avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza Contract individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza Contract individual de munca

Buna ziua,

In contractul individual de munca este prevazuta o clauza cu privire la imposibilitatea de a pleca din companie la o alta firma concurenta. O firma care este in relatie de parteneriat cu firma la care lucrez si care acelasi domeniu de activitate poate fi considerata firma concurenta?
In cazul in care vreau sa plec, cum pot face sa evit aceasta clauza, sau daca aleg o firma concurenta care ar fi prejudiciile?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cristina Boros , Consilier juridic 14:54, 22 Februarie 2008
angajatorul are la indemana si alte actiuni cum ar fi cele rezultate din legea concurentei neloiale ( 11/1991 modificata), nu numai actiunile din dreptul muncii. Exista uneori si posibilitatea de a se depune plangeri penale. Ca atare, cel mai bine ar fi sa ai buna reprezentare a faptelor si sa te gandesti de mai multe ori inainte de a face concurenta neloiala sau nelegala sau, in general , orice fapta care nu este tocmai corecta.
Actiunile intemeiate pe dreptul muncii ar fi cele mai usor de suportat.
ce se intampla in cazul in care salariatul are specificata in contractul de munca o clauza de neconcurenta pentru un anume tip de activitate dar el presteaza aceasi activitate pe parcursul desfasurarii CIM la o alta companie care se afla in concurenta cu angajatorul initial? Ce tip de clauza putem include in contract pt ca acest salariat sa nu dessfasoare aceasta activitate nici pe parcursul derularii CIM?

Pentru clauza de confidentialitate angajatorul este obligat sau trebuie ( in sensul ca i-ar fi folositor in instanta) sa plateasca un spor sau o indemnizatie salariatului?
ce se intampla in cazul in care salariatul are specificata in contractul de munca o clauza de neconcurenta pentru un anume tip de activitate dar el presteaza aceasi activitate pe parcursul desfasurarii CIM la o alta companie care se afla in concurenta cu angajatorul initial? Ce tip de clauza putem include in contract pt ca acest salariat sa nu dessfasoare aceasta activitate nici pe parcursul derularii CIM?

Pentru clauza de confidentialitate angajatorul este obligat sau trebuie ( in sensul ca i-ar fi folositor in instanta) sa plateasca un spor sau o indemnizatie salariatului?
Art 21 Codul muncii statueaza:
(1) Clauza de neconcurenta il obliga pe salariat sa nu presteze, in interesul propriu sau al unui tert, o activitate cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in concurenta cu angajatorul sau si il obliga pe angajator sa ii plateasca salariatului o indemnizatie lunara.
....
art 24 "in cazul nerespectarii cu vinovatie a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei, si dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Dar cum detaliile sunt importante as vedea: s-a specificat in in cuprinsul CIM in mod concret care sunt activitatile care ii sunt interzise angajatului pe durata contractului, daca s-a negociat si achitat indemnizatia datorata pentru aceasta clauza, daca activitatea angajatului la o alta companie poate fi dovedita, daca prejudiciul cauzat angajatorului prin activitatea angajatului este cuantificabil.... In fine, lipsesc detalii relevante.
In legatura cu clauza de confidentialitate, norma legala nu specifica obligativitatea achitarii unei indemnizatii, cu atat mai mult cu cat una dintre obligatiile angajatului este aceea de a respecta secretul de serviciu. Probabil ca o indemnizatie ar putea sa atarne in balanta pentru conduita de buna credinta a angajatorului? :-/
Clauza de neconcurenţă, definitorie pentru contractul individual de muncă într-o economie de piaţă, este ca natură juridică, o clauză de dreptul muncii, căci odată inserată în contractul de muncă are aceiaşi natură juridică ca şi contractul însuşi.
Dacă în timpul existenţei contractului individual de muncă, obligaţia de fidelitate a salariatului faţă de angajatorul său, consacrată expres de art. 32 alin. 2 lit. d din Codul muncii, include şi obligaţia de neconcurenţă în executarea atribuţiilor de serviciu , aplicarea acestei clauze urmează să vizeze, sub aspectul efectelor sale, ca şi în alte sisteme de drept, fie legale, fie jurisprudenţiale , numai situaţia salariatului căruia i-a încetat raportul de muncă. Totodată, faţă de dificultăţile semnalate în doctrină de a se delimita, pe durata existenţei contractului individual de muncă obligaţia de neconcurenţă faţă de obligaţia de fidelitate, reglementarea actuală face posibilă o atare diferenţiere.
Deci nerespectarea obligatiei de fidelitate a angajatului poate constitui abatere disciplinara, putind duce chiar la desfacerea contractului individual de munca, pe cind nerespectarea clauzei de neconcurenta, care trebuie inserata expres in contract, poroduce efecte dupa incetarea raporturilor de munca, nerespectarea ei, pe peroioa da de timp stabilita prin acordul partilor putind da dreptul la despagubiri.

Alte discuții în legătură

Incalcarea obligatiei de fidelitate prevazuta in cim bobocu81 bobocu81 buna un angajat al unei Sc, desafasoara activitati concurente, cu echipamentele frimei, masina, statii de masurare, conbustibil, consumabile...ce masuri se ... (vezi toată discuția)
Conform contractului de munca, angajarea salariatului la o firma concurenta guritza25 guritza25 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai delicata, am semnat un contract de munca in care se precizeaza la drepturile si obligatiile genelare ale ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta si confidentialitate distrib distrib firma la care sunt angajat si am clauza de neconcurenta si confidentialitate trebuie sa imi plateasca o suma lunara pentru aceste lucruri ? ? poate sa imi ... (vezi toată discuția)