avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... copil batut in scoala de elevii altei scoli
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

copil batut in scoala de elevii altei scoli

Buna ziua,copilul meu , elev in clasa a-7-a a fost batut in scoala in care invata , de elevii altei scoli, chiar in clasa lui ! Acest lucru sa intamplat la cateva zile de la inceputul acestui an scolar.In urma acestui eveniment am stat de vorba cu diriginta,directorul scolii si cu politistul de proximitate.Cei doi "batausi" au fost identificati si amendati cu 500 lei ( 250 lei in 48 de ore ).
Diriginta si directorul scolii n-au luat insa nici o masura.Ma asteptam ca in urma acestui eveniment ( grav-zic eu ) conducerea scolii sa ia masuri de securitate in acea scoala.Nu sa intamplat insa nimic.Scoala este in continuare frecventata de indivizi dubiosi fara ca cineva sa le ceara socoteala.Nimeni nu-si face treba acolo nici elevii de servici,nici profesorii , nici personalul auxiliar.elevii nu mai au ecusoane ca in anii trecuti.
Unde gasesc regulamentul de ordine interioara pentru unitatile de invatamant ?
Cine raspunde de securitatea in scoli ?
Care sunt competentele politistului de proximitate ?
Care sunt competentele politistilor comunitari ?
Cine trebuie sa ia masuri in acest caz ?
Cel mai recent răspuns: coka , utilizator 23:31, 2 Noiembrie 2010
Articolul 180 din codul penal are urmatorul cuprins:”(alin.1)Lovirea sau orice alte acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda. (alin. 2) Faptele prevazute la alin. 1 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.”

In practica, lovirea presupune o multitudine de acte de agresiune ale unei persoane impotriva altei persoane, prin folosirea fie a corpului propriu, fie a unor obiecte contondente sau chiar a unor acte de violenta morala. Constituie infractiunea de lovire si aruncarea in victima cu un obiect, dar si lovirea acesteia cu palma, piciorul ori alta parte a corpului, ca si amenintarea victimei care in fuga cade si se loveste.

Lovirea este mai usor de dovedit, prin vanataile, ranile sau echimozele produse de actul in sine. In cazul altor violente insa, trebuie stabilit cu exactitate care este suferinta produsa de actul infractorului. In plus, in ambele cazuri este esentiala pentru existenta infractiunii, dovedirea legaturii cauzale intre lovire sau o alta violenta si suferinta produsa victimei. Cu alte cuvinte, se cere ca suferinta sa fie efectul obligatoriu al lovirii sau violentei. Dovada infractiunii in forma simpla sau agravata se poate face prin certificatul medico-legal, care atesta care au fost ingrijirile medicale acordate si durata lor, insa nu este exclus si orice alt mijloc de proba. Nu este obligatoriu ca ingrijirile sa fie acordate de un medic sau de o persoana cu pregatire sanitara, atat timp cat se dovedesc ingrijirile acordate.

Adresati-va politiei, cu o plangere penala prealabila, depusa in termen de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului.


Sancţiunile aplicate elevilor(Regulamentul scolar il gasiti pe www.edu.ro)

[ link extern ]

Art.118. (1) Elevii care săvârşesc fapte prin care se încalcă dispoziţiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele şcolare, vor fi sancţionaţi în funcţie de gravitatea acestora..
(2) Sancţiunile care se pot aplica elevilor sunt următoarele :
a) observaţia individuală;
b) mustrare în faţa clasei şi/ sau în faţa consiliului clasei/ consiliului profesoral;
c) mustrare scrisă;
d) retragerea temporară sau definitivă a bursei;
e) eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile;
f) mutarea disciplinară la o clasă paralelă, din aceeaşi şcoală;
g) mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, cu acceptul conducerii unităţii primitoare;
h) preavizul de exmatriculare;
i) exmatricularea.
(3) Toate sancţiunile aplicate elevilor sunt comunicate, în scris, părinţilor/reprezentantului legal.
Art.119. (1) Observaţia individuală constă în dojenirea elevului.
(2) Sancţiunea se aplică de diriginte/învăţător sau director.
(3) Sancţiunea nu atrage şi alte măsuri disciplinare.
Art.120. (1) Mustrarea în faţa clasei şi/sau în faţa consiliului clasei/consiliului profesoral constă în dojenirea elevului şi sfătuirea acestuia să se poarte în aşa fel încât să dea dovadă de îndreptare, atrăgându-i-se totodată atenţia că, dacă nu îşi schimbă comportamentul, i se va aplica o sancţiune mai severă.
(2) Sancţiunea se aplică de către diriginte/ învăţător sau director.


Sesizarea dumneavoastra va fi facuta in scris.
Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc pentru raspuns,Am un certificat medico-legal,din fericire copilul n-a avut nevoie de ingrijiri medicale, am fost cu el la mai multe controale medicale pentru a exclude eventuale urmari.Cei doi infractori fiind amendati am luat decizia de a nu mai depune plangere la politie.
Problema mea este acum alta, Ce trebuie facut pentru a nu mai apare astfel de cazuri ? E vorba de securitatea in scoli.Cine trebuie sa asigure aceasta securitate ?
Am citit sanctiunile elevilor pe edu.ro , tocmai aici e problema , exista sanctiuni doar pentru elevi, n-am gasit responsabilitatile profesorilor in acest sens si sanctiunile acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiuni ale elevilor scoalavalearosie scoalavalearosie Buna seara va rog daca se poate sa ne informati cu privire la urmatoarea problema ;se poate scade nota la purtare unui elev daca acesta este cercetat penal ... (vezi toată discuția)
Încãlcarea drepturilor la liceu ghesha ghesha Bună ziua. Sunt elev în clasa a XII-a, și consider că profesoara (diriginta) nu a avut un comportament decent. Cer ajutorul dumneavoastră, mai ... (vezi toată discuția)
Exmatriculare din cauza absențelor. ma pot întoarce la liceu? Simonel23 Simonel23 Buna ziua! In clasa a 11-a semestrul 2 Aprilie, nu m am mai dus la școala, am fost exmatriculata din cauza absențelor. Am drept de reîntoarcere. As vrea sa ... (vezi toată discuția)