Cu scuzele de rigoare pentru ca nu am reusit sa adaptez discutiile interesante referitoare la subiectul asigurarii obligatorii a locuintei din acest forum, la problema mea, doresc sa va supun atentiei urmatoarea situatie :
- in anul 2003 am contractat un credit ipotecar pentru o locuinta in valoare de 7145 euro, pentru care am fost obligat sa fac o asigurare a locuintei , cesionata in favoarea bancii, la o valoare de 17 euro / an , timp de 20 de ani . Precizez ca aceasta asigurare acopera o multime de riscuri , inclusiv cele din PAD. In prezent, apartamentul in cauza valoreaza aproximativ 35000 euro(valoarea pietii).
In urma unei discutii cu asiguratorul( care se afla in PAID) , pentru gasirea unei solutii de a impaca si capra si varza ( creditorul/banca, pe de o parte si legea 260/2008, pe de alta parte ) am primit, in concluzie, urmatorul raspuns : pot renunta la vechea polita de asigurare numai cu obligatia de a incheia o alta polita in valoare de 63 euro pe an , din care:
- 20 euro pentru PAD ( 20 000 euro)
- 43 euro pentru restul riscurilor-facultativa ( diferenta de 15 000 euro)
Intrucat nu vreau sa platesc o suma atat de mare( cu riscul asumat de a nu fi asigurat la valoarea totala a apartamentului) doresc sa stiu daca pot incheia o asigurare facultativa pentru valoarea de 12 855 euro ( adica diferenta dintre 20 000 si 7145 euro) numai pentru riscurile din PAD: cutremur, alunecare de teren si inundatie ? Va rog sa-mi spuneti daca cu aceasta solutie nu va mai fi nevoie sa inchei si asigurarea obligatorie .
Va multumesc anticipat !
Consultantul nucu$ v-a dat un raspuns complet de care este bine sa tineti seama, Polita obligatorie trebuie facuta oricum la aniversare. Este lege si nu ne putem opune.
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile date si pentru atentia acordata subiectului de fata !
Totusi, nu ma pot abtine sa nu fac urmatoarea observatie :
- intr-adevar legea impune obligativitatea incheierii PAD-ului, si o voi respecta, dar asta nu inseamna ca nu voi sustine in continuare ca este o lege defecta, deoarece, interesul autoritatilor ar trebui sa fie acela ca toate locuintele sa fie asigurate,indiferent ca asigurarea provine de la o polita facultativa sau de la una obligatorie. Astfel, pentru exemplul ipotetic enuntat de mine mai sus prin care o locuinta a fost asigurata cu o polita facultativa de 30 euro(valoare apartament 20 000 euro), polita care acopera ,printre altele, si riscurile obligatorii din PAD ( cutremur, inundatie si alunecare de teren ), legea trebuia sa faca exceptie de la obligativitatea incheierii PAD !
In cazul expus, nu trebuie facuta nicio exceptie, este situatia in care este vorba despre o polita "extraPAD", incheiata de catre un asigurator ce face parte din PAID, care a scos deja acest produs pe piata, adica la PAD, contra a 10E in plus, cuprinde in asigurare prin extindere, alte riscuri, in limita celor 20000E asigurati la riscurile de dezastru natural.Nu acelasi lucru il poate face un asigurator care nu face parte din PAID si ca urmare nu are permisiunea sa asigure riscurile catastrofice, decat pentru valori ce depasesc pe cea obligatorie.De la el nu puteti obtine decat o facultativa "gaurita", si trebuie sa o completati cu o PAD obligatorie, platita unui alt asigurator, care este abilitat sa o emita(participant PAID)
Asigurare locuinta
vmdm
Ce se intampla daca deja am asigurata locuinta? Mai trebuie sa platesc si asigurarea obligatorie?In acest caz,daca s-ar intampla ceva,as fi despagubit din doua ... (vezi toată discuția)