (seminarii), joi: 1 curs 8-10 + limba straina(in functie de planificare) 10-12 (aveam colegi care faceau lb straina de la 13-15), vineri: 8-13 (seminarii). asta a fost in semestrul I.
in semestru II densitatea orelor e mai mare. imi aduc aminte ca aveam seminarii uneori pana la ora 18.
stiu ca nu te sperie volumul de munca, insa in asa zisul timp liber, ca sa reusesti sa tii pasul, trebuie sa inveti, sa inveti, sa inveti (asta daca esti un om responsabil si te gandesti ca media de terminare a INM iti va decide anul de stagiatura).
iti voi da un singur exemplu: la CEDO (seminar la 2 saptamani) aveam pt fiecare ora cateva zeci de hotarari, majoritatea in limba straina de citit, pt ca la seminar discutam principiile din fiecare. [am uitat sa precizez ca notarea nu consta numai in examenele anterior mentionate. examenele de an si semestru constituie 50% din media finala la disciplina respectiva. 50% este reprezentat de prestatia la seminarii si la alte teste scrise, deci nu prea iti poti permite sa te duci mereu nepregatit la seminar]. revenind, erau saptamani in care citeam cca 100 pagini printate cu font de 10 in limba franceza (asa am invatat eu ffff lb franceza:)) care contineau numai ce a zis Curtea EDO in speta, nu si restul hotararii, deci era important fiecare rand.
ti-am facut prezentarea asta despre volumul de munca pt a-ti arata ca, daca vrei sa te intorci acasa in anul de stagiatura, nu prea iti poti permite sa faci altceva ca sa ai si un alt venit financiar.
in legatura cu admiterea in magistratura cu vechimea de 5 ani am sa-ti precizez parerea mea: nu cred ca modalitatea de admitere precum cea din 13 aprilie se va mai repeta in acelasi mod. ma refer la faptul ca, pt orice om rezonabil care a urmarit evolutia concursurilor de acest gen in timp, este evident ca pt acest concurs pretentiile CSM au fost mult scazute. aceasta situatie a fost una de exceptie.
imi bazez aceasta afirmatie pe faptul cert ca, in acest moment, sunt libere in MJ un numar de 122 posturi de judecatori la judecatorii. pe aceste posturi vom opta noi cei 98 de auditori judecatori. un calcul simplu arata ca raman vacante 24 posturi care, alaturi de cele eliberate prin pensionari si demisii (care nu sunt asa de multe anual), cred ca vor fi pastrate vacante pt auditorii care vor termina anul viitor. spun aceasta pt ca pt ei CSM-ul a alocat un numar de 73 de locuri pt specializarea judecator si, logic, pana la anu trebuie sa le faca si loc in sistem.
cu singura exceptie vizand admiterea in magistratura cu vechimea de 5 ani strict pt posturi de procuror (unde inca e deficit) insa nu pe atatea posturi cate au fost anul acesta la concurs, unica modalitate de admitere cred ca va ramane INM-ul in conditiile in care este evident ca dinamica personalului nu va mai permite organizarea altor concursuri.
in plus, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte: INM-ul nu se va desfiinta (si pt simplul motiv ca o categorie profesionala atat de importanta trebuie sa aiba o institutie de pregatire specifica, dar si pt ca la nivel european aceasta este modalitatea principala de accedere in magistratura: scolarizarea proprie); personalul din magistratura este relativ tanar (foarte multe posturi ocupandu-se in ultimii ani prin tot felul de concursuri) deci probabilitatea pensionarilor masive e minima; desi public se afirma de mai marii justitei ca sunt foarte multe locuri libere in parchete, posibilitatile financiare de a sustine de la buget salarizarea tuturor acestor locuri nu exista, mai ales in situatia actuala in care MJ are de platit magistratilor drepturi salariale restante imense, dar mai ales datorita faptului ca s-a recunoscut cresterea salariala cu 50% ceea ce inseamna un efort imens pt buget in viitor pe termen lung (nu mai zic de alte sporuri castigate care fac de fapt ca aceasta crestere sa fie de 95%).
Exact cum ma asteptam...examenul de admitere este doar o firimitura din tot ce trebuie sa iti insusesti pe parcursul celor 2 ani. Nu/ti testeaza volumul cunostintelor ci capacitatea memoriei de a sustine un efort intens si indelungat. Mai aiurea e ca trebuie sa le restitui si scolarizarea daca nu faci fata:D Abia acum inteleg ca nu te pregatesti doar pentru examenul de admitere, de fapt te pregatesti pentru un nou stil de viata:((
multumesc mult pt informatii...sunt convinsa ca ele sunt f utile tuturor celor care sunt indecisi in privinta sustinerii examenului de admitere la INM dar si celor care, desi s-au hotarat, vor sa afle mai multe detalii despre viitorul ce ii asteapta dupa admitere..eu fac parte din prima categorie, tocmai de aceea am mai multe intrebari..
nu am inteles exact cand anume se face repartizarea intre judecatori si procuri..la sfarsitul anului I de INM, in functie de medie? deci ar exista posibilitatea ca eu, desi imi doresc sa devin judecator, sa nu am acces din cauza mediei insuficient de mare si sa fiu obligata la o pozitie de procuror? ce rol mai are optiunea intre tribunal sau parchet facuta in momentul inscrierii la concursul de admitere?
la admiterea la INM (despre asta vorbim, nu?) se aloca (incepand de anul trecut) un anumit nr de locuri pt judecatori si un alt numar de locuri pt procurori, asta pt a se evita negocierile ulterioare cu CSM-ul si ca totul sa fie clar de la inceput.
in momentul in care te inscrii nu optezi pt profesie. fie ca te inscrii la tribunal (s-a stabilit tribunalul pt ca este instanta cu circumscriptie judeteana), fie ca te inscrii la parchetul de pe langa tribunal, dupa admitere ai acelasi statut: auditor de justitie fara nicio specializare. in primul an de INM toti auditorii studiaza aceleasi materii justificat de faptul ca exista posibilitatea in cariera sa treci de la o profesie la alta, ba chiar sa candidezi pt judecator la ICCJ chiar daca ai fost procuror, deci toti magistratii trebuie sa aiba aceeasi pregatire de baza.
repartitia pe specializare se face intr-adevar pe baza mediei primului an de studiu, fiecare optand, in ordinea mediei, pt una dintre cele doua profesii. probabilitatea, in acest moment, sa nu prinzi ceea ce iti doresti este foarte mare, mai ales ca cererea pt profesia de judecator este foarte mare (majoritatea asta vor), iar oferta CSM este in scadere (determinata de realitatile nevoilor de personal din sistem).
teoretic, mai exista posibilitatea de a trece in cealalta profesie in urmatoarele momente:
1. la absolvirea INM, daca nu exista posturi suficiente dintr-o anumita categorie, sa fii obligat sa optezi pt post din cealalta categorie (aici e clar ca in acest moment doar cei cu specializarea judecatori ar putea fi obligati sa faca acest lucru, pt ca locuri de procuror sunt suficiente inca);
2. la sustinerea definitivatului, potrivit unei hotarari CSM (ale carei dispozitii sunt insa in prezent suspendate!!), te poti inscrie, desi ai fost procuror stagiar, sa sustii examene specifice judecatorilor si, in consecinta, in functie de medie, poti opta pt loc de judecator;
3. in cursul carierei, in masura locurilor disponibile, CSM iti poate aproba solicitarea motivata de trecere de la o profesie la alta (in practica se aproba mai des trecerea de la judecator la procuror);
4. la sustinerea interviului pt ICCJ, cand, cum am spus anterior, poti candida pt un loc de judecator, chiar daca ai fost anterior procuror.