avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... TREBUIE SA PLATESC RETROACTIV PENSIA?OBLIGATORIU???
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

TREBUIE SA PLATESC RETROACTIV PENSIA?OBLIGATORIU???

buna ziua.am incercat sa gasesc raspunsul cautand prin legi,ordonante,etc,dar m-am blocat pentru ca se bat cap in cap.intrebarile sunt atat de simple,dar politicienii au grija ca raspunsurile sa nu fie gasite,ori sa nu fie in favoarea noastra.Oricum nu mai inteleg nimic!
tatal meu este pfa si desfasoara activitatea de cizmarie din anul 2002.acum doua luni a primit o somatie sa se prezinte la casa de pensii.i s-a comunicat acolo ca trebuie platita pensia retroactiv pe ultimii 5 ani 10.000 lei.ma intereseaza urmatoarele:
1.este obligatoriu sa plateasca pentru 5 ani sau poate incepe de acum?
2 in cat timp trebuie sa plateasca?poate plati in rate?
3.ce se intampla daca nu plateste?pentru ca nu are de unde sa scoata atatia bani in conditiile in care are un venit sub cel minim
in speranta ca cineva avizat imi va raspunde va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: simionm , utilizator 11:45, 6 Decembrie 2010
Tatal dvs poate merge la casa de pensii sa se asigure retroactiv din 2005 si sa solicite (din anul 2008) comunicare de modificare venit ,( legea 250/2007) si se poate asigura cu 10 ron la un venit declarat de 32 ron.La suma de 10 ron penalitatile vor fi mult mai mici.Va doresc bafta!!!
nu te supara grandanat ,dar mi se pare aberant sa spui ca cineva nu e in stare sa obtina venit minim pe economie.ei bine sunt foarte multi.ce sa faca sa nu mai traiasca?de ce sa renunte si la ultimii bani pe care ii poate castiga cinstit?hai sa furam cu totii,sa iesim la cersit ca sigur castigam mai mult decat minim pe economie.cat despre faptul ca nu cunoaste legea, asa este, asta nu trebuie sa fie o scuza,doar ca la vremea cand s-a infiintat ca PFA, a intrebat ce trebuie sa plateasca si s-a conformat.dar de pensie nu i s-a spus nimic.asadar,daca tata nu o cunoaste cei pusi la ghisee sa lamureasca omul nu stiu nici pentru ei.plus ca a avut controale.ma intreb oare ce au controlat?si sa fim seriosi.evaziunea si mersul prost al tuturor lucrurilor din romania nu pleaca de la cel mai amarat om care abia castiga minim pe economie!
va multumesc pentru sfaturi!
SimionM, nu are rost sa platesti esalonat la pensii, acolo se plateste cea mai veche contributie urmata de cea mai veche penalitate. Penalitatile curg in continuare pentru contributiile neplatite chiar daca se accepta esalonarea ...Esalonarea isi are rostul doar daca chiar nu sunt bani, altfel dobanzile sunt mult prea mari ca sa justifice esalonarea(~35% in primul an, 19% in anii urmatori, incepind cu 1 iulie 2010)
ooff ma gandeam ca sunt penalitati,dar nu stiam ca e si dobanda asa mare!oricum nu are atatia bani asa ca se va mari datoria.asta este...

Alte discuții în legătură

Plata carte de munca pfa gabriel20001 gabriel20001 salut mama mea are o frizerie pfa si nu sia platit cartea de munca din 2005 doar cas`ul si acuma ia venit de la casa judeteana de pensii o scrisoare prin care ... (vezi toată discuția)
Contributie casa de sanatate coman cristina coman cristina buna,sunt pfa din anul 2005 cu obiect de activitate in agricultura ,in oct. am primit decizie de impunere da la sanatate cu plta contributiei pe ultimii 5 ani ... (vezi toată discuția)
Contract asigurari sociale pentru pfa AndaNec AndaNec Buna ziua, Sunt o PFA infiintata in anul 2007, impozitata in sistem real. Doresc sa inchei contract individual de asigurari sociale la stat (contributie ... (vezi toată discuția)