cora2006 a scris:
Câţi avocaţi nu ai văzut care bâjbâie încă în drept?
Prea multi, inclusiv in cazuri in care tocmai justitiabilul stia sa prezinte mai bine situatia.
Atunci ce poţi să ceri unui justiţiabil care citeşte o lege dar nu înţelege nimic? Ce rost am mai avea atunci noi, avocaţii?
Pai stai putin, cand omul citeste si vede ca nu intelege, e una, dar cand e vorba de incalcarea unor normative ale profesiei lui, pe care el le stie mai bine ca oricine, nu cred ca se mai pune problema sa nu inteleaga - e doar un exemplu. Problema mea nu consta in chestiunile de fond, unde se interpreteaza, ci in chestiunile procedurale. Procedura de acces la instanta ar trebui sa fie clara si simpla, omul sa aiba constiinta faptului ca instanta e acolo PENTRU EL si ca daca i se intampla ceva se poate duce sa reclame.
Un inceput in acest sens il constituie proiectul de exceptie derulat de Tribunalul Vrancea:
asistenta juridica -
[ link extern ]
legalizarea si investirea cu formula executorie -
[ link extern ]
circuitul dosarului -
[ link extern ]
etc.
Eu nu militez pentru asistenţa obligatorie, ca să avem noi, avocaţii procese şi bani "de jumulit", cum ar putea spune unii, ci pentru apărarea drepturilor justiţiabililor, pentru că, în final, ei sunt singurii ce au de suferit....;)
Si eu la fel, numai ca pentru mine primeaza in primul rand informarea justitiabililor. Nu face mersul la avocat cat face o informatie deja existenta atunci cand e nevoie...
Problema de care nu scapam e ca inclusiv cei care vor sa se informeze "preventiv" despre drepturile lor NU AU UNDE. Asa ca vorbim degeaba.