avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... = ADMITERE INM 2008 =
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

= ADMITERE INM 2008 =

Se pare ca si anul acesta, ca si in anii trecuti, concursul se va desfasura in perioada august - septembrie.
Asteptam noutati !
Cel mai recent răspuns: ncostel , utilizator 22:43, 21 Septembrie 2008
Autoratul poate fi caracterizata mai mult ca o notiune, pentru a a face distinctie intre actele autorului - cel ce savarseste in mod nemijlocit fapta, si cele ale celorlalti participanti - instigatori complici.
Nu poate exista autorat fara complici, etc., pentru ca altfel, fapta ar fi savarsita de o singura persoana - in calitate de autor. Daca, pe langa acesta, si-au mai adus contributia in mod indirect la savarasirea faptei si alte persoane, se "intampla" autoratul.
De exemplu, Gigel ii da in cap unuia. Ionel inchide usa sa nu se auda urletele de durere, iar Costel ajuta sa-l care intr-o debara.
Gigel - autor.
Ionel si Costel - complici.
Gigel o face in autorat pentru ca i-a avut alaturi, dupa savarsirea faptei si pe cei doi complici.
Cam asta e...
Sper ca zisai bine si lamuri pe masura :)
Autoratul poate fi caracterizata mai mult ca o notiune
Ma gandesc la situatia cand Gigel ii aplica cateva lovituri de cutit lui X intr/o zona vitala si pleaca fara a surveni moartea victimei. Apare insa Costel si/i curma suferinta lui X cu o lovitura de topor in cap. Victima moare...ce se intampla dupa?
Coautorat nu exista pentru ca lipseste legatura subiective cel putin pentru primul agresor.
Vor exista doua infractiuni distincte sau o singura infractiune si autorat?
AlinaMihai a scris:

Autoratul poate fi caracterizata mai mult ca o notiune
Ma gandesc la situatia cand Gigel ii aplica cateva lovituri de cutit lui X intr/o zona vitala si pleaca fara a surveni moartea victimei. Apare insa Costel si/i curma suferinta lui X cu o lovitura de topor in cap. Victima moare...ce se intampla dupa?
Coautorat nu exista pentru ca lipseste legatura subiective cel putin pentru primul agresor.
Vor exista doua infractiuni distincte sau o singura infractiune si autorat?

Consider ca legatura de cauzalitate este intrerupta si de aceea este vorba despre 2 infractori diferiti, cate o infractiune pt fiecare autor. Cred ca la ambii autori este vorba despre intentie directa.
Nu cred ca ar fi autorat, intrucat nu vad care sunt instigatorii sau complicii.
Parerea mea.
Nu stiu de ce simtiti nevoia sa complicati lucrurile inainte de a vi le clarifica...:-/
La Gigel era vorba de loviri sau ce-o scoate medicu' legist de acolo.
De unde coautori daca numa' Gigel l-a pocnit - el si numa' el?! Si nu vorbesc de o infractiune complexa aici, ci de una simpla.:)
Imi pare rau ca mai mult v-am complicat, da' se pare ca n-am nika didactic in mine...of, of, mai, mai...#-o
Numai bine!:D
comun cu speta ta erau doar numele, situatia era cu totul alta
Ambii autori au savarsit omor cu intentie directa si am interesa daca sunt fapte dinstincte sau o unitate de infractiune

Alte discuții în legătură

Urmatoarea proba de foc:logika nadia5 nadia5 Salut! felicitari celor admisi la prima proba=D> si eu am trecut cu bine de ea. urmatoarea grija este proba a doua, pt ca nu stiu exact cum se desfasoara, cat ... (vezi toată discuția)
Anunt inm - pretestare avand ca obiect un test de verificare a rationamentului logic ContSters119945 ContSters119945 Nu stiu daca a mai fost postat, asa ca imi cer scuze daca exista un alt post cu privire la anuntul facut de INM. Mai jos am sa postez extracte din ... (vezi toată discuția)
S-au afisat rezultatele pretestarii pt inm allyssa allyssa A participat cineva sa schimbam impresii? Eu am obtinut 70 puncte din 120 de intrebari. In ghidul lor zicea ca minim necesar sunt 30 din 100. E bine sau e ... (vezi toată discuția)