buna ziua.am incercat sa gasesc raspunsul cautand prin legi,ordonante,etc,dar m-am blocat pentru ca se bat cap in cap.intrebarile sunt atat de simple,dar politicienii au grija ca raspunsurile sa nu fie gasite,ori sa nu fie in favoarea noastra.Oricum nu mai inteleg nimic!
tatal meu este pfa si desfasoara activitatea de cizmarie din anul 2002.acum doua luni a primit o somatie sa se prezinte la casa de pensii.i s-a comunicat acolo ca trebuie platita pensia retroactiv pe ultimii 5 ani 10.000 lei.ma intereseaza urmatoarele:
1.este obligatoriu sa plateasca pentru 5 ani sau poate incepe de acum?
2 in cat timp trebuie sa plateasca?poate plati in rate?
3.ce se intampla daca nu plateste?pentru ca nu are de unde sa scoata atatia bani in conditiile in care are un venit sub cel minim
in speranta ca cineva avizat imi va raspunde va multumesc anticipat!
da stiu ca aveti dreptate.si eu m-am gandit ca asa este, de aceea l-am trimis la casa de pensii sa se intereseze.si ce sa faca daca i s-a spus ca totul e ok.si nu inteleg cum poate plati de la zero daca el are atata datorie.?si,da, din pacate cred ca e vorba de incompetenta.eu vorbeam de ...retroactiv...pentru ca pana acum in 8 ani de zile nu s-a sesizat nimeni.cu putin noroc,daca au trecut 8,poate vor mai trece 5 :)).din pacate nu e de ras, dar...traim in Romania.va multumesc mult celor care ati incercat sa ma lamuriti.ati reusit,dar din pacate situatia nu s-a rezolvat tocmai corect,pentru ca nu avem oameni destul de pregatiti sa explice concret si corect ceea ce sunt intrebati.
Referitor la perioada de nesesizare si emiterea somatiilor exact inainte de terminarea perioadei de prescriptie este o nebuloasa. Sa-i credem pe cuvant ca inainte nu aveau cum sa stie ce contributii are de platit lumea. Insa acum dupa ce "colaboreaza" cu finantele, totusi, in continuare vin somatii de plata doar la cei la care aproape se prescrie datoria. N-am auzit de nimeni care n-a platit de 1 an sau de 6 luni sa primeasca o astfel de somatie. Il mai lasa 4 ani ai abia apoi o trimite.
Colectarea acestor plati restante aduce comisione grase functionarilor statului
Stiu sigur ca la finante, au anumite bonusuri pentru colectarea platilor restante. Si la celelalte institurii mai mult ca sigur se intampla la fel.
Pot sa va povestesc un caz real, in care un prieten de-al meu a fost sa plateasca impozitul(in ultima zi) iar functionarul de la ghiseul( un vecin pe care il cunostea) l-a rugat sa nu-l plateasca atunci ci in ziua urmatoare( intra ca restantier) iar stimabilul functionar putea astfel sa-si incaseze comisionul.
@simionm
Din pacate aveti dreptate referitor la pregatirea functionarilor. De multe ori sunt slab pregatiti, sau doar ca sa scape de tine iti ofera raspunsuri neadecvate, ponoasele cazand tot pe contribuabili. Cea mai buna varianta e ca toate aceste intrebari sa fie depuse in scris. Astfel ei sunt obligati sa va dea un raspuns competent. Si mai mult de atat, raspunsul primit de la ei, semnat si stampilat poate fi folosit oricand in instanta.