avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum aflu stadiul unei cauze?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum aflu stadiul unei cauze?

am despus personal o cerere de chemare in instanta , m-am prezentat singur la primul termen, firma parata nefiind reprezentata de nimeni si judecatoarea mi-a spus ca trebuie recitat reprezentatntul firmei parate. dupa cateva zile sun sa vad cand e noul termen de judecata. aflu cu stupoare ca a fost respinsa cauza pe exceptia prematuritatii.

cum pot afla motivul respingerii cauzei???

pot verifica undeva dosarul cauzei?

multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 16:53, 27 Mai 2008
Eu nu mă refeream la faptul că accesul la legislaţie trebui să-l aibă doar avocaţii, ci la faptul că nu este suficient să citeşti o lege pentru a şti ce să faci ca să-ţi aperi drepturile, iar magistratul nu acordă consultaţii juridice în instanţă, ci îi recomandă justiţiabilului să consulte un avocat.
Câţi avocaţi nu ai văzut care bâjbâie încă în drept? Atunci ce poţi să ceri unui justiţiabil care citeşte o lege dar nu înţelege nimic? Ce rost am mai avea atunci noi, avocaţii?
Eu nu militez pentru asistenţa obligatorie, ca să avem noi, avocaţii procese şi bani "de jumulit", cum ar putea spune unii, ci pentru apărarea drepturilor justiţiabililor, pentru că, în final, ei sunt singurii ce au de suferit....;)
cora2006 a scris:
Câţi avocaţi nu ai văzut care bâjbâie încă în drept?

Prea multi, inclusiv in cazuri in care tocmai justitiabilul stia sa prezinte mai bine situatia.

Atunci ce poţi să ceri unui justiţiabil care citeşte o lege dar nu înţelege nimic? Ce rost am mai avea atunci noi, avocaţii?

Pai stai putin, cand omul citeste si vede ca nu intelege, e una, dar cand e vorba de incalcarea unor normative ale profesiei lui, pe care el le stie mai bine ca oricine, nu cred ca se mai pune problema sa nu inteleaga - e doar un exemplu. Problema mea nu consta in chestiunile de fond, unde se interpreteaza, ci in chestiunile procedurale. Procedura de acces la instanta ar trebui sa fie clara si simpla, omul sa aiba constiinta faptului ca instanta e acolo PENTRU EL si ca daca i se intampla ceva se poate duce sa reclame.

Un inceput in acest sens il constituie proiectul de exceptie derulat de Tribunalul Vrancea:
asistenta juridica - [ link extern ]
legalizarea si investirea cu formula executorie - [ link extern ]
circuitul dosarului - [ link extern ]
etc.

Eu nu militez pentru asistenţa obligatorie, ca să avem noi, avocaţii procese şi bani "de jumulit", cum ar putea spune unii, ci pentru apărarea drepturilor justiţiabililor, pentru că, în final, ei sunt singurii ce au de suferit....;)

Si eu la fel, numai ca pentru mine primeaza in primul rand informarea justitiabililor. Nu face mersul la avocat cat face o informatie deja existenta atunci cand e nevoie...

Problema de care nu scapam e ca inclusiv cei care vor sa se informeze "preventiv" despre drepturile lor NU AU UNDE. Asa ca vorbim degeaba.
Andreea a scris:
Problema de care nu scapam e ca inclusiv cei care vor sa se informeze "preventiv" despre drepturile lor NU AU UNDE.
Eu te contrazic, şi un exemplu este chiar acest site prin care utilizatorii primesc raspunsuri in mod cu totul GRATUIT, neconditionat la toate intrebarile lor, din domeniul justiţiei. Dar sunt multe astfel de resurse pe internet...
Eu ma refeream nu la metode de procedura care, citite de cine vrea sa le citeasca, sunt foarte clare, ci la aplicarea legii asupra spetei concrete.
Nu pot spune şi nu te aprob când afirmi că îi este îngrădit cetăţeanului accesul la justiţie...
Sunt biblioteci, este internetul care îţi oferă atâta informaţie...;)
Biblioteca te si costa si nici nu exista peste tot. Apoi, internetul nu ofera informatii concrete decat daca intrebi pe un forum. Cand eram prin facultate cautam de multe ori informatii de acest gen, si niciodata n-am gasit. Poate ca s-a mai schimbat ceva, desi sincer ma indoiesc.

Trebuie luat in considerare si locul unde gasesti informatiile, pentru ca in asta consta credibilitatea lor. Adica mi s-ar parea normal ca toate infromatiile procedurale care tin de justitie sa fie disponibile sunt forma de ghid sau FAQ pe site-ul ministerului justitiei.

In fine, ne-am indepartat mult de la subiect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contencios administrativ fiscal mihai mihai mihai mihai In urma intentarii unei actiuni in instanta impotriva ANAF-AFP Bacau si MAI-SPRPIV pentru anularea deciziei de impunere privind taxa pe poluare (8600 ron cf. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - dosar de negasit pe portalul instantelor de judecata nico7777 nico7777 Va rog sa-mi spuneti, daca este posibil ca un dosar sa nu apara pe site-ul just.ro desi astazi a avut loc prima sedinta pentru judecarea cauzei ( asta afirma o ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de plata =procedura concilierii directe? ContSters79137 ContSters79137 probabil ca de regula, aceasa procedura a ordonantei de plata ar echivala cu indeplinirea concilierii directe prevazute de 720indice1 CPC, pentru aceleasi ... (vezi toată discuția)