avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... = ADMITERE INM 2008 =
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

= ADMITERE INM 2008 =

Se pare ca si anul acesta, ca si in anii trecuti, concursul se va desfasura in perioada august - septembrie.
Asteptam noutati !
Cel mai recent răspuns: ncostel , utilizator 22:43, 21 Septembrie 2008
Expulzare. Protecţie umanitară condiţionată



Măsura de siguranţă a expulzării poate fi luată şi faţă de condamnatul care a obţinut din partea statului român protecţie umanitară condiţionată, dar numai dacă măsura este impusă de raţiuni privind siguranţa naţională sau ordinea publică.

În atare situaţie, cel expulzat nu poate fi trimis, conform art. 23 alin. (1) lit. m) din O.G. nr.102/2000, în teritorii unde viaţa sau libertatea i-ar fi ameninţate pe motiv de rasă, religie, naţionalitate, apartenenţă la un anumit grup social sau opinii politice.



Secţia penală, decizia nr. 2949 din 19 iunie 2003



Prin sentinţa nr.2/2001, Tribunalul Bucureşti, secţia a II-a penală, a condamnat pe inculpatul G.A., cetăţean străin, la 3 ani închisoare pentru trafic de stupefiante şi, în baza art. 117 C. pen., a dispus expulzarea acestuia după executarea pedepsei.

Ulterior, condamnatul a solicitat să i se acorde statutul de refugiat, cerere care a fost respinsă de Oficiul naţional pentru refugiaţi, acordându-i-se însă protecţie umanitară condiţionată.

Prin sentinţa nr. 1248 din 20 decembrie 2002, Tribunalul Bucureşti, secţia I penală, a admis contestaţia la executare formulată de condamnat împotriva sentinţei nr. 2/2001 şi a dispus revocarea măsurii de siguranţă a expulzării, cu motivarea că acordarea protecţiei umanitare condiţionate de către statul român, ulterior rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, constituie o cauză de împiedicare a executării măsurii expulzării, conferindu-se beneficiarului acestei forme de protecţie, potrivit art. 23 din O.G. nr. 102/2000, dreptul de a rămâne pe teritoriul României şi dreptul de a nu fi expulzat sau returnat.

Curtea de Apel Bucureşti, secţia I penală, prin decizia nr.188 din 8 aprilie 2003, a admis apelul declarat de procuror, a casat hotărârea atacată şi a respins contestaţia la executare.

Recursul declarat de contestator nu este fondat.

Potrivit art. 23 alin. (1) lit. m) din O.G. nr. 102/2000, acordarea protecţiei umanitare condiţionate conferă beneficiarului dreptul de a nu fi expulzat, cu excepţia cazurilor impuse de raţiuni de siguranţă naţională sau de ordine publică, iar atunci când se dispune expulzarea în astfel de situaţii, cel în cauză nu poate fi trimis în teritorii unde viaţa sau libertatea i-ar fi ameninţate pe motive de rasă, religie, naţionalitate, apartenenţă la un anumit grup social sau opinii politice.

Aşadar, legea prevede posibilitatea ca o persoană care a obţinut protecţie umanitară condiţionată să poată fi expulzată, cu observaţia că art. 117 C. pen. nu prevede obligaţia ca expulzarea să se facă numai în statul de origine a condamnatului, această măsură de siguranţă putându-se executa şi într-un alt stat, unde nu există riscurile menţionate.

În consecinţă recursul declarat de contestator a fost respins.
Expulzarea poate fi revocata si atunci cand, dupa executarea pedepsei cu inchisoarea, cetateanul strain a devenit cetatean roman prin casatorie sau atunci cand, cetatenii straini aflati in executarea pedepsei cu inchisoarea obtin liberarea conditionata. Singura masura de siguranta care nu poate fi revocata este confiscarea speciala.
am inteles....mersi frumos!! aveam dubii pt ca in C. Mitrache e ambigua problema asta. spor la invatat!:)
Dragi colegi,
Fac parte din tagma celor mai putin iubiti care au ceva mai mult de 5 ani vechime in profesie. Am o intrebare pentru consultantii din acest topic: conteaza daca ai vechime in profesia juridica (pentru admiterea in magistratura) cu norma intreaga sau timp partial de lucru? Daca da, cum influenteaza acest lucru inscrierea la concursurile organizate pentru cei care au cel putin 5 ani vechime? Mai explicit: am 2 ani vechime cu norma intreaga si restul 4 cu timp partial de lucru (2h/zi) in functia de consilier juridic. Ma intereseaza posturile de procuror. Credeti ca ma pot inscrie?
Multumesc!
trimite o adresa oficiala catre CSM cu aceasta intrebare. sunt obligati sa-ti raspunda in scris.

Alte discuții în legătură

Urmatoarea proba de foc:logika nadia5 nadia5 Salut! felicitari celor admisi la prima proba=D> si eu am trecut cu bine de ea. urmatoarea grija este proba a doua, pt ca nu stiu exact cum se desfasoara, cat ... (vezi toată discuția)
Anunt inm - pretestare avand ca obiect un test de verificare a rationamentului logic ContSters119945 ContSters119945 Nu stiu daca a mai fost postat, asa ca imi cer scuze daca exista un alt post cu privire la anuntul facut de INM. Mai jos am sa postez extracte din ... (vezi toată discuția)
S-au afisat rezultatele pretestarii pt inm allyssa allyssa A participat cineva sa schimbam impresii? Eu am obtinut 70 puncte din 120 de intrebari. In ghidul lor zicea ca minim necesar sunt 30 din 100. E bine sau e ... (vezi toată discuția)