buna ziua.am incercat sa gasesc raspunsul cautand prin legi,ordonante,etc,dar m-am blocat pentru ca se bat cap in cap.intrebarile sunt atat de simple,dar politicienii au grija ca raspunsurile sa nu fie gasite,ori sa nu fie in favoarea noastra.Oricum nu mai inteleg nimic!
tatal meu este pfa si desfasoara activitatea de cizmarie din anul 2002.acum doua luni a primit o somatie sa se prezinte la casa de pensii.i s-a comunicat acolo ca trebuie platita pensia retroactiv pe ultimii 5 ani 10.000 lei.ma intereseaza urmatoarele:
1.este obligatoriu sa plateasca pentru 5 ani sau poate incepe de acum?
2 in cat timp trebuie sa plateasca?poate plati in rate?
3.ce se intampla daca nu plateste?pentru ca nu are de unde sa scoata atatia bani in conditiile in care are un venit sub cel minim
in speranta ca cineva avizat imi va raspunde va multumesc anticipat!
Asta nu rezolva nimic, patrimoniul PFA-ului este completat de patrimoniul personal al titularului. Chiar daca PFA-ul a fost desfiintat, datoriile inca raman, casa de pensii se va putea indrepta pentru recuperarea lor spre tatal dumneavostra ca persoana fizica.
Nu stiu cine v-a invatat dar v-a invatat prost.
nu ne-a invatat prost a incercat sa ne dea o idee de a iesi din situatie.cel putin momentan.ca nu are de unde atatia bani.ce sa faca?a fost si a intrebat la casa de pensii dc e vreo problema si a spus ca nu.acum a luat-o de la zero cu toate platile.cel putin de acum stie pe unde sa cotizeze...si nu e singurul care a facut asa.cand a mers sa desfiinteze chiar l-a intrebat daca asta e motivul(de a nu plati retroactiv).de aici incolo vom vedea ce va mai fi...
Singura iesire din situatia e plata contributiilor.
Inchiderea PFA se face la ORC, ei nu au nici o treaba cu casa de pensii, deci normal ca din partea lor e ok. Puteti sa fiti dator cu miliarde la casa de pensii, nu intra in competenta lor sa se pronunte.
Dumneavoastra vorbiti de plata retroactiva. Este o eprimare gresita, intrucat aceste contributii nu reprezinta o plata retroactiva. Sunt pur si simplu datorii restante.
E posibil sa aiba foate mare noroc si functionarii de acolo "sa-l" uite, insa ma indoiesc. Odata ce a primit somatie de plata mai trebuie sa treaca inca 5 ani ca sa poata sta linistit. Parerea mea e ca mai devreme sau mai tarziu vor actiona incercand sa recupereze datoria. Nu inteleg de ce functionarii de la casa se pensii au spus ca nu e nici o problema(incompetenta sau ignoranta, etc), realitatea e ca legea spune altceva.
Foarte corecte raspunsurile lui grandanat chiar daca uneori nu suntem de acord cu ele, asta e legislatia.Mai corect ar fi fost in momentul inregistrarii sa ni se dea un opis cu legile care reglementeaza activitatea pfa-urilor si contributiile ce trebuie platite(nu ar fi greu pt. cei de la finante) sa stim fiecare ce avem de platit.Sunt multe PFA-uri in situatia asta si ii depisteaza din baza de date de la finante .Au dreptul ca finantele sa dea evidentele la pensii si sanatate. Cert e ca daca nu avea carte de munca in alta parte, era obligat sa plateasca la pensii.
Din pacate, singura iesire este plata acestor contributii, mai ales daca s-a primit somatie acasa nu exista alta solutie.Exista personal la pensii care se ocupa de recuperarea acestor creante iar daca s-a primit somatie sigur exista o evidenta, un numar de inregistrare iar suma de plata se poate recupera din bunurile proprii ale tatalui si nu ale PFA-ului.
Dar, poate ai noroc sa nu te execute 5 ani, asa cum spunea si grandanat....si gata cu contributiile....eu sunt sceptica totusi!Bafta !