avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati

buna seara,
am un apartament de 2 camere care este nelocuit.
detin un fond de rulment de 280 ron.
nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu penalitati de 14 ron.
este corect ca penalitatea sa fie de 200% ( am intrebat si mi s-a argumentat faptul ca nu am platit timp de 5 luni de zile si in adunarea generala s-a votat faptul ca daca nu platesti timp de 3 luni esti penalizat )
ii rog sa-mi micsoreze cota la fondul de rulment dar mi s-a spus ca nu se poate acest lucru
va rog daca ma puteti ajuta si cu niste articole din lege sa-i arat presedintelul si administratorului .
multumesc
Cel mai recent răspuns: daneza_daniela , utilizator 17:46, 10 Martie 2021
Iata ce spune HG 1588/2007 Norme de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art.24
................
4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.


Cu alte cuvinte acel "nu se poate" din raspunsul administratorului poate insemna si ca aceste cheltuieli nu au scazut. Dovada este faptul ca va lasati cota lunara in restanta cate 5 luni de zile.

Penalizarile v-au fost calculate fara sa se scada din restanta acumulata lunar fondul de rulment. Da, este gresit calculat. Dupa parerea mea!
1-Teoretic este posibil sa aplice penalitatile mentionate,
In temeiul art 10 din L nr 230/2007 solicitati oficial presedintelui sa va prezinte documentele justificative,sau in conformitate cu disp art 12 A d) din HG nr 1588/2007 contesatai la presedinte le de asociatie in termen de 10 zile de la afisare valoarea impusa la intretinere.Presedintele are obligatia sa va raspunda in termen de 7 zile
2-Valoarea fondului de rulment teoretic, se poate micsora numai in situatia in care adunarea generala care a dispusa valoarea acestuia apreciaza ca valoarea intretinerii a scazut,deziderat care actualmente reprezinta o utopie
papit a scris:
detin un fond de rulment de 280 ron.
nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu penalitati de 14 ron.
este corect ca penalitatea sa fie de 200%

Dumneavoastra aveti o restanta de 287 lei, asa cum recunoasteti. Daca la aceasta suma se aplica 0,2%/zi de intarziere dupa 30 de zile de la termenul scadent, asa cum este legal, o sa rezulte o suma mult mai mare, fata de cei 14 lei calculati, avand in vedere ca nu ati platit 5 luni, adica 150 de zile.
Sigur ca dv aveti un fond de rulment dar in lege acest fond nu este legat de restante si penalizari.
Legea prevede ca asociatia de proprietari poate adopta in comitetul executiv un "sistem propriu de penalizari".
Pentru a vedea cat de corect vi s-au calculat penalizarile trebuie sa cunoasteti continutul acest sistem propriu.
Unele comitete au legat acest sistem propriu de existenta, de cuantumul fondului de rulment al proprietarului.
Oricum, daca o sa platiti lunar intretinerea, fara restante, cred ca peste cateva luni, printr-o cerere catre presedinte puteti solicita, cu sanse de rezolvare, reducerea fondului de rulment prin restituire sau transferarea unei parti din acesta la cotele datorate lunar.
@adriantot
Eu am inteles din mesajul utilizatorului ca aceasta restanta s-a acumulat in rastimpul celor 5 luni, nu ca aceasta suma ar fi stat 5 luni neplatita....si e logic sa fie asa.
Proprietarul nu locuieste acolo si s-a dus dupa 5 luni, timp in care nu si-a platit intretinerea cu cheltuielile pentru cota-parte indiviza, sa plateasca intretinerea si s-a trezit cu aceste penalizari
Pentru aceasta restanta cand s-a implinit termenul pentru fiecare cota lunara i s-a calculat o anumita penalizare fara a se scadea fondul de rulment pe care il are in evidenta.
Stranse aceste penalizari luna de luna au rezultat cei 14 lei. Chiar si-asa, am facut o simulare si de fapt nu ar fi trebuit sa plateasca nicio penalizare deoarece restanta este aproape cat fondul de rulment.
Deci toate cheltuielile lui de pana acum au putut fi acoperite cu fondul de rulment.

Parerea mea! :)
@elga50
La fel si parerea mea!

Alte discuții în legătură

Infiintarea unei asociatii noi (pe un tronson de bloc) in cazul in care exista deja o asociatie care functioneaza la nibelul blocului (4 tronsoane) ralu_florea ralu_florea Buna ziua, As aprecia ajutorul sau opinia dumneavoastra legata de urmatoarea situatie: - un bloc de 4 tronsoane este administrat de o asociatie infiintata ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie locatari Lizzy Lizzy Buna ziua! Am o intrebare. Daca figurez la intretinere cu o datorie desul de mare, dat fiind ca membrii familiei mele nu au achitat de ceva timp aceste ... (vezi toată discuția)