avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... faliment
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

faliment

Care sunt deosebirile dintre reorganizarea judiciara si faliment?
Care sunt efectele lichidarii voluntare si falimentului?
va rog ajutati-ma. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 12:26, 26 Octombrie 2010
Reorganizarea judiciara este procedura ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform programului de plata a creantelor. Procedura de reorganizare presupune intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare, care poate sa prevada, impreuna sau separat: a) restructurarea operationala si/sau financiara a debitorului; b) restructurarea corporativa prin modificarea structurii de capital social; c) restrangerea activitatii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului.

Falimentul este stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice; cu alte cuvinte, incapacitatea acesteia de a-si plati datoriile.Falimentul poate fi voluntar sau involuntar.Exista doua forme legale de declarare a falimentului: (A) involuntar, cand unul sau mai multi creditori prezinta unei instante judecatoresti o plangere cu privire la neindeplinirea obligatiilor de plata de catre debitor si (B) voluntar, cand debitorul isi declara singur starea de insolvabilitate in fata unei instante judecatoresti. In solutionarea unui faliment se poate aplica una din urmatoarele doua proceduri:
(1) procedura de reorganizare judiciara prin care se permite debitorului sa ramana in posesia afacerii si sa-si continue activitatea in anumite conditii. De asemenea, mai este posibila negocierea programului de plati, restructurarea datoriei si chiar acordarea de imprumuturi debitorului de catre creditori;
(2) procedura de lichidare in cadrul careia instanta judecatoreasca numeste un lichidator care, intr-un timp determinat, trebuie sa vanda activele companiei si sa achite datoriile. In ambele cazuri, majoritatea detinatorilor de instrumente financiare pot inregistra pierderi, in special actionarii, deoarece ei sunt ultimii care au un drept asupra activelor emitentului in caz de faliment.
@doina1234

Va rog frumos sa puneti intrebari concrete, nu intrebari de genul-subiecte/teme de referate la drept comercial sau/si intrebari teste(grila, examen etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment lore123 lore123 in cazul falimentului, administratorului societatii, care are credit ipotecar pentru firma, i se mai pot percepe dobanzi si penalizari pentru nerespectarea ... (vezi toată discuția)
Reorganizare judiciara danauzu danauzu va rog,sa-mi explicati ce inseamna reorganizare judiciara!? sunt insarcinata si am citit ca pot fi data afara daca firma este in insolventa sau reorganizare ... (vezi toată discuția)
Datorii furnizori, am nevoie de ajutor anaioana anaioana Am deschis un magazin din luna octombrie anul trecut,nu merge deloc, ma gandesc sa declar faliment.Cand am deschis magazinul am luat marfa de la un furnizor in ... (vezi toată discuția)