Am o ruda care a fost casatorita. Sotul ei a decedat. Acesta avea niste bunici care au murit cu mult inaintea lui (au aprox. 50 de ani de cand au decedat). Atat el cat si bunicii au fost ingropati in cimitir, dar nu exista o administratie a cimitirului si fiecare persoana este ingropata unde se vrea. De curand mi-a murit sotul pe care l-am ingropat in locul bunicilor mai sus mentionati, deoarece se aflau in apropierea parintilor mei. Crucile pe care le-am gasit in acel loc le-am pus in groapa sub sicriul sotului. Acum aceasta ruda a mea doreste crucile bunicilor. Cat timp se pastreaza crucile in cimitir ?! X-(Nu pot sa ma inteleg cu ea. #-oVa rog , ce ma sfatuiti?:(( Multumesc anticipat.
Una intreb, alta se raspunde.
Din punctul meu de vedere, si nu numai al meu (vezi alte raspunsuri), nu este nicio infractiune.
Am intrebat printre altele daca persoana respectiva are vreun drept sa ceara crucile. Le-a facut ea, le-a mostenit?
@omulcuciocanu bunii crestini, ingroapa mai multi acolo si ii pun pe cruce pe toti. Nu de alta, dar dupa ce au trecut anii buni (vezi 50) e randul altora sa fie ingropati tot in acelasi loc. Si nu vorbim de profanare de morminte vorbim de altele... crestinesti.
Este situatie clasica in care "punerea in miscare sau exercitarea urmaririi penale este impidicata" si in care se dispune scoaterea de sub urmarrirea penala(art.10 lit.e rap.la art.11 lit.b c.pr.pen)
R.gabi
Art 10 lit e CPP: exista vreuna din cauzele care inlatura caracterul penal al faptei;
Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei sunt reglementate in cap. V, t. II, art. 44-54, C.Penal, acestea fiind legitima aparare, starea de necesitate, constrangerea fizica si constrangerea morala , cazul fortuit, iresponsabilitatea, starea de betie completa datorita unor imprejurari independente de vointa faptuitorului, minoritatea, eroarea de fapt.
Deci: Unde e situatia clasica in care punerea in miscare a urmaririi penale este impiedicata si in care se dispune scoaterea de sub urmarirea penala?
De cand e lumea si pamantul, tintirimele sunt zone delimitate refolosite la anumite intervale pentru reinmormantari, nu sunt toti satenii din tara asta vinovati de profanare de morminte (si traditional ei folosesc zona mormintelor familiilor lor pentru a adauga un sicriu).
Am cautat daca sunt interzise reinmormantarile in aceleasi locuri si nu am gasit nimic pentru cimitire comunale. Proiectul legii cimitirelor interzice exhumarea pentru primii 7 ani in lipsa avizului medical si prin Legea 213/1998, cimitirele comunale sunt domeniu public. Prin urmare, nu gasesc o interdictie explicita de a deschide mormantul dupa 7 ani.
Ce nu inteleg este daca crucile din respectivul domeniu public raman proprietatea familiei decedatului sau nu (adica chiar la o saptamana de deces). Am gasit in schimb pe jurisprudenta cazuri de furt pentru mutarea florilor de pe un mormant pe altul (intr-un cimitir de oras), dar nu e chiar acelasi lucru.
loc de veci
Vasile Radu
In urma cu un an de zile am cumparat un loc de veci, cu acordul bisericii, pentru a construi un cavou. Pentru aceasta am chitanta care dovedeste ca am platit ... (vezi toată discuția)