avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ordinul anrsc 343/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ordinul anrsc 343/2010

eu am centrala pe gaze si conform ordinului anrsc 343/2010 trebuie sa platesc partile comune (scara blocului;subsolul) daca eu refuz sa platesc care ar fi consecintele refuzului plati acestor aberati. Si acest ordin este lege
Va multumesc.
Trebuie sa acceptam ca sanatos principiul de baza al Ord.343:"beneficiarul plăteşte" – proprietarul care beneficiază direct ori indirect, individual sau
colectiv de energia termică consumată în condominiu, trebuie să participe cu o cotă parte la achitarea acesteia. Punctul cheie al Ordinului este "repartitorul comun", piesa cu care autorii normei sustin ca asigura repartizarea echitabila a energiei termice înregistrate de contorul de la branşament între proprietarii din condominiu.
In Ordin se prevede ca:repartitorul comun va fi montat pe conducta sau coloana de distribuţie străbătută de agentul termic care intră în condominiu reprezentând conducta de tur. In acest punct temperatura este relativ constanta si ridicata.
Dar se stie ca daca pe o coloana de distributie se inchid robinetii corpurilor
de caldura, se intrerupe legatura cu returul, iar pe coloana de tur se formeaza
un "dop" de apa care se raceste in scurt timp, coloana de distributie
transformandu-se din "furnizor" in "consumator" de caldura.
Dar in Norma se foloseste o formula de calcul pentru:"cantitatea individuala ce se repartizeaza fiecarui proprietar", care se determina în functie de indicatiile repartitorului comun pentru caldura cedata de coloanele de distributie (izolate sau neizolate)". Rezumand, intre unele coloane de distributie si locul unde este montat repartitorul comun e o diferenta substantiala de temperatura.
Si atunci cum stam cu principiul :"beneficiarul plăteşte", sau cu principiul "asigurarea unei repartizări echitabile a energiei termice înregistrate de contorul de la branşament între proprietarii din condominiu" ?
Aveti o alta propunere de calcul?
Si daca da, ar fi excelent daca ati prezenta-o si specialistilor ANRSC spre ameliorarea repartizarii corecte a costurilor caldurii.
Da am.
-Pentru coloanele de distributie: 5% din factura pe cota indiviza( tinand cont de faptul ca functia de baza e distributia);
-Pentru partile comune se vor folosi repartitoarele.

In acest moment pensionarii si sarmanii care inchid caloriferele pentru economie, tremura in casa de frig, dar platesc 50% si 30% din factura de caldura, iar in condominiile unde sunt destul de multe apartamente cu centrale de apartament, acestea platesc o mare parte din factura celor cu repartitoare. Spun aceasta intrucat chiar daca s-a montat repartitorul comun, "prestatorul" din Ordin nu aplica Norma Tehnica, dar aplica Art.2 din Ordin, adica cel care impune ca partile comune sa nu fie cat partile comune, ci 30% sau 50 % din toata factura de caldura.
Din pacate pentru dv. noi nu suntem aici decat un forum in care oricat s-ar discuta lucrurile nu se pot schimba.
Daca aveti o baza de calcul valabila ati putea sa va adresati specialistilor si sa o propuneti ca tema de discutie tehnica.

Acel 5% ar trebui sa-l fundamentati tehnic, or din ceea ce ne spuneti aici e numai o apreciere.
@Serbanescu P... in situatia in care exista repartitor comun ( unul la intrare sau la fiecare scara ) si inventar coloane ( izolate/neizolate ) nu se mai face repartizare 30/50.
Probabil exista o lipsa de comunicare/informare cu prestatorul, dar daca acesta cunoaste ca au fost executate actiunile respective si nu vrea sa tina cont de reglementare, atunci sesizati ANRSC-ul, se remediaza problema.
Repartitorul comun nu are nici o vina ca nu sunt izolate tevile, el inregistreaza pierderile de energie pe la acele neizolari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platesc cota parte de caldura daca nu am tevi prin apartament? ellena ellena Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
Inventarierea si stabilirea procentului exact pentru partile comune drg75 drg75 Vreau sa intreb si eu daca s-a incercat sau chiar s-a facut in blocul dumneavoastra acea inventariere a tevilor comune, pentru a se stabili cu exactitate ... (vezi toată discuția)